Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 502

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 502 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 502

1. Yazar, “Sayın Karakoç, şiir ve manzumeden ne anlıyorsunuz? Bu konudaki düşüncelerinizi lütfeder misiniz?” sorusuyla mülakata başlamıştır.

a) Bu soruyu arkadaşlarınıza sorunuz. Aldığınız cevaplar ile Bahattin Karakoç’un verdiği cevapları karşılaştırın. Üslup farklılığı tanımlara nasıl yansımıştır? Açıklayınız.

  • Cevap:

Öğrenci şiiri kendi kelime dağarcığı ve bilgi birikimi ile tanımlar.
Örnek tanım: Şiir duyguların etkili bir şekilde kafiye ve dizeler ile ifade edilmesidir.
Öğrenciler kendi yaptıkları tanımları ile şairin tanımlarını karşılaştırır. Şairin tanımındaki şairane tavrı fark eder. Şair basit bir tanımdan ziyade bir şiirde daha çok karşılaşılan benzetmeler, istiareler ve kafiyeyi anımsatan ses ve kelime tekrarlarıyla örülmüş bir tanım yapmıştır. Öğrenci yapacağı karşılaştırma ile bu özellikleri sezinler

b) Yukarıdaki soruyu bir şair değil de bir akademisyen veya bir öğretmen cevaplasaydı üslupta nasıl bir değişiklik olurdu? Açıklayınız.

  • Cevap: Bir akademisyen veya öğretmen, şiiri ve manzumeyi tanımlarken açıklayıcı anlatımı kullanırdı. Yapacağı tanımda daha sade bir dil ve üslup kullanırdı.

2. Bahattin Karakoç’a göre şiir; ulviyeti bulunan, mahremiyeti bulunan, daima mamur ve mayası aşk olan tılsımlı bir iksirle mahmur olan; fiziki bir konumda pabuç sürümeden ezgi yüklü kanatları ile metafizik âleme doğru kanatlanan ve kanatlandıran bir ifade tarzıdır.
TDK Türkçe Sözlük: Şiir; düş gücüne, hayale, imgeye, gönle seslenen, anı, duygu, coşku uyandıran, etkileyen şey.
Yukarıda Bahattin Karakoç’un ve TDK Türkçe Sözlük’ünün şiir tanımlarına yer verilmiştir. Bu tanımlardan hangisini daha çok beğendiniz? Neden?

  • Cevap:

Tanım özelliği itibariyle nesnel olması beklenen bir kavramdır. Çünkü anlaşılır olması esastır. Bu nedenle etkileyicilikten çok anlaşılır olmalıdır.
Sözlüğün tanımını beğendim. Çünkü şairin yaptığı tanım çok uzun ve anlaşılmaz. Sanki bir şiir yazıyormuş gibi şiirin tanımını değil şiirin ona hissettirdiklerini belirtmiş. Bana biraz karmaşık geldi şairin tanımı. O nedenle sözlüğün tanımını tercih ederim.
Şairin tanımını beğendim. Çünkü şair yaptığı tanımda şairce bir üslup kullanmıştır. Bu şiirsel anlatım daha hoşuma gitti.

3. Bahattin Karakoç’un verdiği cevaplarda kullandığı kelimeler, yer verdiği mecazlar ve benzetmeler ile yaptığı tanımlama ve açıklamalar, şairin şiirlerine karşı sizde bir ilgi uyandırdı mı? Gerekçesiyle açıklayınız.

  • Cevap:

Öğrenciler şairin ifade kalıplarından, üslubundan, dünyayı algılayışı ve yorumlayışından, şaire ve şiirlerine karşı oluşturduğu düşünceden hareketle olumlu veya olumsuz bir tavır geliştirdiğini ifade eder.
Örnek:
Olumlu Tavır: Şairin şiirlerini okumak isterim. Şairin ifadedeki başarısı ve dünyayı algılayışı şiirlerine karşı bir merak ve istek oluşturdu. Olumsuz Tavır: Şairin şiirlerini okumak istemem. Şairin dili çok ağır. Muhtemelen şair, şiirlerinde bu bilmediğim kelimeleri kullanacaktır. Bu nedenle şiirinden bir şey anlayamam

4. Üslup; belli bir duyuş, görüş ve birikime sahip olan sanatçının hayatı boyunca edindiği tecrübe ve tavırlarla seçtiği konuyu, biçim ve içeriğin belirlediği vasıta ve yöntemler kullanarak kendisine has bir biçimde ördüğü kelimelerle anlatmasından doğan bir edebî değer unsuru ve ölçüsüdür. (…) Bizim mesleğimizde gerekli olan üslup tanımı, kelimelerin edebî eserde, şekil ve muhteva ile ilgisini de kurarak ve orijinal bir söyleyişe uzanarak kullanılmasından doğan kendine haslık, anlamını ihtiva etmelidir.
Yukarıdaki açıklamalardan ve okuduğunuz metinden hareketle üslubun metne katkısına dair düşüncelerinizi ifade eden bir paragraf yazınız.

  • Cevap:

Okur hem metnin içeriğine hem de nasıl anlatıldığına bakar.
Üslup, düşünce ve duygunun nasıl anlatıldığını ifade eder. Doğru ve etkileyici bir üslup, metni sadelikten, kuruluktan, sıradan- lıktan çıkarır. Üslup sayesinde metin daha etkileyici olur. Üslup, metni okurun zihnine ve kalbine nakşeder. Böylelikle eser daha kalıcı olur. Üslup, okumayı kolaylaştırır. Metnin akıcı olmasını sağlar. Yazarın bilgi birikimi ve yetkinliğini okura gösterir. Ayrıca üslup, metne çağrışımsal anlamlar ilave etmek demektir. Verilen mesajın ayrıca bir estetik değer kazanmasını sağlar.

11. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 502 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!