Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Matematik Miray Yayınları

10. Sınıf Matematik Ders Kitabı Cevapları Miray Yayınları Sayfa 99

“10. Sınıf Matematik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 99 Miray Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Matematik Ders Kitabı Cevapları Miray Yayınları Sayfa 99

Örnek

Yanda grafikleri verilen f ve g fonksiyonlarının bire bir ve örten olma durumlarını inceleyelim.

Çözüm

a. Değer kümesi R’nin elemanlarından x eksenine paralel çizilen her doğru f(x) = x3 eğrisini daima ve yalnız bir noktada keser. O hâlde f fonksiyonu bire bir ve örtendir (Grafik 1).

b, Değer kümesi R’nin elemanlarından x eksenine paralel çizilen doğrulardan bazıları fonksiyonun grafiğini kesmez. O hâlde fonksiyon içinedir. x eksenine paralel çizilen doğrulardan bazıları ise fonksiyonun grafiğini birden fazla noktada keser. O hâlde fonksiyon bire bir değildir (Grafik

Örnek

f: R — R olmak üzere f(x) = 2x – 1’dir. f fonksiyonunun bire bir (1 – 1) ve örten olduğunu gösterelim.

Çözüm

f fonksiyonunun grafiği yandaki gibidir.
Yanda görüldüğü gibi değer kümesi R’nin elemanlarından x eksenine paralel çizilen her doğru fonksiyonun grafiğini yalnız bir noktada keser. O hâlde f fonksiyonu bire birdir. Bu durumu cebirsel olarak aşağıdaki gibi gösterebiliriz.

Grafikte görüldüğü gibi değer kümesi R’nin elemanlarından x eksenine paralel çizilen her doğru y = f (x)’in grafiğini daima keser, yani değer kümesinde eşlenmeyen eleman yoktur. O hâlde f fonksiyonu örtendir. Bu durumu cebirsel olarak aşağıdaki gibi gösterebiliriz.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Miray Yayınları Matematik Ders Kitabı Sayfa 99 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
2
angry
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!