Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 574

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 574 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 574

1. Yazarın içinde yaşadığı toplumun sosyal ve kültürel yapısıyla ilgili neler söyleyebilirsiniz?

  • Cevap: Yazarın yetiştiği toplumda Hristiy anlar, Rumlar ve Türkler iç içe yaşamaktadırlar. Türkler arasında ağa ve beylerden oluşan egemen bir sınıf vardır. Bu kişiler birkaç köyü olan, kasabaların servetlerini elinde bulunduran kişilerdir. Yazarın ailesi de toprak sahibidir. Topraklarında Bulgar işçileri çalıştırmaktadırlar. Yemekler masalarda değil yer sofralarında çatalsız kaşıksız yenmekte, yer yataklarında yatılmakta, geniş duvarlarla çevrilmiş bahçe içinde toprak evlerde yaşanmaktadır. Tüm bu unsurlar, yazarın içinde yetiştiği toplumun sosyal ve kültürel yapısını yansıtır.

2. Bir kültürel belleğin sonraki kuşaklara aktarımı; belgeseller, sinema ve televizyon dizileri gibi farklı iletişim araçlarıyla da gerçekleşebilmektedir. Bu bağlamda metindeki toplumsal yapı, gelenek ve anlayışa benzer konularda izlediğiniz bir film, sinema veya belgesel hakkında kısaca bilgi veriniz.

  • Cevap: Bu sorunun cevabı öğrenciye bırakılmıştır ve yoruma açıktır. Muhtemel cevaplardan biri şöyle olabilir: Yazarın çocukluğunda oynadığı oyuncaklar, içinde yaşadığı coğrafyanın gelenek ve anlayışı hakkında ipuçları verebilir. Örneğin yazar, at kılından top yaparak oynadığından bahseder. Orta Asya kültüründe ve Osmanlı Türklerinde at önemlidir ve günlük yaşamın en önemli parçasıdır. Atların o coğrafyada çok oluşu, kıllarından yararlanmayı da sağlayacaktır. Yine yazarın bulunduğu coğrafyada tarlalar, bağ ve bahçeler işlenmekte, çocukların zamanının büyük kısmı bu alanlarda geçmektedir. Bu durum da çocukların doğadaki nesnelerden oyuncak yapmalarına olanak sağlayacaktır. Odundan yapılan topaçlar, ağaçtan yapılan sapanlar da bu kültürün, gelenek ve anlayışın yansımaları olacaktır.

3. Yazarın çocukluğunda oynadığı oyuncaklar, içinde yaşadığı coğrafyanın gelenek ve anlayışı hakkında ipuçları verebilir mi? Niçin?

  • Cevap: Bu sorunun cevabı öğrenciye bırakılmıştır ve yoruma açıktır. Muhtemel cevaplardan biri şöyle olabilir: Metinden yer yatağı kavramını seçiyorum. Yer yatağı, Türk kültürü ve geleneğinin bir yansımasıdır. Kültürümüzde misafir kabul etmek, onları evimizde yatırmak misafirperverliğimizin bir göstergesidir. Ayrıca geleneksel aile yapımızda geniş aile özelliği vardır. Evli bir çift, bunların evlenmemiş çocukları ve aile büyüklerinden oluşan bir evde yatak odası sayısı yetersiz kaldığı için yerlere yatak serilir. Bu gelenek özellikle kent yaşamında artık devam etmemektedir.

4. Metinden alınan yukarıdaki kavramlardan birini seçerek seçtiğiniz kavramın geleneklere yansıması ve zaman içindeki değişimiyle ilgili bir değerlendirme yapınız.

  • Cevap: Bu sorunun cevabını siz verebilirsiniz.

10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 574 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!