Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 681

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 681 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 681

Aşağıdaki metni okuyunuz. Soruları metinden hareketle cevaplayınız. (Metin, aslına sadık kalınarak alınmıştır.)

Üç Şerefeli Cami

Bütün kubbelerdeki ibretli nakışları Acem Mani yapmıştır. Kendini göstermek için Acemden yetmiş deve yükü renkli boya getirip yedi sene bu caminin duvar, kapı ve kubbelerini süsleyip masraf göstermiştir. Koca Murad giden masraflara bakmayıp her ustaya haddinden fazla ihsan verdiğinden, bu caminin bir miskal taşı bir altına mal olmuştur derler. Hatta Timurtaş Paşazade Elvend Bey bina emini imiş. Onun yazdığına göre, bu caminin masrafı halis altın olarak yedi bin kese İzmir malı sarf olunmuştur. Öteki halis gümüşün rayice göre masrafını Allah bilir, demişler. Çünkü yaptıranın ihsan kapısı açık olduğu için, yedi iklimde ne kadar yetenekli üstatlar varsa kerem sahibi Murad Han’ın cömertliğini görmeye gelip her biri bu camide birer ibret verici eser bırakmıştır. Onun için bu camiye ne zaman girsen, her girişte değişik güzellikler görürsün. Hasılı, vasfında lisanlar kısır, kalemler kırıktır.
(…)
Evliya Çelebi, Seyahatnâme

1. Yukarıdaki metinden alınan tablodaki kelimelerin zihninizde çağrıştırdığı anlamları karşılarına yazınız. Bulduğumuz çağrışımsal anlamları, sözlük anlamlarıyla karşılaştırınız.

  • Cevap:

2. Metinde geçen “ihsan kapısı açık” sözü, günümüzde “iyiliksever “ sözüyle karşılanmaktadır. Dildeki bu tarz değişimlerin meydana gelmesiyle ilgili neler söyleyebilirsiniz? Görüşlerinizi gerekçeleri ile belirtiniz.

  • Cevap: Olası cevaplar: Kültürel hayattaki değişimler ve dil devrimi sonrası yazı ve konuşma dilinde Türkçe kökenli sözcüklere ağırlık verilmiştir. “İhsan” sözcüğü Arapça kökenlidir, bu sözcük yerine “iyiliksever” sözcüğünün kullanılması bu değişimin bir sonucudur.

10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 681 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!