Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Din Kültürü Gezegen Yayıncılık

11. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Gezegen Yayıncılık Sayfa 77

“11. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 77 Gezegen Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Gezegen Yayıncılık Sayfa 77

Kur’an-ı Kerim’de takva “hayâ” kavramıyla ilişkilendirilerek de kullanılır. Bir ayette şöyle buyrulur: “Ey Âdemoğulları! Size ayıp yerlerinizi örtecek giysi, süslenecek elbise yarattık. Takva elbisesi… İşte o daha hayırlıdır. Bunlar Allah’ın ayetlerindendir. Belki düşünüp öğüt alırlar (diye onları indirdi).”’73) Bu ayette “takva elbisesi” ifadesi kullanılarak farklı bir üslupla takva, kişinin günah işlemesini önleyen bir koruyucu olarak sunulur. Elbise nasıl insanın bedenini kapatıyor, koruyor ve süslüyorsa takva da kişinin hem ruhunun kötü duygularını örter hem de ruhunu süsler. Böyle bir kişi kaba, haşin, haksız, şehvet düşkünü, açgözlü, edepsiz değil, adil, alçak gönüllü, kibar, nazik, cömert, iffetli ve edepli olur.

Kur’an-ı Kerim’de takva kavramı, “Allah’tan korkun!” şeklinde emir olarak da pek çok ayette geçer. Bu gibi ayetlerdeki emir kipleri korkunç bir şeyden çekinmeyi değil, seven birinin sevdiğinin gönlünü incitmekten çekinmesini anlatır. Yaratanına karşı saygı ve sorumluluk duyma hassasiyetini, Allah’a (c.c.) karşı sorumluluk bilinciyle hareket etme şuur ve duygusunu ifade eder. Çünkü ancak neyin iyi, neyin kötü olduğunu bilen ve bu sorumluluk bilinciyle hareket eden biri, Allah’a (c.c.) hürmet eder ve saygı duyar. Böyle bir bilinç ve duyguya sahip olan inananlar, kötülükten ve günahtan vazgeçer, iyiliğe ve güzelliğe yönelir.

Allah’a (c.c.) saygı ve itaatin ancak samimi bir sevgiyle gerçekleşebileceği şüphesizdir. Sadece korkuya dayalı bir saygı ve itaatin insanlar nazarında olduğu gibi Allah (c.c.) katında da fazla bir değeri yoktur. Onun için İslam’da Allah (c.c.) sevgisi ve hoşnutluğu, Allah (c.c.) korkusundan önce gelir. Allah’tan (c.c.) korkmak da “ona karşı gelip günah işlemekten ve onun azabını gerektirecek bir iş yapmaktan endişe etmek” olarak anlaşılır. İnsanı takvaya ulaştıran da sevgiyle beraber bu sorumluluk ve endişe duyguları içerisinde olmaktır. İnananlara karşı çok bağışlayıcı ve çok merhametli olan Allah’ın (c.c.) isteği onları doğru yola ulaştırmak ve karşılığında cennet nimetleriyle ödüllendirmektir.

Etkinlik

♦ “Onların ne etleri ne de kanları Allah’a ulaşır; fakat ona sadece sizin takvanız ulaşır…”(Hac suresi, 37. ayet.)
♦ “Kişiyi halk nazarında yücelten nitelik maldır. Kişiyi Allah katında yücelten nitelik ise takvadır.” (Tirmizi, TefsirüTKur’an, 49.)

Bu ayet ve hadiste vurgulanan temel mesaj nedir? Arkadaşlarınızla değerlendiriniz.

  • Cevap: Bence insanın takva sahibi olması sonucunda kazanacağı ödülden bahsedilmektedir. Sizi doğru yola sevk ettiğinden dolayı Allah’ı büyük bilmeniz için onları da ram etti size ve müjdele iyilik edenleri denilerek insanların takva sahibi olmaları öğütlenmektedir.

11. Sınıf Gezegen Yayıncılık Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 77 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
love
0
happy
0
clap
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!