Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Fen Lisesi Kimya

11. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 371

“11. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 371 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 371

6.3.7. Tuz Çözeltilerinde Asitlik/Bazlık

Tuzlar, asitlerle bazların tepkimelerinden oluşan iyonik bileşiklerdir. Tuzlar, suda tamamen iyonlaşan kuvvetli elektrolitlerdir ve bazıları suyla tepkimeye girer. Tuzu oluşturan asidin veya bazın kuvvetli ya da zayıf olmasına göre oluşan tuz da asidik, bazik veya nötr olabilir. Tuz hidrolizi terimi bir tuzun katyonunun, anyonunun veya her ikisinin suyla tepkimesini belirtir. Tuz hidrolizi genellikle çözeltinin pH değerini etkiler.

a) Nötr, Asidik ve Bazik Tuzlar

Nötr Tuzlar

Bir alkali metal iyonu ya da toprak alkali metal iyonu (Be2+ hariç) ile kuvvetli bir asidin konjuge bazını (Cl~ Br~ NO~gibi) içeren tuzlar, önemli ölçüde hidroliz olmaz ve bu çözeltilerin nötr olduğu söylenir. Kuvvetli asitlerle kuvvetli bazların oluşturduğu tuzlar nötr tuzlardır.
Örneğin HCl kuvvetli asidi ile NaOH kuvvetli bazının tepkimesinden oluşan NaCl nötr tuzdur. NaCl suda çözündüğünde tamamen iyonlarına ayrışır.

Tuzun çözünmesi ile oluşan hidratize Na+ iyonu, ne H+ iyonu verir ne de alır. CHyonu kuvvetli bir asit olan HCl’in konjuge bazıdır ve H+ iyonlarına karşı ilgisizdir. Sonuç olarak Na+ ve Cl_iyonlarını içeren bir çözeltinin pH’si 7 olup bu çözelti nötrdür. Örneğin HCl, HNO3 ve H2SO4 kuvvetli asitleriyle NaOH, KOH ve Ca(OH)2 kuvvetli bazlarının oluşturacağı tuzlar nötr tuzlardır.

Bilgi Kutusu

Kuvvetli asit anyonları ve kuvvetli baz katyonları su ile hidroliz olmaz.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 371 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!