Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Fen Lisesi Kimya

11. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 59

“11. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 59 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 59

Elektron ilgisi, gaz hâline gelmiş bir atoma 1 elektron katılması sırasında gerçekleşen enerji değişimidir. Elementlerin elektron ilgileri, atoma elektron ilavesi veya eksi yüklü bir iyondan elektron uzaklaştırılması sırasındaki enerji değişiminden ölçülür. Elementlerin birinci elektron ilgileri pozitif ya da negatif bir değer olabilir.

F(g) + e“ ^ F“(g) + 328 kJ Eİ= -328 kJ/mol Termodinamik olarak 1 mol flor atomunun 1 mol elektron alması sırasındaki enerji değişimi – 328 kJ/mol’dür. Flor atomu 1 mol elektron alırken dışarıya 328 kj enerji verir. Bu enerji değeri florun elektron ilgisidir.
Florun elektron ilgisi (-) yüklü flor iyonunun bir elektron vermesi sırasındaki enerji değişiminden de hesaplanır.

F“(g) + 328 kJ ^ F(g) + e“ AH = +328 kJ/mol Bu entalpi (enerji, AH) değişiminin (-) değeri olan -328 kJ/mol flor atomunun elektron ilgisidir. Elektronegatiflik, bir atomun moleküldeki bağ elektronlarını kendine çekme gücü olarak tanımlanır. Bu tanıma göre elektronegatiflik, bir atomun yalnız başına bulunduğu hâle ait bir özelliği değildir. Aksine molekül içinde bulunan atomun özelliğidir. Bir atomun elektronegatifliği doğrudan ölçülemez.

Atomların elektronegatiflik değerleri iyonlaşma enerjisi, elektron ilgisi, değerlik elektron sayısı, kovalent yarıçapı, yükseltgenme basamağı gibi özelliklerden yararlanarak birçok bilim insanı tarafından hesaplanmıştır. Elementlerin elektronegatiflik değerlerini bağ enerjilerini kullanarak ilk defa Linus Pauling (Linus Pauling) hesaplamıştır. Pauling elektro- negatifliğin bir moleküldeki bir atomun diğer atomdan elektron çekme gücü olduğu düşüncesini ileri sürmüştür. Pauling’e göre örneğin HF molekülündeki H – F bağının bağ enerjisi, molekülü oluşturan H – H ve F – F bağlarının bağ enerjilerinin ortalamasından daha yüksek bir değerdir. Ortalama enerjiden fazla olan enerji H ve F arasındaki elektrostatik çekimden kaynaklanır. Pauling HF molekülündeki hidrojen atomunun elektronegatifliğini, florun elektronegatfliği (ENF) 4,0 olarak kabul ederek aşağıdaki formülle hesaplamıştır:

ENf = 4,0 olduğuna göre verilen değerler formülde yerine konulursa hidrojen atomunun elektronegatifliği yaklaşık 2,3 olarak bulunur. 1934 yılında Pauling’den iki yıl sonra Mulliken (Malıgen) atomların elektronegatifliklerinin iyonlaşma enerjileri ve elektron ilgileri ile ilgili bir değer olduğunu açıklamıştır. İyonlaşma enerjileri ve elektron ilgileri yüksek elementlerin yüksek elektronegatiflik değerine; iyonlaşma enerjileri ve elektron ilgileri düşük olan atomların düşük elektronegatiflik değerine sahip olduğunu belirtmiştir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 59 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!