Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 55

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 55 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 55

Aşağıdaki metin ve görselden yararlanarak soruları cevaplayınız.

İç kulakta işitmeyle ilgili yaklaşık 16.000 kohlear tüylü hücre bulunmaktadır. Kohlear tüylü hücreler, mekanik uyaranlara karşı duyarlıdır. Kohlear tüylü hücrelerin aşırı gürültülü ortamların, bazı ilaçların ve yaşlanmanın etkisiyle hasar görmesi ve sayısal olarak azalması kalıcı işitme kaybına yol açmaktadır. İnsanlarda özgün kök hücreler, yaşlanan ve ölen hücrelerin yenilenmesini sağlar. Etkinliğini kaybeden işitme duyusuna ait epitel hücreleri ve nöron hücrelerinin kök hücre uygulamalarıyla yeniden etkin hâle getirilmesine yönelik çalışmalar devam etmektedir. Son yıllarda uyarılmış kök hücre teknolojisiyle bireyin somatik hücrelerinden kök hücre elde edilmesi ve bu hücrelerin duyusal epitel hücrelerine dönüştürülmesi konusunda çalışmalar sürmektedir. Kök hücre teknolojisindeki yeni gelişmeler, işitme kaybı için yeni umutlar taşımaktadır.

Kulak işitme ve denge organıdır. Kulakta dış, orta ve iç kulak olmak üzere üç bölüm mevcuttur. Aşağıda kulakta oluşan bazı rahatsızlıklarla ilgili bilgiler verilmiştir.

Meniere Hastalığı: İç kulak sıvılarının (endolenf) basınç artışıdır. Hastalığın belirtileri arasmda işitme kaybı, kulak çınlaması veya baş dönmesi (vertigo) vardır. Zamanla tamamen işitme kaybı meydana gelebilir. Denge kaybı; beyin ve beyinciğe, omuriliğe, göze ve iç kulağa bağlı olarak oluşan denge bozukluklarıdır. İç kulakta dalız içindeki otobtlerin hareket etmesiyle ortaya çıkan denge kaybı ve baş dönmesi, vertigo denilen rahatsızbğa yol açar. İç kulak basıncının artması, denge sinirlerinin iltihabı ve tümörler denge kaybına neden olabilir. Denge kaybı, denge kazandırıcı egzersizlerle ve çeşitli tedavi yöntemleriyle düzeltilebilir.

Orta kulak iltihabı (Otitis media): Orta kulağın geçici enfeksiyonudur. Hastalık, bakterilerden kaynaklanmaktadır. Ayrıca burun ve boğaz enfeksiyonlarıyla da ilişkilidir. Behrtiler arasmda ağrı, hâlsizlik, ateş ve kulakta kızarıldık vardır. Yutaktan östaki borusuna geçen bakteri, orta kulak enfeksiyonlarının birincil nedenidir. Çocuklar orta kulak enfeksiyonlarına yetişkinlerden daha duyarlıdır.

Örnek olay

Kulak burun boğaz doktoruna başvuran bir bireyin şu şekilde şikâyetleri vardır:
• İşitmeyle ilgili güçlük yaşamaktadır.
• Zaman zaman ağrısı ve ateşi çıkmaktadır.
• Son 15 gün içinde üst solunum yolu enfeksiyonu geçirmiştir.
• Solunum yolu enfeksiyonu uzun süre geçmemiştir.
• Evde kendi yöntemleriyle kendini tedavi etmeye çalışmış ancak iyileşememiştir.
• Gözlerinde sulanma ve kaşıntı vardır.

  • Cevap:

11. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 55 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
unlike
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!