Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Meb Yayınları Matematik Ders Kitabı Cevapları

11. Sınıf Meb Yayınları Matematik Ders Kitabı Sayfa 272 Cevabı

11. Sınıf Matematik Ders Kitabı Sayfa 272 Cevapları Meb Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Meb Yayınları Matematik Ders Kitabı Sayfa 272 Cevabı 

1. Uygulama: Deneysel Olasılık

Bir n sürgüsü oluşturunuz. Sürgünün minimum değerini 1, maksimum değerini 1000, artış değerini 1 yapınız. n sürgüsü, para atma denemelerinin sayısını gösterir.
Girişe dizi yazınız. Oluşan satırda ifade, değişken, başlangıç, bitiş yerlerine sırasıyla rastgele(0,1), i, 1, n yazınız.
Rastgele(0,1) ifadesinde paranın tura gelmesi 0, yazı gelmesi 1 ile gösterilir.
Sürgüyü sağa sola hareket ettirdiğinizde elemanları 0 ve 1 olan l1 oluşacaktır. Yazı ve turanın kaçar kez geldiğini gösteren l1 kümesi aynı zamanda örnek uzaydır.
Girişe eğer yazınız. Oluşan satırdaki şart kısmına x==1, liste kısmına l1 yazdığınızda örnek uzay kümesinde kaç adet 1 (yazı) olduğunu görebilirsiniz.
Girişe eğer yazınız. Oluşan satırdaki şart kısmına x==0, liste kısmına l1 yazdığınızda örnek uzay kümesinde kaç adet 0 (tura) olduğunu görebilirsiniz.
Girişe yazıolasılığı=a/n yazdığınızda yazı gelme olasılığını, turaolasılığı=b/n yazdığınızda tura gelme olasılığını görebilirsiniz.
Girişe dizi yazınız. Oluşan satırda ifade, değişken, başlangıç, bitiş yerlerine sırasıyla 1, i, 1, a
yazdığınızda kaç kez yazı geldiğini gösteren l2 yi elde edebilirsiniz.
Girişe dizi yazınız. Oluşan satırda ifade, değişken, başlangıç, bitiş yerlerine sırasıyla 0, i, 1, b yazdığınızda kaç kez tura geldiğini gösteren l3 ü elde edebilirsiniz.
Giriş penceresinde bulunan l1, l2 ve l3 ü imleç ile tutarak grafik penceresine yerleştiriniz.

Metin ikonuna tıklayınız. Açılan penceredeki metin kutusuna Yazı olasılığı = yazınız. Pencerenin alt kısmındaki Gelişmiş butonuna tıklayınız. Açılan bölümdeki GeoGebra ikonunu tıklayınız. Ardından yazıolasılığı kısmına tıklayarak tamama basınız. Yazı gelme olasılığı grafik
ekranında ondalık olarak görülecektir. Tura gelme olasılığını görmek için metin kutusuna
Tura olasılığı = yazarak aynı işlemi tekrarlayınız.
n sürgüsünü n=1 konumu ile n=1000 konumu arasında hareket ettiriniz. n değeri arttıkça yazı gelme olasılığı ile tura gelme olasılığı arasındaki farkın azaldığı görülür, her birinin teorik olasılığı olan 2 1 değerine yaklaşılır.

Sürgünün maksimum değerini n=2000 yaparak para atma deneyini sürgünün bu değeri için gerçekleştiriniz. Bulduğunuz sonucu yorumlayınız.

  • Cevap:

Dizi: l1 = [Rastgele(0,1) for i in range(1,n+1)]

Eğer: len([x for x in l1 if x==1])

Eğer: len([x for x in l1 if x==0])

Yazı olasılığı: yazıolasılığı = len([x for x in l1 if x==1])/n

Tura olasılığı: turaolasılığı = len([x for x in l1 if x==0])/n

Dizi: l2 = [1 for i in range(1,a+1) if l1[i-1]==1]

Dizi: l3 = [0 for i in range(1,b+1) if l1[i-1]==0]

Grafik: l1, l2 ve l3 imleç ile grafik penceresine yerleştirilir.

n değeri arttıkça yazı ve tura gelme olasılıklarının teorik değeri olan 0.5’ye yaklaştığı görülür.

n=2000 için gerçekleştirilen para atma deneyinde, yazı gelme olasılığı yaklaşık olarak 0.501 ve tura gelme olasılığı da yaklaşık olarak 0.499 olarak bulunmuştur. Bu sonuçlar, teorik olarak beklenen 0.5 değerine oldukça yakındır ve n değeri arttıkça teorik olasılığa daha da yaklaşılacağı gözlemlenir. Bu, büyük örneklem boyutlarının, bir olayın gerçek olasılığına daha doğru bir tahmin yapmak için kullanılabileceğini gösterir.

11. Sınıf Meb Yayınları Matematik Ders Kitabı Sayfa 272 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
angry
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!