Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Psikoloji Kavram Öğretimi Kitabı

11. Sınıf Psikoloji Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 48

“11. Sınıf Psikoloji Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 48” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Psikoloji Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 48

1. Gün içinde çok zaman geçirdiğiniz sosyal ağları kullanırken yaşadığınız durumlardan, aşağıdaki kategorilere örnek oluşturan durumlar nelerdir? Belirtilen boşluklara yazınız.

  • Cevap: 

2. Sosyal ağları kullanırken hangi koşullanma türünün etkin olduğunu açıklayarak koşullanmanın sosyal ağları kullanma sıklığını artırıp artırmadığını tartışınız.

  • Cevap: Bu sorunun cevabı öğrencinin yorumuna bırakılmıştır. Olası cevaplardan biri şöyle olabilir: Daha çok edimsel koşullanma kullanılmaktadır. Paylaşılan fotoğrafların beğenilmesi bu davranışı olumlu pekiştirdiği için böyle düşünüyorum. Sosyal medyanın ve akıllı telefonun aşırı kullanımı bağımlılıklara dönüşebilmektedir. Alışkanlıkta davranışın tekrar tekrar yapılması ile davranış bir süre sonra otomatikleşir. Bizler, sosyal medya uygulamasına her girdiğimizde ilgimizi çeken şeylerle karşılaştığımızda davranışımız pekiştiği için sosyal medyaya daha çok girme eğiliminde oluruz. Bu durum davranışın sıklığında artma meydana gelmesine neden olur. Böylece alışkanlıklarımız şekillenir. Kontrolü kaybettiğimiz zaman da bağımlı bireyler hâline geliriz.

3. Koşullanma unsurlarını gözeterek akıllı telefonlarda yeterli ve doğru şekilde sosyal ağ kullanımını sağlayacak bir uygulama nasıl olmalıdır?

  • Cevap: Bu sorunun cevabı öğrencinin yorumuna bırakılmıştır. Olası cevaplardan biri şöyle olabilir: Tasarlanan ve telefona yüklenen uygulamanın özellikleri şunlardır: Kişinin ilgi alanları doğrultusunda normalleşme planı oluşturulur. Günün belirli saatlerinde gerçekleştirilmesi gereken görev bildirimleri gelir. Arkadaşlarını ziyaret et, yürüyüş yap, bir hayvanı sev, yemek yap, spor yap, komşularının ihtiyaçlarını sor gibi. Gelen görev bildiriminin belirli zaman diliminde gerçekleşmesi gerekmektedir ve gerçekleştirilen her görev karşılığında altın toplanır. Gün sonunda toplanan altın sayısı ne kadar çoksa kişi bölüm atlamaya hak kazanır.

3. Yönerge: Aşağıdaki metni okuyarak soruları metne göre cevaplandırınız.

İnsan yaşamı boyunca karşı karşıya kaldığı tüm yaşantılar, elde ettiği deneyimler sonucu yaşam ve kendisiyle ile ilgili birçok şey öğrenir. İşte tüm bunlar gibi bir tüketici olmayı, tüketim kalıplarını, satın alma karar süreçlerinde nasıl hareket edeceği hakkında da gerekli bilgileri çeşitli şekillerde edinir. Bu noktada reklam insanlara bilgi sunan, onlarla iletişim kuran boyutuyla, tüketici olmayı öğreten bir yapı olarak da değerlendirilebilir.

Öğrenme kavramı bir psikolojik faktör olarak tüketici davranışlarının şekillenmesinde ve açıklanmasında etkili olmakta ve reklamcıların reklamın izleyici kitlesi olan bireylerin reklama yönelik algılamalarında ve reklamı değerlendirmelerinde önemli bir etken olarak dikkati çekmektedir. Bu bağlamda bir kavram olarak öğrenme ve öğrenmenin insan tarafından nasıl gerçekleştirildiğini açıklayan öğrenme kuramları da hedef kitle davranışlarının belirlenmesi ve hedef tüketici kitlenin etkileneceği reklamların oluşturulmasında dikkate değer bir önem kazanmaktadır.

(Elden’in “Hedef Kitle Davranışlarını Etkileyen Psikolojik Bir Faktör Olarak Öğrenme: Öğrenme ve Reklam ilişkisi”adlı çalışmasından düzenlenmiştir).

1. Klasik koşullanmayı en iyi şekilde örneklediğini düşündüğünüz bir reklam filmi seçiniz. Bu reklam filmi, davranışınızı etkilemek için klasik koşullanmadan nasıl yararlanmıştır?

  • Cevap: Bu sorunun cevabı öğrencinin yorumuna bırakılmıştır. Olası cevaplardan biri şöyle olabilir: (Çok sevdiğim bir sanatçıyı o sene reklam yüzü yapan bir dergi, daha önce benim için nötr bir uyarıcı iken sevdiğim sanatçı ile sunumu sonucunda koşullu uyarıcı hâline geldi.) Dijital para piyasası ile ilgili haberlerde insanları dolandıran örneklerinin çokça yer almasının ardından insanlar bu piyasaya güvenmemeye başladılar. Reklamcılar bu sorunu çözebilmek için halkın güvendiği bir isim olan Haluk Levent’ in bu reklamlarda oynamasını sağladılar. Koşulsuz uyarıcı olan Haluk Levent’ e duyulan güvenin, koşullu uyarıcı olan dijital para piyasasına duyulması amaçlanmıştır. Pek çok ürünün satışında bu ve bunun gibi yaklaşımları kullanan reklamların oldukça etkili olduğunu düşünüyorum.

2. Seçtiğiniz reklam filminin, sizi etkilemede başarılı olup olmadığını nedenleriyle açıklayınız.

  • Cevap: Bu sorunun cevabı öğrencilerin yorumuna bırakılmıştır Olası cevaplardan biri şöyle olabilir: Pek çok ürünün satışında bu ve bunun gibi yaklaşımları kullanan reklamların oldukça etkili olduğunu düşünüyorum. Bu durum benim için de geçerli, hiç ihtiyacım olmadığı hâlde sevdiğim bir sanatçının reklamlarında oynadığı bir ürün dikkatimi çeker ve markete gidip o ürünü gördüğüm zaman, ürünü merak ederek alabilirim.

11. Sınıf Psikoloji Meb Yayınları Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 48 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!