Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 38

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 38 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 38

2. Yazarın Eski ile yeniyi birleştirmeye çalışanlar her ikisini de yozlaştırırlar. cümlesindeki yorumuna katılıyor musunuz? Gerekçesiyle açıklayınız.

  • Cevap: Katılıyorum. Çünkü “eski-yeni” kavramları sanat, yaşam tarzı, düşünce yapısı vs. unsurlarda birbirinden farklı özelliklere sahip iki farklı alanı ifade eder. Yeni bir bakış açısı ortaya koyabilmek eskimiş olanı bırakmak ve yeniyi benimsemekle mümkündür. Katılmıyorum. İnsanın etkileşim hâlinde olduğu pek çok alanda zaman kavramının etkisiyle değişikliklerin yaşanması kaçınılmazdır. Ancak yeni bir anlayış, ürün, düşünce vs. ortaya koymak için eskiyi tamamen yıkmak/reddetmek gerekmez. İnsan ihtiyaçlarına cevap veremeyecek eski ögeler ayıklanarak veya çağa uyarlanarak yeni anlayış, sağlam bir temel üzerine inşa edilmelidir.

3. Metnin temel iletisi ile yardımcı düşünceler arasında bir çelişki var mıdır? Açıklayınız.

  • Cevap: Metnin ana düşüncesi “Türk edebiyatı, başlangıcından bugüne kadar Türk kültür ve yaşantısının bir aynasıdır. Bocalamalar ve acemiliklerin yaşandığı Tanzimat Dönemini bu edebî sürecin dışında tutmak yanlış bir tutumdur” şeklinde ifade edilebilir. Yazar, Tanzimat Döneminde yaşanan sıkıntı, acemilik ve bocalamaların normal bir durum olduğunu, eski-yeni arasında kalan her kuşağın bu çatışmayı yaşadığını farklı karşılaştırma ve örneklerle ortaya koymuştur. Tanzimat Dönemi bağlamında ifade edilen bu düşünceler metnin sonuç kısmında (tümevarım yöntemi) ifade edilen ana düşünceyle tutarlı bir yapı oluşturmaktadır.

4. Onu (Türk edebiyatı) ne kadar tanımaya çalışırsak, kendimizi o kadar iyi anlarız. Bir özet şeklinde metnin sonunda ifade edilen bu cümleden hareketle yazarın edebiyata bakış açısını yorumlayınız.

  • Cevap: Kaplana göre edebiyat, bir milletin maddi-manevi özelliklerini, kültür hayatını, yaşam biçimine ait pek çok ayrıntıyı bünyesinde barındırır. Tarihî süreç içerisinde yaşanan olayların birey ve topluma etkileri, olumlu-olumsuz sonuçları; sevinçler, acılar, özlemler vs. en çarpıcı biçimde edebî eserlerde dile getirilmiştir. Bu bakımdan bir milletin edebiyatını anlamak o milleti anlamak demektir.

11. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 38 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!