Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji

11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 88

“11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 88 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 88

Ölümden birkaç saat sonra bütün vücut kasılı hâlde kalır. Buna ölüm katılığı denir. Bunun nedeni kasın gevşemesi için gereken Ş enerjinin olmamasıdır. Tüm hücrelerin lizozomları (otoliz) parçalanıp enzimlerinin dokuya dağılmasıyla çözünme başlar. Çözünme yüksek sıcaklıkta daha hızlı gerçekleşir.

Kas dokusunda gerimi (kasılma gücü) uyaranın sıklığı, etkin motor plak sayısı, kas uzunluğu (boy-gerim ilişkisi) ve kasılma hızı etkiler.

İskelet kaslarında uyaranın şiddeti arttıkça kasılma tepkisi artar. Merkezî sinir sistemi kas kasılması için bir uyarı gönderdiğinde önce küçük birimler uyarılır. Uyarının şiddeti ve kuvveti arttığında daha büyük birimler uyarılır. Büyük kas birimlerinin kasılma kuvveti büyük adımlar atmaya ya da koşmaya benzer. Bir kâğıdı tutarken kasılan lif birim sayısı ile dolu bir bavulu kaldırırken kasılan lif birim sayısı birbirinden farklıdır. Küçük kas birimleri daha çabuk uyarılabilir. Bu uyarılmayı omurilik sağlar. Omurilik, eş zamanlı kasları yönettiği için kasılma başladığında kaslar birbirini takip eder ve düzgün bir kasılma meydana gelir (Grafik 1.2).

Kas liflerine aralıksız ve aşırı uyarı verildiğinde kas maksimum seviyede ve hiç gevşemeden kasılır. Buna tetani veya fizyolojik tetanos denir. Bu durum yorgunluk oluşuncaya kadar devam eder. Kalp kasında hiçbir zaman fizyolojik tetanos oluşmaz.

Tetani olmayan ardışık uyaranların kaslarda güç oluşturmasına merdiven etkisi denir. Bu tip kasılmada Ca+2 iyonlarının hepsi sarkoplaz- mik retikuluma dönmez. Böylece her kasılmada daha fazla kas birimi kasılır. Bu durum sporcuların oyuna çıkmadan önce ısınma hareketleri yapmasına örnektir.

İskelet kasları, yük kaldırmadığı zamanlarda daha hızlı kasılır. Yük arttıkça kasılma hızı azalır. Kasılma kuvveti ile yük eşitlendiğinde kasılma hızı sıfır olur. Yükün oluşturduğu kuvvetin yönü ile kasın oluşturduğu kuvvet yönü birbirine zıttır. Uyarı ve aktivasyon olmasına rağmen kasılma oluşmaz. Örneğin kaldıramayacağınız bir yükü kaldırmaya çalışırken elinizden istemeden de olsa yükü bırakırsınız. Bir yere asıldığınızda ise kolunuz bedeninizi kaldırmaya çalışırken bir süre sonra sizi bırakır, kas uyarılmıştır, aktivasyonu vardır ama artık kol, yükü kaldıramıyordur. Bu durumda tutunduğunuz yerden düşersiniz.

Araştıralım-Paylaşalım

Kaslarda oluşan tetani ile krampların fizyolojileri birbirinden farklıdır. Krampların oluşma fizyolojisini araştırarak sonuçlarını sınıfınızda paylaşınız.

  • Cevap:

Kramplar kasın istemsiz ve aşırı kasılmasıdır. Krampların oluşma fizyolojisi, kas hücrelerindeki elektriksel sinyallerin bozulması ve kasın normal işlevlerini yapmaması ile ilgilidir.

Kasların normal kasılması, sinirlerden gelen elektriksel sinyallerin kas lifleri üzerinde hareket etmesiyle gerçekleşir. Bu sinyaller, kas hücrelerinin içindeki kalsiyum iyonlarına bağlı olarak kas hücrelerindeki proteinlerin hareketini sağlar. Krampların oluşmasında ise kas liflerindeki kalsiyum iyonlarının normalden fazla salınması veya kas liflerinin normalden fazla uyarılması sonucu kas hücreleri normalin üzerinde kasılır.

Krampların birçok nedeni olabilir. Dehidrasyon, elektrolit dengesizlikleri, aşırı egzersiz veya kas yorgunluğu, sinir sistemi hastalıkları, metabolik bozukluklar, ilaç yan etkileri gibi faktörler krampların oluşumuna neden olabilir.

Krampların oluşma mekanizması hala tam olarak anlaşılamamış olsa da, kas liflerindeki kalsiyum iyonlarının normalden fazla salınmasının, kas hücrelerinin aşırı kasılmasına neden olduğu bilinmektedir. Krampların önlenmesi için dehidrasyondan kaçınılması, yeterli miktarda sıvı alınması, elektrolit dengesinin sağlanması ve kasların aşırı yorulmasından kaçınılması önerilir.

11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 88 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!