Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Kimya Meb Yayınları

10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 187

“10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 187 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 187

etkileştirilmesiyle elde edilen, jel yapılı, saydam karışımlardır. Jölelerin kıvamı suda çözünen polimerler ile artırılır. Şekil verici olarak kullanılan reçinelerin kurutucu etkisi vardır. Bu ürünlerde suda çözünen polimerler (karboksivinil polimer, metil selüloz, karagenan), şekil verici ajanlar (ponivinil prolidon), nem çekiciler, alkali ajanlar, yüzey etkin maddeler ve şelat yapıcı maddeler kullanılır.

feriğindeki çeşitli kimyasal maddeler sebebiyle jöle zararlıdır. Jöle saçlarda ve deride kuruluk yapar. Derinin gözeneklerini tıkayarak hava almasını engeller; saç dökülmesini, kepek oluşumunu artırır. Saç tellerinde incelme ve renk değişikliği jöle kullanımının muhtemel yan etkileri olarak görülebilir.

Kozmetik maddelerin yapımında sağlığa zararlı maddeler kullanılmamalıdır. Ancak günümüzde maliyeti düşürerek daha ucuz ürün üretmek ve böylece daha çok kazanç elde etmek amacıyla kozmetik maddelerin yapımında ham maddesi petrol ve türevleri olan maddeler kullanılmakta, insan sağlığı tehlikeye atılmaktadır. Kozmetik ürünlerde kullanımı uygun olmayan kimyasalların kanserojen etkileri olduğu bilimsel çalışmalarla kanıtlanmıştır. Bu nedenle kozmetik ürünleri kullanırken dikkatli olunmalı, etiketsiz ve sahte ürün alınmamalı; kozmetik ürün kullanımında yapılan uyarılar dikkate alınmalı, ürün kullanımında aşırıya gidilmemelidir.

4.1.5. İlaçlar

Tıpta hastalıkların teşhisi, tedavisi, hastalıktan korunma, cerrahi müdahalelerin kolaylaştırılması ve bazı fizyolojik olayların değiştirilmesi amacıyla kullanılan maddelere ilaç denir. Biyolojik olarak etkili olan ilaçlar ya saf kimyasal madde ya da ona eş değer bitki ve hayvan kaynaklı standart miktarda etkin madde ve yardımcı madde içerir. Etkin madde canlıda fizyolojik etki gösteren bir veya birkaç kimyasal maddeden oluşan karışımdır.

Hastaya bir defada verilen ilaç miktarına doz, bir günde verilmesi gereken ilaç miktarına günlük doz denir. Ilaçların hastalara kolaylıkla verilmesi (etkin maddenin hasta tarafından kolay alınmasını sağlamak) veya uygulanabilmesi için vücutta kullanıldığı bölgeye göre ilaçlar farklı şekillerde hazırlanır. Ilaçların bu şekline farmasötik şekil denir. Hap, şurup, iğne ve merhem farmasötik şekillere örnektir.

Hap: Toz hâldeki ilaçların çeşitli yardımcı maddelerle karıştırılıp makinelerle sıkıştırılmasıyla elde edilir (Görsel 4.24). Yarım silindir, yuvarlak vb. şekilleri vardır. Ağız yoluyla alınır. Su ile etkileştiğinde dağılır. Sindirilerek kana karışır.

Şurup: İlacın etkin maddesinin su, yaklaşık %60 oranında şeker ve diğer tatlandırıcı maddelerle karıştırılmasıyla elde edilir (Görsel 4.25). Ağız yoluyla alınır. Katı hâldeki ilaçları kullanamayan bebekler, çocuklar ve yetişkinler için üretilir. Sindirim yoluyla kana karışır.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Meb Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 187 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!