Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 81

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 81 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 81

Aşağıdaki görselde sindirim kanalında bulunan organlar ve sindirime yardımcı kısımlar gösterilmiştir. Sindirim kanalı ile ilgili verilen metin ve görselden yararlanarak soruları cevaplayınız.

İnsan da diğer canlılar gibi canlılığını sürdürebilmek ve fonksiyonlarını devam ettirebilmek için enerjiye ihtiyaç duyar. Enerji vücuda alınan besinlerden sağlanır. Besin maddelerinin vücuda alınması, gerekli organlara ulaştırılması, bölünerek yapı taşlarına ayrılması ve kana karışması olayına sindirim denir.
Sindirim kanalı, ağız boşluğundan başlayarak anüste sonlanır. Sindirim olayını gerçekleştiren organ ve yapılara sindirim sistemi denir. Sindirim sistemi iki temel bölüme ayrılarak incelenir:
Sindirim kanalı: Ağızdan anüse kadar uzanan 8-10 metrelik bir kanaldır. Bu kanalın ağız, yutak, yemek borusu, mide, ince bağırsaklar, kalın bağırsaklar ve anüs olarak adlandırılan bölümleri vardır.
Sindirime yardımcı organ ve bezler: Oluşturdukları salgılarını özel boşaltım kanallarıyla sindirim kanalına boşaltan karaciğer, pankreas ve tükürük bezleri ile salgı üretmediği hâlde depo edilmesini sağlayan safra kesesidir.

1. Şemada 1 ile gösterilen yapının, besinlerin kimyasal sindirimi üzerine etkisi nedir? Açıklayarak belirtiniz.

  • Cevap: 1 ile gösterilen yapı ağız boşluğuna tükürük salgılayan tükürük bezleridir.Tükürük içindeki amilaz enzimi nişastayı maltoz ve dekstrin moleküllerine parçalar.

2. İnsanlar zorunlu hâllerde B yapısı olmadan da yaşamlarına devam edebilmektedir. Ancak aynı durum C yapısı için söylenemez. Bu durumun C yapısının hangi işlevlerinden kaynaklandığını açıklayınız.

  • Cevap: B yapısı mide, C yapısı ise ince bağırsaktır. Mide, besinlerin geçici olarak depolandığı ve proteinlerin kimyasal sindiriminin başladığı organdır. Proteinlerin kimyasal sindirimi ince bağırsakta da gerçekleşmektedir. Midesi alınan bir insan, ince bağırsağının bir bölümü midenin işlevini yerine getirebileceği için yaşamına devam edebilmektedir. İnce bağırsak, yoğun olarak tüm besinlerin kimyasal sindiriminin devam ederek tamamlandığı ve sindirim sonucu oluşan ürünlerin emiliminin gerçekleştiği organdır. İnce bağırsağın işlevlerini yerine getirebilecek başka bir organ yoktur. Bu nedenle eksikliği, hayati tehlike yaratır.

11. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 81 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!