Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Meb Yayınları Türk Kültür ve Medeniyet Tarihi Ders Kitabı Cevapları

11. Sınıf Meb Yayınları Türk Kültür ve Medeniyet Tarihi Ders Kitabı Osmanlı Döneminde Spor Cevapları

11. Sınıf Türk Kültür ve Medeniyet Tarihi Ders Kitabı Meb Yayınları 7. Ünite Türklerde Spor Sayfa 243, 244, 245 Osmanlı Döneminde Spor Etkinlik Soruları ve Cevapları

11. Sınıf Meb Yayınları Türk Kültür ve Medeniyet Tarihi Ders Kitabı Osmanlı Döneminde Spor Cevapları

Osmanlı Döneminde Spor

11. Sınıf Meb Yayınları Türk Kültür ve Medeniyet Tarihi Ders Kitabı Sayfa 243 Cevabı

1. Geleneksel Türk sporlarından hangilerini biliyorsunuz? Bildiğiniz bu sporları arkadaşlarınızla paylaşınız.

  • Cevap: Ata sporlarımız arasında en bilineni tabi ki yağlı güreştir. Yağlı güreş olimpiyatlarda ve yarışmalarda dövüş sanatları arasında değerlendirilmektedir. Güreşin yanı sıra, cirit atma, matrak ve okçulukta ata sporlarımızdandır.

2. Güreş ve cirit sporu hakkında neler söyleyebilirsiniz? Düşüncelerinizi belirtiniz.

  • Cevap:

Güreş; oyuncuların rakiplerini farklı tutuşlarla yere düşürmeye çalıştıkları bir dövüş sporudur. Kuvvetin yanında strateji ve konsantrasyon gerektirir. Güreşin başlıca iki türü vardır bunların ilki serbest stil olurken ikincisi ise grekoromendir. Grekoromen daha yaygındır.

Cirit; ise at üzerinde oynanan eski bir Türk oyunudur. Cirit, oynayan kişiye sağlamlık, çeviklik ve iyi bir binicilik kazandırır. Türklerden çok iyi binicilerin yetişmiş olması, biraz da bu oyunun çok fazla oynanmasıyla açıklanabilir. Bir erkek oyunu olan cirit, günümüzde Anadolu’nun orta bölümünde, eski değerini kaybetmiş olmasıyla birlikte hala oynanmaktadır. Cirit oynamak için 2 gruba ihtiyaç vardır. Bu gruplar 70 ile 120 metre genişliğindeki bir alanda karşılıklı olarak alanın en arkasında 6, 7 yada 12’şerli olarak dizilir. Cirit oynayacak kişiler yöresel kıyafetleriyle atlarına biner. Sağ ellerine atacakları ilk ciriti alırken, sol ellerine ise yedek ve yetecek kadar cirit alırlar. Cirit özellikle önemli gün ve düğünlerde, Pazar yerlerinde ve panayırlarda oynanır. Günümüzde Anadolu’nun pek çok farklı yerinde bu öz Türk geleneği ve oyunu canlandırılmakta ve oynanmaktadır.

11. Sınıf Meb Yayınları Türk Kültür ve Medeniyet Tarihi Ders Kitabı Sayfa 244 Cevabı

Osmanlı Devleti, spor faaliyetlerini düzenlerken neleri amaçlamıştır?

  • Cevap: Osmanlı İmparatorluğu’nda spor belli başlı bir yere sahipti ve hâliyle spor yapan kişi ilgi ve alâka görmekteydi. Osmanlı halkının uğraştığı başlıca sporlar arasında güreş, avcılık, kemankeşlik (ok atıcılığı), binicilik (Cündicilik), cirit bulunmaktaydı.

11. Sınıf Meb Yayınları Türk Kültür ve Medeniyet Tarihi Ders Kitabı Sayfa 245 Cevabı

Osmanlı Dönemi’nde güreş sporu, saray içinde ve saray dışında yapılan güreşler olmak üzere ikiye ayrılırdı. Saray içinde yapılan güreşler padişah huzurunda yapıldığı için bu güreşler huzur güreşleri olarak anılmıştır. Sporcuların günümüzde daha çok güreş dalında başarılı olmalarının nedenleri ne olabilir? Bu konudaki düşüncelerinizi söyleyiniz.

  • Cevap: Sporcuların günümüzde daha çok güreş dalında başarılı olmalarının belli başlı nedenleri bulunmaktadır. Bunlar, güreşin bir ata sporu olmasıdır, güreşe olan ilginin her geçen gün artmasıdır, imkan ve fırsatların çok çeşitli ve geniş olmasıdır. Bu nedenle güreş önem ve değer verilen bir spor olarak yapılmaktadır.

11. Sınıf Meb Yayınları Türk Kültür ve Medeniyet Tarihi Ders Kitabı Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!