Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Meb Yayınları Kimya Ders Kitabı Cevapları

11. Sınıf Meb Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 112 Cevabı

“11. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 112 Cevapları Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Meb Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 112 Cevabı

Grafik 2.5.4’teki CO2 ve H2O’un faz diyagramları incelendiğinde en büyük farkın AC çizgisinde olduğu görülür. CO2’in faz diyagramında AC çizgisinin eğimi sıcaklık yönündedir. Suyun faz diyagramında ise AC çizgisinin eğimi basınç yönündedir. AC çizgisinin eğiminin yönündeki fark o maddenin sıcaklık ve basıncının erime ve donma noktasına etkisini ifade eder. Suyun faz diyagramından buzun basınçla sıvılaşabileceği anlaşılır. CO2’in faz diyagramından ise kuru buzun basınçla sıvılaşamayacağı süblimleşeceği anlaşılır (Görsel 2.5.3).

Faz diyagramından anlaşılacağı gibi maddenin katı, sıvı veya gaz hâlde oluşu sıcaklık ve basınçla ilgilidir. Sıcaklık ve basınç koşullarına bakılarak maddenin fiziksel hâli belirlenir. Maddenin gaz hâlinin tam olarak belirlenmesi için de sıcaklık-basınç koşulları bilinmelidir.

Çünkü sıvılar her sıcaklıkta buharlaşır. Bir sıvının buhar hâlini gaz olarak tanımlamak doğru değildir. Bir maddenin gaz olarak tanımlanabilmesi için bulunduğu sıcaklıkta hiçbir basınç altında sıvılaştırılamaması gerekir.

Gazlar yüksek sıcaklık ve düşük basınç değerlerinde ideale yaklaştıkları için gazın sıcaklığı ne kadar yüksek ise sıvılaşması için gereken basınç da o kadar yüksek olur. Ayrıca bazı sıcaklık değerlerinden sonra ne kadar basınç uygulanırsa uygulansın gazı sıvı hâle geçirmek mümkün değildir. Bu sıcaklık noktasına kritik sıcaklık noktası denir. Benzer şekilde bazı basınç değerlerinden sonra sıcaklık ne kadar düşürülürse düşürülsün madde gaz hâle geçirilemez. Bu basınç noktasına da kritik basınç noktası denir.

Bulunduğu sıcaklıkta basınçla sıvılaştırılabilen maddelere buhar denir. Örneğin oda sıcaklığında bulunan su buharı basınçla sıvı hâle getirilebilir. O hâlde oda sıcaklığında suyun buhar hâli vardır, gaz hâli yoktur. Suyun kritik sıcaklığı 374,3 °C’tur ve bu sıcaklık değerinin üstünde basınçla sıvılaştırılamadığı için su, gaz hâlde bulunur. Benzer şekilde CO2’in kritik sıcaklığı da 31,2 °C’tur ve bu sıcaklık değerinin üstünde gaz hâlde bulunabilir. CO2 standart koşullarda basınçla sıvılaşabileceği için buhar hâldedir. Fakat O2’in kritik sıcaklığı -118,2 °C’tur ve bu değer standart koşullarda gaz hâlde bulunduğunu gösterir. Çünkü O2’e oda sıcaklığında ne kadar basınç uygulanırsa uygulansın oksijen sıvı hâle getirilemez.

Joule-Thomson Olayı

Meteoroloji bilgilerine göre Van ili Çaldıran ilçesinde (Görsel 2.5.4) 9 Ocak 1990 tarihinde ülkemizde görülen en düşük sıcaklık -46,4 °C olarak kaydedilmiştir. Kış ayında herhangi bir maddeyi soğutmak oldukça kolaydır.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 112 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!