Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 57

11. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 57 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 57

Aşağıdaki soruları verilen metinlere göre cevaplayınız.

Metin 1

Dünyadaki diğer çok uluslu imparatorluklar gibi Osmanlı Devleti de 19. yüzyılda ulus-devlet modelinin ve ulus-devletlerin meydan okumalarıyla karşı karşıya kaldı. Avrupa’da şekillenen ulus-devletler bir yandan siyasi ve askerî güç olarak çok uluslu imparatorluklar karşısında ciddi bir tehdit oluştururken öte yandan gittikçe yaygınlaşan ve güçlenen ulusal hareketler, imparatorlukların birliğini tehdit etmeye başladı. İmparatorluklar da kendilerini yenilerken ulus-devlet yöntemlerini kullanarak bu meydan okumalara karşı koymaya ve direnmeye çalıştılar.
Hacısalihoğlu, M. (2007). Osmanlı İmparatorluğunda Zorunlu Askerlik Sistemine Geçiş Ordu-Millet Düşüncesi. Toplumsal Tarih. 164.
(s.58-59dan düzenlenmiştir.)

Metin 2

Fransız Devrimi beraberinde yeni bir devlet örgütlenmesini getirmiştir. Modern devletin oluşum sürecinin en önemli unsurlarından birini ordu ve bu bağlamdaki savaşlar oluşturmaktadır. Bu çerçevede özellikle savaşlar, modern ulus-devletin kurulmasında, iktidarın merkezileştirilmesinde ve kurumsallaşmasında belirleyici olmuştur. Artan savaş baskısına karşı (Napolyon Savaşları) yöneticiler, paralı askerlerden kurulan ordunun yerine vatandaşlardan oluşan ordularını seferber etmişlerdir. Halkları daha güçlü bir ortak kimlik etrafında toplayabilmek için başvurdukları ulus fikri, etkili bir çözüm olmuştur.
Aydın, R. (2018). Ulus, Uluslaşma ve Devlet: Bir Modern Kavram Olarak Ulus Devlet. Marmara Üniversitesi Siyasal Bilimler Dergisi. 6(1).
(s.229-256dan düzenlenmiştir.)

Metin 3

Günümüzde savaş olgusu, ulus-devletlerin elinden çıkmış, savaşan taraflardan biri veya birkaçı devletlerin düzenli orduları dışındaki aktörler olmuştur. Dünya genelinde “küreselleşme” olgusu nedeniyle bireyi devlete bağlayan vatandaşlık bilinci güç kaybetmiş, buna bağlı olarak ulusla devlet arasındaki bağ zayıflamıştır. Başta küresel terörizm, deprem, sel gibi doğal afetler, kaçak göçmenler ve sınır güvenliği, uluslararası organize suç örgütleri, korsanlık, siber savaş, tehdit olarak tanımlanan aktörlerin finansal takibi gibi doğrudan ulus-devlet kaynaklı olmayan tehdit algılamaları savaş olgusunun geleneksel tanımlarından taşmasına neden olmuştur. Bu durum da savaş olgusunu bireyler, suç örgütleri, aşırı dinî akımlar, etnik şiddet yanlısı akımlar gibi farklı devlet dışı aktörlerin etkilerine açık hâle getirmiştir. Ayrıca örneklerini Afganistan ve Irak’ta gördüğümüz taktik seviyede muharebe yetenekleri olan “Özel Askerî Şirketlerin” güvenlik alanında kullanılmaya başlanması ile “güvenlik” kavramı ticarileşmiş ve pazarlanabilen bir “hizmet” hâline gelmiştir. Bu ortamda beliren tehditlere karşı daha etkin bir mücadele için pek çok devlet ordusunun, yapısal reformlara yöneldiği de bir gerçektir.
Gürcan, M.(2011). Bir Önceki Savaş İçin Hazırlanmak: Değişen Küresel Güvenlik Ortamının Geleneksel Savaş Olgusuna Etkisi.
Bilge Strateji. 3(5). (s.127-178den düzenlenmiştir.)

  • Cevap: Bu sayfada herhangi bir soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Meb Yayınları Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 57 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!