Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Kimya Meb Yayınları

10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 186

“10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 186 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 186

Günümüzde gerek kadın gerek erkek birçok insan tarafından kullanılan saç boyalarının çeşitli türleri vardır. Saç boyaları dayanıklılık sürelerine göre geçici, yarı sabit ve sabit saç boyası olmak üzere üçe ayrılır.

Geçici saç boyaları çubuk, jel, sprey veya köpük şeklinde olabilir. Saçta uzun süre kalmaz ve saçtan şampuanla kolaylıkla uzaklaştırılır. Genellikle karbon siyahı bazen de asidik boyalar kullanılır. Bunlar saçı çok hafif boyayabilir ya da saçın doğal rengini yoğunlaştırabilir. Bu tür boyalar saçta uzun süre kalmadıklarından zararları daha azdır.

Yarı sabit saç boyaları sıvı, jel veya krem şeklinde olabilir. Bu boyalar nötr ya da katyonik çözünürlüğü düşük, eriyebilirliği olan renklendiriciler içerir.

Sabit saç boyaları geçici ve yarı sabit saç boyalarından çok daha kalıcı saç boyama etkisine sahiptir.

Ülkemizde yaygın olarak kullanılan kına da bitkisel bir boyadır. Bu madde, kına ağacının yapraklarının kurutulduktan sonra öğütülüp toz hâle getirilmesiyle elde edilir. Kullanımı zor olan kına, saça zarar vermez (Görsel 4.22).

Saç boyaları çeşitli kimyasal maddeler içerdiğinden rastgele kullanılmamalı, kullanılması hâlinde ise gerekli sağlık uyarılarına mutlaka uyulmalıdır.

Kalıcı Dövme Boyası

Dövme, yazı veya şekillerin çeşitli yollarla elde edilen boyalar kullanılarak deri altına iğne yardımıyla işlenmesidir.

Dövme işleminin uygulanmasında normal mürekkep, çini mürekkebi, kına, safran vb. boyalar kullanıldığı gibi başka pigmentlerle karıştırılarak elde edilen saf dövme boyaları da kullanılabilir. Kalıcı dövme boyası adı verilen saf dövme boyaları deride kalıcı olmaktadır. Bu boyalar zararlı kimyasallar içermektedir.

İnsanlar süslenme, dikkat çekme gibi çeşitli nedenlerle dövme yaptırmaktadır. Ancak dövme yaptırmadan önce iyi düşünmeli, sonra yaşanabilecek pişmanlıklar iyi hesaplanmalıdır. Çünkü dövme silme işlemi genellikle cerrahi müdahalelere başvurularak yapılmaktadır.

Dövme işlemi daha çok “merdiven altı” olarak tabir edilen sağlıksız ortamlarda ve bu konuda herhangi bir eğitimi olmayan kişiler tarafından yapılmaktadır. Bu ortamlarda kan yoluyla bulaşabilecek ciddi hastalıklara yakalanmak mümkündür.

Bu konuda eğitimli kişilerce hijyenik ortamlarda yapılacak dövmeler de sağlık açısından tehlikeler taşımaktadır. Ayrıca bu işlemde kullanılan boyaların kimyasal içeriklerinden dolayı muhtemel yan etkilerinin olabileceği de unutulmamalıdır.

Jöle

Saçlara istenilen şekli vermek için kullanılan kozmetik ürünlerdir (Görsel 4.23). Yapay reçine ve yağımsı bileşenlerin genellikle alkolle…

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Meb Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 186 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!