Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Meb Yayınları Türk Kültür ve Medeniyet Tarihi Ders Kitabı Cevapları

11. Sınıf Meb Yayınları Türk Kültür ve Medeniyet Tarihi Ders Kitabı Türk İslam Devletinde Spor Cevapları

11. Sınıf Türk Kültür ve Medeniyet Tarihi Ders Kitabı Meb Yayınları 7. Ünite Türklerde Spor Sayfa 240, 241, 242 Türk İslam Devletinde Spor Etkinlik Soruları ve Cevapları

11. Sınıf Meb Yayınları Türk Kültür ve Medeniyet Tarihi Ders Kitabı Türk İslam Devletinde Spor Cevapları

Türk İslam Devletinde Spor

11. Sınıf Meb Yayınları Türk Kültür ve Medeniyet Tarihi Ders Kitabı Sayfa 240 Cevabı

1. Spor, Türk İslam devletlerinin toplumsal hayatına nasıl bir katkı sağlamış olabilir? Bu konudaki düşüncelerinizi söyleyiniz.

  • Cevap: Atıcılık, okçuluk, binicilik, cirit ve güreş gibi spor faaliyetleri Türk-İslam devletlerinin toplumsal hayatında askeri bir düzenin korunması ve askeri olarak güvenlik faaliyetleri ile beraber fetih hareketlerinin hızlanması için önemli bir katkı sağlamıştır. Spor faaliyetlerinin önemsenmesi eğitim ve kültür faaliyetlerinin de gelişmesini ve toplumda uygulanmasını da sağlamıştır.

2. Türklerin İslamiyet’e geçmesi, onların spor anlayışlarında bir değişikliğe yol açmış olabilir mi? Düşüncelerinizi belirtiniz.

  • Cevap: Türkler geleneksel olarak yaşayan bir millet olarak bilinmektedir. Örf ve adetlerin toplumda yerleşik hale gelmesinde eğitim ve kültür faaliyetleri spor gibi faaliyetlerden etkilenerek meydana gelmiştir. İslam öncesi Türk devletlerinde spor faaliyetleri okçuluk, atıcılık, at binme gibi faaliyetler olarak bilinmektedir. Türklerin askeri düzen içinde yaşaması ve mücadeleci bir millet olması sürekli hareketli sporlarla uğraşmalarını sağlamıştır. Bu İslam sonrası Türk devletlerinde de böyle olmuştur. Nesillerin spor faaliyeti olarak askeri düzen için hazırlıklı olmasını amaçlayan faaliyetler yine atıcılık, okçuluk, cirit, güreş gibi faaliyetler olmuştur.

11. Sınıf Meb Yayınları Türk Kültür ve Medeniyet Tarihi Ders Kitabı Sayfa 241 Cevabı

İbni Sina’ya göre spor

“Spor aracılığıyla vücuttaki toksin maddeler dışarı atılır, eklemler güçlenir, besinler kolay hazmedilir ve sindirilir. Güreşmek, koşmak, ok atmak, mızrak atmak, atılan bir cismi tutmak için zıplamak, ata binmek ve kürek çekmek bu egzersizlerden bazılarıdır. Egzersizi terk etmek, hayatı terk etmeye benzer. Kişiler, beden yapısına ve yaşına uygun egzersiz tipleri seçmeli, her organı güçlendirecek sporlar yapmalıdır.”

Yukarıdaki metne göre Türk İslam devletlerinde insan sağlığına verilen önemle günümüzde insan sağlığına verilen önemi karşılaştırınız.

  • Cevap: Türk İslam devletlerinde insan sağlığına günümüzden daha çok önem veriliyordu. Eskiden insanlar daha çok spor yapar ve daha çok hareket ederdi. Teknoloji çağındaki insan ise daha az spor yapıp daha az hareket eder oldu.

11. Sınıf Meb Yayınları Türk Kültür ve Medeniyet Tarihi Ders Kitabı Sayfa 242 Cevabı

Türkler bedensel faaliyetleri genel olarak savaşa hazırlık amacıyla yapmışlar, bu yüzden yapacakları sporu seçerken savaşlarda kendilerine fayda sağlayacak spor dallarını tercih etmişlerdir.”
Yukarıdaki metinden yola çıkarak, Türklerin en fazla hangi spor dallarına ilgi göstermiş olabileceklerini söyleyiniz.

  • Cevap: Türklerin ilgilendikleri spor dallarını isim olarak belirtecek olursak; başta güreş olmak üzere kılıç, okçuluk, atçılık ve at yarışları, çöğen (polo), cirit, mızrak, gökbörü, cop, tepük (futbol), seyirtmek (koşu), avcılık, kayak, boks, süngü, yüzme, matrak, tomak, taş atma, tuluk oyunu, ağırlık kaldırma, yağlı direk, yaya koşuları gibi spor dallarını görmekteyiz. Tabi zaman içerisinde bu dallara modern spor dalları da eklenmiştir. Modern sporlarının da tüm bu sporlara edilmesi ile birlikte, Türklerin hemen her spor dalıyla uğraştıklarını ifade etmemiz mümkün olacaktır.

11. Sınıf Meb Yayınları Türk Kültür ve Medeniyet Tarihi Ders Kitabı Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!