Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 422

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 422 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 422

Derviş Yunus bu sözü eğri büğrü söyleme Seni sigaya çeker bir Molla Kasım gelir
diyerek açıkça tenkit eden bu cinsten bir sembolizm, bu dikkat daima beklenebilir. Orta Çağ daima şaşırtıcı, daima iç içe ve daima semboller peşindedir. En ince ve gizli ile en coşkun onda daima birleşir. Zaten tarikat ve tasavvufta sembol esastır.
Ahmet Hamdi Tanpınar, Edebiyat Üzerine Makaleler
Kelime Dağarcığı:
arkaik: Güzel sanatlarda klasik çağ öncesinden kalan. hususiyet: Özellik. hülasa etmek: Özetlemek. hüviyet: Kimlik. izafe etmek: Bağlamak, yüklemek, mal etmek. muasır: Çağdaş. muhteva: İçerik. sarahat: Açıklık. sarih: Açık, kolay anlaşılır, belli, belirgin, belgin. sigaya (sıygaya) çekmek: Birine sorular sorup cevaplarını istemek. sufi: Mutasavvıf.

1. Okuduğunuz metin bir radyo konuşması için hazırlanmıştır. Yazar, düşüncelerini açıklamak için neden radyoyu tercih etmiş olabilir? Bugün yaşasaydı bu metni hangi yollarla paylaşırdı? Düşüncelerinizi belirtiniz.

  • Cevap: Yazar, düşüncelerini sadece basılı yayınlarla sınırlı bırakmayıp daha geniş kitlelere ulaştırmak istemiş olabilir. Bu durum metnin yazıldığı dönemdeki dinleyici kitlesinin, eleştiri içerikli eserleri radyo aracılığıyla takip ettiğini gösterir. Yazar bugün yaşasaydı görüşlerini kitap, dergi gibi basılı kaynaklarla veya genel ağ başta olmak üzere televizyon, radyo gibi iletişim araçlarıyla okura sunardı. Böylece daha fazla insana ulaşabilirdi.

2. Tanpınar, Dün, (Yunus Emre) hakkında adından, şeyhinin adından, doğduğu söylenilen yerlerden, birkaç muasırından başka bir şey bilmiyorduk. Bugün ise elimizde Fuat Köprülünün çalışmalarından başlayarak bize bir yığın çok sarih bilgi veren çeşitli metotlarla yazılmış bir kütüphane dolusu araştırma ve tahlil var. demiştir. Buradan hareketle yazılı kültürün eleştiri türüne ne tür katkılar sağladığı söylenebilir? Düşüncelerinizi belirtiniz.

  • Cevap: Bir düşünce yazısı olan eleştirinin temel işlevi bilgilendirmek olduğundan bu metinler, ele alınan kişi veya eserle ilgili sağlıklı verilere yani “belgelere” ihtiyaç duyar. Bu belgelerde sanatçı ve eser hakkında ulaşılan en küçük bir ayrıntı, uzun süre kabul görmüş bir varsayımı çürütebileceği gibi eleştirmene yeni bir yaklaşımla sağlıklı değerlendirmeler yapma imkânı sunar.

3. Okuduğunuz metinde yazarın, Ben giderim yana yana/Aşk boyadı beni kana ve Elinde asası hurma dalından/Yemen illerinde Veysel Karani gibi herkesin bildiği dizeleri tercih etme sebebi ne olabilir? Düşüncelerini belirtiniz.

  • Cevap: Metnin yazılma amacı Yunus Emre’nin Müslüman-Türk kültüründeki farklı konumunu ortaya koymaktır. Yunus Emre’nin, çağları aşarak günümüze kadar ulaşan etkisini ve dil zevkini ortaya koyan en iyi örnekler, sözlü geleneğimizde varlığını koruyan bu ve buna benzer dizelerdir. Tanpınar, özellikle seçtiği ve muhatabının çok iyi bildiği bu örneklerden hareketle bir “Yunus portresi” çizmiştir.

4. Yazarının ortaya koyduğu görüş ve düşüncelerle pek çok sanatçı ve okura yol gösteren eleştiri türü günümüzde çokça yaygınlaşmış bir türdür. Sizce Yunus Emre’nin yetiştiği kültür ortamında da bu tür bir eleştiri mekanizması var mıydı? Açıklayınız.

  • Cevap: Yunus Emre’nin yaşadığı dönemde bugünkü gibi kuralları ve özellikleri belli eleştiri metinleri olmasa da bir eserin ortaya konulduğu her dönemde okurun/dinleyenin izlenimlerini ortaya koyması doğal bir durumdur. Çünkü bir sanatkârın ilk eserinden olgunluk eserine kadar aştığı merhalelerde eleştiri mekanizması bir kılavuz işlevi görür. Yunus Emre’nin şiirinde geçen “Molla Kasım” da şaire yol gösteren eleştirmen bir kişilik olmalıdır. Öyle ki “sorgular” anlamına gelen sigaya çeker sözüyle anlatılan Molla Kasımın, sözünü esirgemeyen bir “eleştirmen” olduğu anlaşılmaktadır.

11. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 422 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!