Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Matematik Meb Yayınları

10. Sınıf Matematik Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 23

10. Sınıf Matematik Ders Kitabı Sayfa 23 Cevapları Meb Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Matematik Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 23

7. yy.’da Hintli matematikçi Brahmagupta sıfırı yer belirteci olmanın ötesinde bir sayı olarak kabul etmiş ve sıfırla yapılacak işlemlerle ilgili kuralları belirlemeye çalışmıştır. Sıfıra bu şekilde yaklaşan Hint, Arap sayı sisteminin Batı’ya ulaşması için 1202’de Pisalı Leonardo Fibonacci’nin “Liber Abaci (Sayı Sayma Kitabı)” adlı eserine kadar beklenmesi gerekmiştir. Kuzey Afrika’da büyüyen ve Hint – Arap aritmetiği üzerine eğitim alan Fibonacci sıfır sayısı ile Hint simgeleri olan 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9’un birleşiminden oluşan sayı sisteminin gücünü fark etmekte gecikmemiştir. Böylece Fibonacci Hint- Arap sayılarını ve sıfırı yaklaşık 550 yıl sonra Batı’ya taşıyan ve burada ilk kullanan kişi olmuştur.

Saymaya başladık ama saymanın bir sonu var mıdır? Kaça kadar sayacaktık? Sonsuzluk ne kadar büyüktür? Bu geleneksel sonsuzluk anlayışına göre sayılar sonsuza dek uzayıp gider. Alman matematikçi Georg Cantor (Georg Kantor) (1845-1918) bizi çok daha farklı bir sonsuzlukla tanıştırmıştır. Dahası bunu yaparken matematiğin büyük bir kısmına yön veren bir kuram oluşturmuştur. Cantor’un kuramının dayandığı fikir ilkel bir sayma yönteminden geliyordu. Saymayı bilmeyen bir çiftçi sabah koyunlarını ağıldan çıkarırken saymak için çakıl taşı kullanarak her koyun için torbaya bir çakıl taşı atar. Akşam ko- yunları ağıla koyarken her koyun için torbadan bir taş çıkardığında koyunlardan biri kaybolmuş ise son bir taş artacaktır. Çiftçi saymayı bilmese de yöntem tamamen matematikseldir. Böylece çiftçi taşlar ile koyunlar arasında bire bir eşleme yapmıştır. Cantor’un kuramı kümeler üzerine kuruludur. Sonsuz sayıda elemanla uğraşırken eşitlik kavramı belirsizleşir. Bu durumda bire bir eşleme fikrine dönmek gerekir.

Saymanın tarihsel gelişiminde rol alan diğer bir kişi de Sâbit İbn Kurrâ dır. Sâbit İbn Kurrâ, 836’da Harran’da doğmuştur. İslam matematiğinin oluşum dönemine katkıda bulunmuş matematikçilerin başında gelir. Sadece matematik, astronomi, tıp ve felsefede değil aynı zamanda Arapça ve Yunancada da kabiliyeti olan bir bilim insanıdır. Bu alanlarda 150’ye yakın eseri bulunmaktadır. Archimedes (Arşimet), Apollonius (Apollon), Euclid (Öklid), Potolemy Theodosius’un (Teodosyus) eserlerini Yunanca- dan Arapçaya kusursuz biçimde aktarmıştır. Öyle ki bu eserleri çevirirken terimlere bulduğu karşılıklar kabul görmüş, sonraki matematikçiler tarafından da kullanılmıştır. Çevirdiği bu eserlerin bir bölümünün asıllarının kayıp oluşu Sâbit İbn Kurrâ’nın çevirilerinin önemini daha da artırmıştır. Matematiğin aritmetik, cebir, geometri, koni kesitleri ve trigonometri alanlarında önemli eserler veren İbn Kurrâ’nın bağdaşık sayılar üzerine yaptığı inceleme Arap topraklarında yazılmış ilk orijinal eser örneği olarak kabul edilmektedir. Bu eserden Kurrâ’nın Pisagor teoremini bildiği anlaşılmaktadır. Bir açıyı üç eşit parçaya bölmüştür. Sâbit İbn Kurrâ bağdaşık sayılar hakkında aşağıdaki formülü bulmuş olmanın yanı sıra sihirli karelerden Çin dışında ilk söz eden bilim adamıdır. İbn Kurrâ’nın özellikle sayı kavramını pozitif gerçek sayıları içerecek biçimde genişletmesi, integral kalkülüs, küresel trigonometrinin bazı teoremleri, analitik geometri ve Öklidci olmayan geometri konularındaki çalışmaları kalıcı izler bırakmış, tercümelerle Avrupa’ya ulaşan görüşleri Fermat (Ferma) ve Descartes (Dekart) üzerinde etkili olmuştur. a ve b iki tam sayı olmak üzere a nın tüm bölenlerinin toplamı b; b nin tüm bölenlerinin toplamı a ise a ve b ye bağdaşık sayılar denir. İbn Kurrâ’nın bağdaşık sayılarla ilgili formülü şu şekildedir.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Meb Yayınları Matematik Ders Kitabı Sayfa 23 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
8
angry
2
unlike
1
confused
1
sad
0
happy
0
clap
0
love

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!