Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 24

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 24 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 24

3. Diyabet rahatsızlığı bulunmayan Aysun “glikoz tolerans testi’ne girmiştir. Test için glikozca zengin bir içecek aldıktan sonra belli aralıklar ile kan glikoz seviyesi ölçülmüştür. Ölçümler sonucu kan glikozu önce normal seviyenin biraz üzerine çıkmış, iki saat sonra ise kan glikoz seviyesi normale dönmüştür. Aynı glikoz tolerans testinin Ayşe’de yapılmış olması durumunda sonucun nasıl olacağını açıklayınız.

  • Cevap: Diyabet olmayan sağlıklı bireylerde kan glikoz seviyesinin yükselmesine ilk tepki olarak pankreasın beta hücrelerinden salman insülin hormonu etkisi ile glikozun hücrelere alınması sağlanır. Ayşe gibi diyabeti olan bireylerde yeterli olmayan insülin üretimi nedeni ile hücreler kandaki glikozu alamaz. Bu nedenle kan glikozunun ilk yükselişi, Ayşe gibi diyabetli bireylerde fazla olup bu yüksek seviye uzun süre kalır.

4. Aşağıdaki grafik incelendiğinde;

a) Ayşe’nin numara ile gösterilen hangi aralıkta insülin kullanması gerektiğini açıklayınız.

  • Cevap: Kan glikoz seviyesinin yüksek olduğu 2 ve 6. seviyede insülin alması gerekir. Böylece kandaki glikoz seviyesi normal aralığa iner.

b) Sağlıklı bir bireyde yemekten sonra kan glikoz seviyesinin nasıl değiştiğini grafik üzerine çizerek gösteriniz.

  • Cevap:

5. Sizce Ayşe’nin normalden fazla kilolu olmasında başka bir hormonun etkisi olabilir mi? Düşüncelerinizi açıklayınız.

  • Cevap: Ayşe’nin normalden fazla kilolu olmasında tiroksin hormonu etkili olabilir. Bu hormon vücudun tüm hücrelerine etki ederek 02 kullanımını artırır, böylelikle besinlerin daha hızlı parçalanmasını ve daha hızlı enerji üretilmesini ve bu sayede metabolizmanın hızlanmasını sağlar. Tiroksin hormonu bu özellikleri ile az salgılandığında bireylerin fazla kilo almasına neden olur.

Örnek Olay (2)

Akşam okul çıkışı eve giden Arda evine yaklaşırken kendine doğru 4 tane köpeğin koştuğunu görerek paniklemiş ve koşarak evine ulaşmaya çalışmıştır. Koşarken birden aklına köşedeki market gelmiş ve markete girerek köpeklerin saldırısından kurtulmuştur. Arda, bir süre sonra evine ulaştığında annesi Arda’ya “Ne oldu oğlum betin benzin atmış.” diyerek olayı sormuş, Ahmet de olanları anlatmıştır.

6. Verilen örnek olay incelendiğinde Arda’nın aklına markete kaçma fikrinin aniden gelmesinin ve Arda’nın ten renginin değişmesinin hormonlarla nasıl bir ilişkisi olabileceğini açıklayınız. Siz de yukarıdaki gibi hormonların kişide gözlemlenebilir bir belirti oluşturmasına sebep olacak bir örnek olay hazırlayıp arkadaşlarınız ile paylaşınız.

  • Cevap:

Böyle bir panik durumunda böbrek üstü bezinin öz kısmından adrenalin hormonu salgılanır. Bu hormonun heyecan, öfke, korku, panik gibi durumlarda salgılanması artar. Hormon etkisi ile kalp atışı hızlanır, kan basıncı artar. Adrenalin, beyin ve kas gibi organlara giden kan damarlarını genişletip daha fazla kan geçmesini sağlarken diğer organlara giden kan damarlarını daraltır. Bu etki de daha hızlı düşünme, daha hızlı koşma ve ten renginin değişmesine neden olur.
a) Korku anında adrenalin etkisi ile kalp atışlarının hızlanması.
b) Güzel bir yemek görünce gastrin hormonu etkisi ile açlık hissi oluşmaya başlaması.

11. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 24 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
love
0
happy
0
clap
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!