Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Coğrafya Tekrar Testleri

11. Sınıf Tekrar Testleri Coğrafya 3. Ünite Cevapları

11. Sınıf Tekrar Testleri Coğrafya 3. Ünite Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Tekrar Testleri Coğrafya 3. Ünite Cevapları

11. Sınıf Coğrafya Tekrar Testleri 3. Ünite Çözümleri Sayfa 222

1. Hint uygarlığı, verimli topraklara sahip olan İndus ve Ganj nehirlerinin kıyılarında kurulmuştur. Temel ekonomik etkinliğin tarım olduğu bu uygarlığın bulunduğu yer, birçok tarım ürününün yetişmesine elverişli koşullara sahiptir. Hindistan, dinî ve etnik bakımdan birçok topluluğu barındırdığı için bu topraklarda siyasi birlik sağlanamamıştır.
Metinde Hint uygarlığı ile ilgili;
I. verimli topraklarda kurulduğu,
II. etnik bakımından çeşitliliğe sahip olduğu,
III. günümüzde gelişen ekonomiye sahip olduğu
hangilerine değinilmiştir?

A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) I ve II
D) I ve III
E) II ve III

  • Cevap: C

2. Birleşmiş Milletler Örgütü, ikinci dünya savaşından sonra dünyada barış ve güvenliğini korumak, ulusların kendi kaderlerini tayin etme hakkını sağlamak için bir araya gelen ülkeler tarafından oluşturulmuştur. Örgütün diğer önemli çalışmaları, ülkeler arasındaki sorunları çözmek ve uluslararası iş birliğini sağlamaktır. Merkezi ABD’nin New York kentinde olan Birleşmiş Milletler, 51 kurucu üye ile faaliyetlerine başlamıştır ancak günümüzde örgütün 193 üyesi bulunmaktadır. Örgütün Güvenlik Konseyi, Ekonomik ve Sosyal Konsey, Vesayet Konseyi, Uluslararası Adalet Divanı ve Genel Sekreterlik olmak üzere beş birimi bulunmaktadır. Yukarıdaki metinde Birleşmiş Milletler Örgütüne dair hangi bilgi verilmemiştir?

A) Kuruluş amacı
B) Faaliyetleri
C) Kurucu üye sayısı
D) Alt organları
E) Kuruluş yılı

  • Cevap: E

3. Buradaki kültürel yapı aslında sömürgeciliğe bağlı olarak biçimlenmiştir. Bu bölgeleri sömürgeleştiren İspanyollar ve Portekizliler Avrupa’daki kültürlerini buraya da taşımışlardır. Hristiyanlığın Katolik mezhebini, Avrupa’daki bazı tarım ürünlerini ve hayvan türlerini buraya taşıyan İspanyollar ve Portekizliler hukuki açıdan da kendi arazi mülkiyet sistemlerini uygulamışlardır. Yukarıda bahsedilen kültür bölgesi hangisidir?

A) Avrupa kültür bölgesi
B) Slav – Rus kültür bölgesi
C) Kuzey Afrika kültür bölgesi
D) Latin Amerika kültür bölgesi
E) Avustralya – Yeni Zelanda kültür bölgesi

  • Cevap: D

4. Anadolu kültürü coğrafi konumundan dolayı pek çok medeniyetten etkilenmiştir. Aşağıdakilerden hangisi bu yargıyı desteklemez?

A) Asurlular’ın Anadolu’yu yazı ile tanıştırması
B) Lidyalılar’ın Kral Yolu’nu Asur’a kadar götürmesi
C) Ticaretin gelişmesi için Anadolu’nun kervansaraylarla donatılması
D) Selçukluların etkisi ile mimari yapılarda çift başlı kartal figürüne rastlanılması
E) Maya uygarlığının Astronomi, matematik ve sanat gibi birçok alanda ilerlemiş olmaları

  • Cevap: E

5. Az gelişmiş ülkelerde tarım, daha çok temel ihtiyaçların karşılanmasına yönelik olarak ekstansif (geleneksel) yöntemlerle yapılırken, gelişmiş ülkelerde ise tarımsal faaliyetler, ülke ihtiyacını karşılamasının yanı sıra sanayi ham maddesi elde etmek veya ihracat amacıyla yapılır. Bu tür ülkelerde tarım intansif (modern) yöntemlerle yapılır. Aşağıdaki uygulamalardan hangisi ekstansif tarım uygulayan ülkelere ait bir özelliktir?

A) Sulama, gübreleme, tohum ıslahına önem verilir.
B) Üretim ihtiyaçtan çok ihracata yöneliktir.
C) Birim alanda alınan ürün miktarı fazladır.
D) Çevresel etkilerin tarıma etkisi minimize edilmiştir.
E) Tarımda çalışan nüfus oranı fazladır.

  • Cevap: E

11. Sınıf Coğrafya Tekrar Testleri 3. Ünite Çözümleri Sayfa 223

6. Ülkeler sahip olduğu fazla ham maddeleri ve ürettiği ürünleri başka ülkelere satar, ihtiyaç duyduğu ürünleri de başka ülkelerden satın alır. Ülkeler ve bölgeler arasındaki bu ticari faaliyetlere bağlı olarak küresel ticaret ağı ortaya çıkmıştır. Buna göre, küresel ticaret ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

A) Seri üretimin artması ticareti hızlandırmıştır.
B) Dünya nüfusunun artması küresel ticaretin artmasını sağlamıştır.
C) Ulaşım sistemlerindeki gelişmeler küresel ticaretin gelişmesini sağlamıştır.
D) Tüketimin yoğun olduğu alanlar önemli pazar alanlarını oluşturmaktadır.
E) Ham madde kaynakları bakımından zengin olan bölgelerde sanayi üretimi artmıştır.

  • Cevap: E

7. Aşağıdaki harita üzerinde önemli ham madde üretim alanları gösterilmiştir. Haritaya göre aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

A) ABD yeraltı kaynakları, bitkisel üretim ve büyükbaş hayvancılık açısından gelişmiştir.
B) Kuzey Afrika’nın önemli ham madde üretimini yer altı kaynakları oluşturur.
C) Japonya yer altı kaynakları bakımından fakir olmasına karşın iş gücünün çok ucuz olması nedeniyle Dünya ekonomisinde çok önemli bir yere sahiptir.
D) Basra Körfezi çevresindeki ülkelerin ekonomilerinin temelini yer altı kaynakları oluşturmaktadır.
E) Kanada, Norveç ve Rusya gibi ülkeler ormancılık bakımından zengin ülkelerdir.

  • Cevap: C

8. Libya’da 2011 den bu yana yaşanan iç karışıklıklar Dünya kamuoyunda da ciddi tepkilere neden olmaktadır. 2020 yılına gelindiğinde hala Libya’da sular durulmamaktadır. Ülkenin Uluslararası meşru temsilcisi Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) ile Hafter’in liderlik ettiği Libya Ulusal Ordusu isimli silahlı grup arasında sıcak çatışmalar hızla devam etmektedir. Bu krize hangi uluslararası örgütün müdahelesi daha olumlu sonuç vermesi beklenir?

A) Birleşmiş Milletler
B) İslam İşbirliği Teşkilatı
C) Gelişen Sekiz Ülke
D) Grup 20
E) Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı

  • Cevap: A

11. Sınıf Coğrafya Tekrar Testleri 3. Ünite Çözümleri Sayfa 224

9.
I. İstihdam sağlayarak işsizliği azaltır.
II. Ülkelerin ödemeler dengesini sağlar.
III. Farklı yaşam tarzlarının keşfedilmesini sağlar.
Yukarıda verilenlerden hangileri turizmin kültürel etkisine örnek gösterilebilir?

A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) Yalnız III
D) I ve III
E) I, II ve III

  • Cevap: C

10. Geçmişten günümüze kalan anıt, mabet, heykel, kale, saray, şehir gibi somut tarihi ve sanatsal değerler ile dil, din, ahlak kuralları, geleneksel müzik, geleneksel dans, örf ve adetler gibi soyut değerlere kültürel miras denir. Buna göre aşağıdaki görsellerden hangisi somut kültürel mirasa örnektir?

  • Cevap: E

11. Örgüt, 1992’de İstanbul’da kurulmuştur. Türkiye’nin önderliğinde 1990’da başlayan bu girişim Türkiye, Rusya Federasyonu, Romanya, Azerbaycan, Ermenistan, Gürcistan, Moldova, Ukrayna ve Bulgaristan’ın imzasıyla resmileşmiştir. Bu ülkelerin yanı sıra Yunanistan ve Arnavutluk da kurucu üyeler arasında yer almaktadır. Yukarıda hangi örgütten söz edilmiştir?

A) İslam İş Birliği Teşkilatı
B) Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü
C) Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı
D) Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü
E) Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü

  • Cevap: C

12. Almanya’nın sanayileşmesinde;
I. nüfus artış hızının düşük olması,
II. yer şekillerinin sade olması,
III. kömür yatakları bakımından zengin olması
hangilerinin etkisinden söz edilebilir?

A) Yalnız
B) Yalnız II
C) Yalnız III
D) I ve II
E) II ve III

  • Cevap: C

11. Sınıf Coğrafya Tekrar Testleri 3. Ünite Çözümleri Sayfa 225

13. “Anadolu yeryüzünün ilk yerleşilen merkezlerinden biridir. Paleolitik Çağ’da avcılık ve toplayıcılıkla yaşamını devam ettiren insanlar, hayvan ve bitki türleri bakımından zengin olan Anadolu’yu yurt edinmiştir. Yarımburgaz (İstanbul), Tekkeköy(Samsun), Karain, Beldibi ve Belbaşı (Antalya) mağaraları Anadolu topraklarında kullanılmış ilk yerleşme alanlarına örnek verilebilir. Neolitik Çağ’da ise Anadolu’nun sulak alanları ile verimli toprakları çevresinde yerleşmeler kurularak tarımsal üretime geçilmiştir. Bu döneme ait Anadolu’da bilinen ilk yerleşme alanlarına da Çatalhöyük (Konya), Hacılar (Burdur),Çayönü (Diyarbakır) ve Göbeklitepe (Şanlıurfa) örnek verilebilir. İlk çağlardan itibaren Anadolu’da Hititler, İyonlar, Urartular, Frigler, Lidyalılar gibi çok sayıda uygarlık kurulmuştur. Sonraki dönemlerde Roma imparatorluğu, Bizans, Selçuklular, Osmanlılar bu topraklara uzun yıllar egemen olmuşlardır.” Buna göre, Anadolu coğrafyası ile ilgili aşağıdakilerden hangisi çıkarılabilecek bir sonuç olamaz?

A) Çok sayıda medeniyete ev sahipliği yaptığı
B) Ilıman iklim özelliklerine sahip olduğu
C) Verimli topraklara sahip olduğu
D) Bir yarımada olduğu
E) Tatlı su kaynaklarına sahip olduğu

  • Cevap: D

14. 20. yüzyılda yaşanan I ve II. Dünya savaşlarında milyonlarca insan yaşamını yitirmiş, siyasi ve ekonomik alanlarda birçok sorun meydana gelmiştir. Bu siyasi, askerî ve ekonomik sorunların tekrar yaşanmaması için başta BM olmak üzere küresel ve bölgesel örgütler kurulmuştur.
Aşağıdaki tablo Türkiye’nin bazı küresel ve bölgesel örgütlere üyelik durumunu göstermektedir. Türkiye’nin küresel ve bölgesel ölçekteki siyasi, askeri ve ekonomik örgütlerle ilişkisi düşünüldüğünde bu örgütlerden hangilerine üyelik durumu coğrafi yakınlıktan etkilenmiştir?

A) Birleşmiş Milletler
B) NATO
C) OECD
D) KEİ
E) İİT

  • Cevap: D

15. Dil, din, ahlak kuralları, geleneksel müzik, geleneksel dans, örf ve adetler kültürel miras oluşturan soyut değerlerdir. Buna göre aşağıdakilerden hangisi kültürel mirası oluşturan soyut değerlenden biri değildir?

A) Destanlar
B) Kukla gösterisi
C) Masallar
D) Halk oyunları
E) Göbekli Tepe Arkeolojik alanı

  • Cevap: E

11. Sınıf Coğrafya Tekrar Testleri 3. Ünite Çözümleri Sayfa 226

16. Aşağıda tarımsal üretim sırasında ya da sonrasındaki bazı çalışmalar verilmiştir. Bu çalışmalardan hangileri intansif tarım metodu ile tarım yapan ülkelere aittir?

A) I ve II
B) I ve III
C) II ve III
D) II ve IV
E) III ve IV

  • Cevap: A

17. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda çeşitli ülkelerden gelen çocuklar, Türkiye’deki ailelere konuk olmakta, burada manevi bir aile edinmektedirler. Sonraki süreçte bu ailelerle iletişim devam etmekte, Türkiye’deki aileler de bu çocukları ve ailelerini ziyaret edebilmektedirler. Yukarıda turizmin hangi alandaki etkisinden söz edilmiştir?

A) Politik
B) Çevresel
C) Ekonomik
D) Siyasal
E) Sosyal ve kültürel

  • Cevap: E

11. Sınıf Coğrafya Tekrar Testleri 3. Ünite Çözümleri Sayfa 227

18. Aşağıda yer alan haritada dünyadaki ticaret hacmine ait veriler bulunmaktadır. Buna göre aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

A) Dünya ticaret hacmi en fazla Kuzey Amerika – Avrupa ve Kuzey Amerika – Uzak Doğu arasındadır.
B) Okyanusya Kıtası’nın ticaretinde en büyük pay Avrupa ve Amerika’ya aittir.
C) Japonya ve Avrupa arasındaki ticaret hacmi 40 milyar dolardan fazladır.
D) Arap yarımadası ile Uzak Doğu arasında petrol ticareti yapılmaktadır.
E) Kuzey Amerika’nın ticaret hacmi Güney Amerika’ya göre fazladır.

  • Cevap: D

19. Aşağıdaki tabloda bazı özellikleri verilen “X” ve “Y” ülkelerinin toplam nüfusları, ekili dikili arazileri ve yetiştirdikleri tarım ürünü birbirine benzemektedir. Tablodaki bilgilere göre ülkeler ile ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

A) “Y” de geleneksel tarım yöntemleri uygulanır.
B) “X” de teknolojik ve bilimsel tarım ön plandadır.
C) “Y” de tarım ürünü ihracatı daha fazladır.
D) “Y” de insan gücüne dayalı bir tarım yapılır.
E) “X ve Y” ülkelerinin gelişmişlik düzeyi farklıdır.

  • Cevap: C

11. Sınıf Coğrafya Tekrar Testleri 3. Ünite Çözümleri Sayfa 228

20. Günümüzde gelişmişlik düzeyi farklı olan ülkelerde uygulanan tarım teknikleri de farklıdır. Bu yöntemleri, modern ve geleneksel yöntemler olarak iki gruba ayırabiliriz. Doğa koşullarına bağımlılığın belirleyici düzeyde olduğu, modern araç ve gereçlerin sınırlı olarak kullanıldığı geleneksel tarım tekniğinde üretim, daha çok aile ihtiyacını gidermeye yöneliktir. Farklı tarım teknikleri uygulayan ülkelerden Danimarka ve Pakistan’ın tarım yöntemleri ile ilgili özellikler verilmiştir. Bu ülkelerin gelişmişlik düzeyleri dikkate alındığında verilen özelliklerden hangileri ülkeler için doğru niteliktedir?

  • Cevap: C

11. Sınıf Coğrafya Tekrar Testleri 3. Ünite Çözümleri Sayfa 229

21. Geçmişten günümüze dünyanın farklı bölgelerinde coğrafi, siyasi, ekonomik ve sosyal faktörlerin etkisiyle medeniyetler kurulmuş ve bu medeniyetler birbirlerini etkilemiştir. İlk medeniyetlerin kurulmasında elverişli iklim şartları, su kaynakları, verimli tarım toprakları gibi coğrafi faktörlerin etkili olduğunu söylemek mümkündür. Bu faktörler düşünüldüğünde aşağıdakilerden hangisi diğerlerine göre daha dezavantajlı bir bölgede kurulmuştur?

A) Mısır Medeniyeti
B) Akdeniz Medeniyeti
C) Hint Medeniyeti
D) İnka Medeniyeti
E) Mezopotamya Medeniyeti

  • Cevap: D

22.
İndus ve Ganj nehirleri çevresinde kurulmuştur.
Baharat Yolu’nun başlangıcında bulunmaktadır.
Birçok dine ev sahipliği yapan bu medeniyette halk, “kast sistemi” adı verilen sınıflara ayrılmıştır.
Verilen bilgiler haritada numaralandırılarak gösterilen yerlerden hangisinde ortaya çıkmıştır?

A) I
B) II
C) III
D) IV
E) V

  • Cevap: D

11. Sınıf Coğrafya Tekrar Testleri 3. Ünite Çözümleri Sayfa 230

23. Aşağıdaki görsellerde yer alanlanlardan hangisi Türk kültürüne ait unsurlardan biri değildir?

  • Cevap: B

24.

I. Ulaşım sistemlerinin gelişmesi
II. Bölgede ekonominin canlanması
III. Tarım alanlarının turizme açılması
IV. Toplumlar arasında hoşgörü ortamı oluşmasına katkı sağlaması
Verilenlerden hangileri bir bölgede turizmin gelişmesinin olumlu sonuçları arasında gösterilir?

A) I ve II
B) II ve III
C) I, II ve IV
D) I, III ve IV
E) II, III ve IV

  • Cevap: C

25. Aşağıdaki tabloda Somali ve Fransa ile ilgili 2015 yılına ait bazı bilgiler verilmiştir. Tabloya göre aşağıdaki yargılardan hangisi söylenemez?

A) Somali ekonomisindeki en büyük pay tarımdan elde edilmektedir.
B) Fransa’da entansif (modern) tarım yöntemleri uygulanmaktadır.
C) Somali’de ekstansif (geleneksel) tarım yöntemleri uygulanmaktadır.
D) Fransa’nın tarımdan elde ettiği gelir Somali’den daha yüksektir.
E) Somali’nin tarım alanlarının oranı Fransa’dan daha fazladır.

  • Cevap: E

11. Sınıf Coğrafya Tekrar Testleri 3. Ünite Çözümleri Sayfa 231

26.
I. Birleşmiş Milletler
II. Avrupa Birliği
III. İslam İşbirliği Teşkilatı
IV. Bağımsız Devletler Topluluğu
V. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü
Yukarıda verilen uluslararası örgütlerden hangileri bölgesel örgüt olma özelliği taşımaktadır?

A) I ve III
B) II ve III
C) II ve IV
D) II, III ve IV
E) III, IV ve V

  • Cevap: C

27.
• Kurumun amacı; barışı tehlikeye sokacak durumlara karşı önlem almak, ülkeler arasında dostça ilişkiler geliştirmek, uluslararası anlamda ekonomik ve sosyal iş birliğini sağlamaktır.
• Güvenlik Konseyi; ABD, Çin, İngiltere, Fransa ve Rusya’dan oluşan 5 daimi üye ile dönüşümlü olarak her iki yılda bir değişen 10 geçici üyeden oluşur.
• Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), Uluslararası Para Fonu (IMF), Dünya Ticaret Örgütü (WTO) gibi uzman kuruluşlara sahiptir.
Yukarıda özellikleri verilen uluslararası örgüt aşağıdakilerden hangisidir?

A) Birleşmiş Milletler
B) Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü
C) Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü
D) Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü
E) Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı

  • Cevap: A

28. Dünya ticaretinde ham madde ve üretimden sonraki aşama tüketim bölgesi olan pazardır. Günümüzde en geniş pazar alanları; nüfusun yoğun, gelişmişliğin de normalin üzerinde olduğu yerlerdir. Harita üzerinde verilen yerlerden hangisi bu duruma örnek değildir?

A) I
B) II
C) III
D) IV
E) V

  • Cevap: C

11. Sınıf Coğrafya Tekrar Testleri 3. Ünite Çözümleri Sayfa 232

29. Aşağıda görselleri verilen medeniyetlerden hangisi Anadolu topraklarında kurulmamıştır?

  • Cevap: E

30. Yukarıdaki harita üzerinde bazı üretim bölgeleri gösterilmiştir. Bu bölgelerle üretilen ürün eşleşmelerinden hangisi yanlıştır?

A) I – Orman ürünleri
B) II – Hizmet ürünleri
C) III – Hayvancılık
D) IV – Yer altı kaynakları
E) V – Sanayi ürünleri

  • Cevap: C

11. Sınıf Tekrar Testleri Coğrafya 3. Ünite Çözümleri ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!