Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Gün Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Cevapları

11. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 65 Cevapları Gün Yayınları

11. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Gün Yayınları Sayfa 65 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 65 Cevapları Gün Yayınları

Ç. ŞEHİRLERİN GELİŞİMİ VE FONKSİYONLARI

Yeryüzündeki ilk şehirler, tarımsal faaliyetlere bağlı olarak gelişmiştir. Neolitik Dönem’deki şehirlerde tarımsal faaliyetin yanı sıra ticaret de önemli fonksiyonlardan biri olmuştur. Üretim fazlasına bağlı olarak ilk şehirler Anadolu’da (Fotoğraf 2.3), Mezopotamya’da, Mısır’da, Hindistan’da ve Çin’de ortaya çıkmıştır. Bu bölgelerdeki şehirlerde üreticiler, ürünlerini takas yoluyla değerlendirmişlerdir. Sümerlerde ürünlerin dağıtımında din adamları ön plana çıkmış, bu amaçla ziggurat adı verilen yapılar yapılmıştır. Böylece ilk şehirlerdeki fonksiyonlar çeşitlenmiştir. Tarımın yanı sıra ticaret, zanaat, savunma ve dinî etkinlikler de bu şehirlerdeki fonksiyonlar arasında yer almıştır.

Kalkolitik Dönem’de madenlerin işlenmeye başlanmasıyla madencilik de şehirlerdeki önemli fonksiyonlar arasında yer almıştır. Ayrıca bu dönemde etrafı surlarla çevrili şehir devletler ortaya çıkmıştır. İlk Çağ’daki başlıca şehirler Ur, Uruk, Lagaş, Nippur (Sümer şehirleri), Xian (Siyan, Çin), Susa (İran), Eriha (Filistin) ve Babil’dir (Irak). En eski şehirlerin başında gelen Eriha’nın nüfusunun MÖ 7000 yılında 2.000 civarında olduğu belirtilmektedir. Bu nüfusuyla Eriha dünyanın en büyük şehri olmuştur. Üretim arttıkça şehirler çoğalmış ve şehirlerin nüfusları da artmıştır. Örneğin MÖ 2100 yılında Sümerlerin Ur şehrinin nüfusu 100.000’i bulmuştur. Orta Çağ’da tarımdaki gelişmelere bağlı olarak üretim artmış dolayısıyla şehirler büyümüş ve yeni şehirler ortaya çıkmıştır.

Orta Çağ’da dünyadaki şehir sayısı artmış ve birçoğunun nüfusu yüz binleri aşmıştır. MÖ 200 yılında dünyanın en büyük şehri Roma (Fotoğraf 2.4) olmuştur. 1.200.000 nüfusa sahip olan Roma, o dönemde yönetim bakımından küresel bir etkiye sahipti. Sonraki süreçte İstanbul, Bağdat ve Pekin gibi şehirler de dünyanın en büyük şehirleri arasında yer almıştır. Bu süreçte birçok şehrin ticari fonksiyonu ön plana çıkmıştır. Örneğin ipek ticaretinin başlangıç yeri olan Çin’in Xian (Siyan) şehri, bu özelliğiyle küresel bir etkiye sahipti. Bu şehir, uzun bir süre Çin’e başkentlik ettiği için aynı zamanda yönetim şehri özelliğine de sahipti. Günümüzde varlığını hâlen koruyan ve üç milyondan fazla nüfusu olan bu şehir; bir kültür, turizm, sanayi ve eğitim merkezidir.

Dünya genelinde şehirlerin hızla çoğaldığı dönem Sanayi Devrimi’nden sonradır. 18. yüzyılın ikinci yarısında gerçekleşen Sanayi Devrimi’ne bağlı olarak kırsal kesimden şehirlere doğru yoğun bir göç başlamıştır. Bunun sonucunda bazı şehirler hızla büyürken yeni şehirler ortaya çıkmıştır. Örneğin sanayileşmeye bağlı olarak dünyanın ilk sanayi şehri unvanına Manchester (Mençıstır) sahip olmuştur. Yine aynı nedenle 1925’te nüfusu 1.350.000’i bulan Londra, idari özelliğinin yanı sıra ekonomik bakımdan da küresel bir etkiye sahip olmuştur. Diğer ülkelerde de sanayinin gelişmesine bağlı olarak şehir sayısı artmış ve büyük şehirler ortaya çıkmıştır. Örneğin 1778’de ABD’ye iki yıl başkentlik yapan New York (Niv York), o dönemde yönetim bakımından küresel etkiye sahipti. 1925’te nüfusu 7.774.000’e ulaşan New York, günümüzde ise

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Gün Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 65 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!