Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 154

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 154 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 154

2. Söyleyici, şiirin içeriğine ve aksettirdiği ruh durumuna göre karakter ve “ses” kazanır. Şiirdeki söyleyici nasıl bir ruh hâli içindedir? Böyle düşünmenizi sağlayan ifadeler nelerdir?

  • Cevap: Söyleyici oldukça coşkulu, kıvançlı, mutlu ve huzurludur. “Aşk, heves, atılmak, canlandı, pûse, visâl, yarışmak, cennet, bahçe.” gibi ifadeler söyleyicinin ruh hâlini yansıtmaktadır.

3. Şiirde söyleyicinin kime veya kimlere hitap ettiğini gerekçesiyle açıklayınız.

  • Cevap: Şiirdeki söyleyici; geride kalan gazilere ve bir gün vatanını savunmak için savaşmak zorunda kalacak kişilere hitap etmektedir. Şair; söyleyici vasıtasıyla din, millet ve vatan için ölmenin büyük bir onur ve Allah katında önemli bir makam olduğunu; geride kalanların da yeri geldiğinde din, vatan ve millet için hayatlarını ortaya koymaları gerektiğini dile getiriyor.

4. Yahya Kemal Beyatlı, I. Dünya Savaşından sonra vatanı işgal edilmiş bir Türk askerinin söyleyici olduğu bir şiir yazsaydı şiirin anlamında, türünde ve okunuş tarzında nasıl değişiklikler olabileceğini gerekçesiyle açıklayınız.

  • Cevap: Şiirin anlamında, okunuşunda ve türünde büyük değişiklikler görülürdü. Anlamsal açıdan söyleyici muzaffer bir asker değil, mağlup bir asker olarak karşımıza çıkar, vatanının işgalini, yaşanan zulümleri, yapılan haksızlıkları ve bunlar karşısında duyduğu utancı, acıyı anlatırdı. Mohaç Türküsü epik bir şiirken bu söyleyicinin şiiri bir ağıda dönüşür, şiirin okunuşu kıvançlı ve coşkulu olmaz, mahzun ve duygusal bir şekle bürünürdü. Hatta başlıktaki türkü sözü yerini matem, yas, keder sözcüklerine bırakırdı.

5. Yahya Kemal Beyatlı bu şiiri çocuklar için yazsaydı nasıl bir üslup ve dil kullanırdı? Gerekçesiyle açıklayınız.

  • Cevap:  Eserler hitap ettiği kişiye veya kitleye göre şekillenir. Yahya Kemal Beyatlı, bu şiiri çocuklar için yazsaydı sade bir dil ve kısa cümleler kullanır, yabancı kelimelere yer vermezdi. Çünkü çocukların çok uzun dizeleri anlamaları ve akılda tutmaları, yabancı kelimeleri bilmeleri mümkün değildir. Örneğin Ser- vetifünun sanatçılarından Tevfik Fikret, bütün şiirlerinde aruz ölçüsü ve ağır bir dil kullanırken çocuklar için yazdığı şiirlerde 8’li hece ölçüsü ve sade bir dil kullanmıştır.

6. Bu şiirin söyleyicisi bir süvari değil de insan dışında bir varlık olsaydı hangi varlıklar olabilirdi? Gerekçesiyle yazınız.

  • Cevap: Olası cevap: Şiirin söyleyicisi bir Türk süvarisinin atı veya kılıcı olabilirdi. Çünkü söyleyicinin ruh hâlinin devam edebilmesi için zafer kazanan taraftaki bir süvarinin atı veya kılıcı olması gerekir. Bu söyleyici şehitleri temsil eden bir imge olarak karşımıza çıkardı.

7. Söyleyiciyi ve hitap edilen kişiyi tespit etmenin okuyucuya nasıl bir faydası olabilir? Açıklayınız.

  • Cevap: Söyleyicinin ve hitap edilen kişilerin bilinmesi şiirdeki imgelerin, dolayısıyla şiirin çözümlenmesine yardımcı olur. Şiirin daha kolay anlaşılmasını, şiirdeki örtük iletilerin ortaya çıkmasını sağlar. Okuyucu, şairin kendisine iletmek istediği iletiyi daha iyi anlar.

11. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 154 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!