Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları TIKLAYINIZ

Sponsorlu Bağlantılar
Ana Sayfa / Kitap Cevapları / 11. Sınıf Ekoyay Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları / 11. Sınıf Ekoyay Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Meserret Oteli Cevapları

11. Sınıf Ekoyay Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Meserret Oteli Cevapları

Sponsorlu Bağlantılar


11. Sınıf Ekoyay Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Meserret Oteli Cevapları

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Ekoyay Yayınları 2. Ünite Hikaye  Sayfa 35, 36, 37, 38, 39 Meserret Oteli Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları

11. Sınıf Ekoyay Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 35 Cevabı

Bir hikâye okurken, film izlerken anlatılan olaylara mı yoksa ilginizi çeken durum ya da duygulara mı dikkat edersiniz? Sınıfınızda gruplar hâlinde görüşlerinizi belirtiniz ve arkadaşlarınızla kısaca tartışınız.

  • Cevap: Ben duygulara dikkat ederim. Acaba anlatılan duygu beni içine çekebiliyor mu? Beni yakalayabiliyor mu? Bunlara bakarım.

11. Sınıf Ekoyay Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 38 Cevabı

1.Okuduğunuz hikâyede geçen “menfi”, “entelektüel”, “mecal”, “sükut” gibi kelimelerin anlamlarım metnin bağlamından bulmaya çalışınız. Anlamını bulamadığınız kelimeleri sözlüklerden araştırınız.

  • Cevap:
    Menfi: olumsuz
    entelektüel: aydın, münevver
    mecal: dinçlik, canlılık, güç
    sükut: sessizlik

2.Okuduğunuz hikâyenin temasını aşağıdaki kutucuğa yazınız.

  • Cevap: Sadakat ve vefa

3. Okuduğunuz hikâyedeki olayların birbiriyle ilişkisini açıklayınız.

  • Cevap: Hikayedeki olaylar belli bir sıra dahilinde gerçekleşen olaylar dizisidir.

4. Hikâyede şahıs kadrosunda yer alan kadını; tip-karakter, fiziksel ve psikolojik özellikleri yönünden inceleyiniz.

  • Cevap:  Kadın:  Hikayenin asıl kahramanıdır. İstasyonda indikleri zaman yanında erkek karakterler olduğu halde eşyaları taşıması için bir hamal tutması, ondan bir araba bulmasını istemesi, hamala ücretini onun verecek olması kadın karakterin grubu yönlendiren baskın, güçlü bir kişi olduğu sonucuna ulaştırır.  Kadın kırmızı bir muşamba giymiştir,  arabacının geniş, heybetli sırt görünüşünden de çekinmektedir. Otel sahibiyle diyaloglarından meraklı, genel konuşmalarından nazik biri olduğu  anlaşılır. Ayrıca ölen arkadaşına karşı vefalı bir dosttur. Onun son isteğini yerine getirmek için Meserret Oteli’ne gelmiştir.

5. Okuduğunuz hikâyede yazar, betimleyici ve açıklayıcı anlatımlardan neden sıklıkla yararlanmıştır? Açıklayınız.

  • Cevap: Mekanı ve karakterleri tanıtmak, bunların özelliklerini okurların zihninde canlandırmak amacıyla…

6. Hikâyede olayların geçtiği zaman ve mekânı belirleyiniz. Mekân ve zaman ile hikâyedeki kişiler arasında bir bağ kurulabilir mi? Açıklayınız.

  • Cevap:  Hikayedeki dış mekanlar; istasyon, küçük bir Anadolu kasabasıdır, iç mekan ise Meserret Oteli’dir.
    Zaman: Hikayedeki “Rüzgar, yağmur ve çamur” sözcüklerinden havanın kötü olduğu, muhtemelen mevsimin sonbahar veya kış olduğu bilgisine ulaşılabilir. Mekan, zaman ve hikayedeki kişiler birbiriyle uyumlu olacak şekilde kurgulanmıştır.

7. Okuduğunuz hikâyenin anlatıcısı ve anlatıcının bakış açısıyla ilgili aşağıdaki tabloda verilen soruları cevaplayınız.

Anlatıcının özellikleri nelerdir?

  • Cevap: Hikayede ağırlıklı olarak gözlemci bakış açısı(müşâhit) kullanılmıştır. Anlatıda insan psikolojisi, düşünce ve niyetine dair açıklama, betimleme; olacakları önceden bilme ve bunlar hakkında ip ucu verme gibi durumlar oldukça azdır. Tersine, anlatıcı konuya hakim olmayan bir gözlemci havası vermektedir, bilgisi dahilinde olmayan bakış açıları sunmaktadır:
    Hikayeden Örnek: Bu soruşta, işitmekten değil, bir güzel sözü bir daha tekrarlatmak isteyen acemi bir halet-i ruhiye var gibi idi.

Kullanılan bakış açıları hangileridir?

  • Cevap: Gözlemci bakış açısı+ilahi bakış açısı

Seçilen bakış açısı anlatımı nasıl etkilemiştir?

  • Cevap: Olayları  tarafsız ve diğer bakış açılarına göre daha sınırlı olarak yansıtılması yönüyle etkilemiştir.

Birden fazla bakış açısı mı kullanılmıştır?

  • Cevap: Evet…Gözlemci bakış açısı+ilahi bakış açısı

11. Sınıf Ekoyay Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 39 Cevabı

8. Aşağıda verilen soruları cevaplayarak okuduğunuz hikâyeden durum hikâyesine yönelik çıkarımlarda bulununuz.

  • Cevap: 

a. Detaylı bir giriş yapılmış mı? Hayır
b. Hikâyenin odağı olay mı? Hayır
c. Merak, çatışma unsurları fazlaca kullanılmış mı? Hayır
ç. Olay, sonuçlandırılmış bir tarzda okura sunulmuş mu? Hayır
d. Yoruma, psikolojik tahlillere yer verilmiş mi? Evet
e. Okurda bir izlenim uyandırılmaya çalışılmış mı? Evet
f. Mekân tasvirleri detaylı yapılmış mı? Hayır

9. Kurmaca metinlerde olaylar, kişiler gerçek yaşamı olduğu gibi yansıtmayabilir. Meserret Otelinin kurmaca yapısının gerçek hayata uyup uymadığını sınıfta tartışınız.

  • Cevap: Hikayenin kurmaca yapısı gerçek hayata uygundur.

10. Okuduğunuz hikâyeyi Gamsızın Ölümü hikâyesiyle içerik, anlatım teknikleri, üslup ve tür özellikleri açısından karşılaştırınız.

  • Cevap: 
    İçerik: Gamsız’ın Ölümü hikayesinde ana okulu öğrencilerinin çok sevdiği Gamsız adlı köpeğin trajik sonu anlatılırken Meserret Oteli‘nde kadın bir karakter üzerinden vefa ve sadakat teması işlenmiştir.
     
    Anlatım Teknikleri: Gamsız’ın Ölümü‘nde anlatma tekniği, özetleme, geriye dönüş, diyalog; Meserret Oteli‘nde gösterme, diyalog teknikleri kullanılmıştır.
    Üslup: Her iki hikayede de sade, yalın ve anlaşılır bir dil kullanılmıştır.
     
    Tür: Gamsız’ın Ölümü adlı hikaye olay hikayesi Meserret Oteli ise durum hikayesidir.

11. Okuduğunuz metinde kadının arkadaşına sadakatini yaşadığınız çevrede görebiliyor musunuz? Bu dostluk için neler söyleyebilirsiniz?

  • Cevap: Bence sadakat insanın kişiliği olgunluğuyla alakalı. Bu dostluk da kişiden kişiye değişir. 
30
like
10
love
3
haha
3
wow
6
sad
70
angry


Sponsorlu Bağlantılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir