Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Gün Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Cevapları

11. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 80 Cevapları Gün Yayınları

11. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Gün Yayınları Sayfa 80 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 80 Cevapları Gün Yayınları

F. TÜRKİYE’DE KIR YERLEŞMELERİ

Şehirler dışındaki yerleşim birimlerinin tümüne kır yerleşmeleri denir. Kır yerleşmelerinin başlıcaları köy ve köyaltı yerleşmeleridir. Kır yerleşmelerindeki en önemli ekonomik etkinlik tarımdır. Ülkemizde kır yerleşmelerinin yükseklik sınırı, tarımın üst sınırı olan 2500 m civarıdır. Daha yüksek yerler, yerleşmeye elverişli olmayan alanlar içinde yer almaktadır. Kır yerleşmeleri, toplu ya da dağınık hâldeki meskenlerden oluşmaktadır. Yerleşme biriminin toplu ya da dağınık olması daha çok iklim, yer şekilleri, güvenlik durumu ve su kaynaklarına bağlıdır. Dağınık yerleşmelerde evler, araziye tek tek ya da birkaç evden oluşan kümeler hâlinde dağılmıştır (Fotoğraf: 2.27). Bu tür yerleşmelere daha çok yer şekillerinin engebeli, tarım alanlarının küçük ve dağınık olduğu yerlerde rastlanır. Dağınık yerleşme tipinin gelişmesinde su kaynaklarının fazla olması da önemli bir etkendir. Bu yerleşmelerin tipik örneklerine Doğu Karadeniz’in kıyı kesiminde rastlanır.

Türkiye’deki yerleşim birimlerinin büyük bir kısmı toplu yerleşme şeklindedir (Fotoğraf: 2.28). Toplu yerleşmeler, daha çok su kenarlarına kurulmuştur. Örneğin İç Anadolu’daki yerleşim birimleri çoğunlukla topludur ve su kenarlarındadır. Ovalardaki yerleşim birimleri, genellikle toplu yerleşme alanlarıdır. Yerleşim birimlerinden bir kısmı bir akarsu boyunca uzanır. Bazı yol kenarlarında kurulan köyler de akarsu kenarlarında kurulanlar gibi çizgisel bir hat boyunca sıralanır. Kıyılarında yer alan ve kıyı boyunca uzanan yerleşim birimleri de çizgisel yerleşmelere örnektir. Yerleşim birimlerinden bazıları dairesel bir yapıdadır. Bunların en tipik örneği Aydın’ın Sultanhisar ilçesine bağlı olan Atça beldesidir. Kırsal yerleşim birimlerinin bir kısmı sürekli bir kısmı da geçici yerleşmelerdir. Köyler, sürekli yerleşmelerdir. Kom, oba, yayla, mezra, çiftlik ve bağ evi, geçici yerleşmelerin başlıcalarıdır.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Gün Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 80 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
angry
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!