Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 132

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 132 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 132

3. Böbrek rahatsızlığı olan birçok kişide anemi de görülmektedir. Bu durumun nedeni ne olabilir?

  • Cevap: Böbrek rahatsızlıkları anemiye neden olabilir. Böbreklerden salınan eritropoetin hormonu kırmızı kemik iliğini uyararak alyuvar üretimini başlatır. Böbrek fonksiyonunu yerine getiremezse bu hormon salgılanamaz ve alyuvar üretimi yapılamadığı için de anemi oluşur.

4. Anemi hastalığında dokulara yeteri kadar oksijen gitmediği için bazı organlar çok çalışır ve bu organlarda büyüme görülür. Buna göre anemi hastalarında hangi organların büyümesi beklenir?

  • Cevap: Anemi sonucunda alyuvar sayısı azaldığından dokulara az oksijen gider. Kalp bu eksikliği tamamlayabilmek için atım hızını artırır ve çok çalışır. Kalp çok çalıştığı için de büyür.
    Alyuvar üretebilmek için demire ihtiyaç vardır. Karaciğer ve dalak vücudun demir depolarıdır. Alyuvar eksikliğinde vücut, alyuvar sentezinde gerekli demiri elde edebilmek için karaciğer ve dalağı çok uyarır ve bu uyarı sonucunda karaciğer ve dalak büyür.

5. Beslenme yoluyla alınan demir elementinin vücut içinde izlediği yol aşağıda şematize edilmiştir. Bu şemadaki kutulara hangi organların ismi yazılmalıdır?

  • Cevap:

6. Bazı anemi hastalıkları ağır seyreder. Acil serviste çalışan bir doktor olduğunuzu düşününüz. Ağır anemi şikâyeti ile acile gelen bir hastaya öncelikli olarak hangi tedaviyi uygularsınız? Daha sonraki süreçlerde bu hastaya başka hangi tedaviler uygulanabilir?

  • Cevap: Ağır seyreden anemi hastalarında kemik iliği görevini yerine getiremediği için kan hücrelerinin sayısı çok azalır. Acil durumlarda bu hastalara acil müdahale olarak kan nakli yapılmalıdır. Daha sonraki süreçlerde kesin tedavi için kemik iliği nakli yapılmalıdır.

7. Orak hücreli anemi hastalığı kalıtsal bir hastalıktır. Bu hastalıkta hemoglobin yapısı bozuk olduğu için alyuvar hücreleri orak şekline benzer. Aşağıda orak hücreli anemi hastası bireylerin soyağacı verilmiştir. Buna göre bu hastalığın kalıtım şekli nedir?

  • Cevap: Verilen soyağacına göre orak hücreli anemi hastalığı Xe bağlı çekinik bir genle kalıtılan bir hastalık olamaz. Xe bağlı kalıtım olsaydı 5 ve 8 numaralı bireylerde de orak hücreli anemi hastalığının görülmesi beklenirdi. Y’ye bağlı kalıtılan bir hastalık da olamaz. Y’ye bağlı kalıtım olsaydı bu hastalığın kadınlarda (2, 4 ve 6) görülmemesi gerekir. Bu nedenle orak hücre anemisi hastalığı eşeye bağlı kalıtım göstermez. Orak hücre anemisi otozomal resesif kalıtım gösterir. Baskın gen: R, Çekinik gen: r

11. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 132 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!