Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 96

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 96 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 96

derdi, “armonikçiyi daha dün.” Sonra bön gözlerle karşısındakilere bakar: “Dükkânıma uğradı da bir gazoz içirdim ona,” diye eklerdi.
Akşam kayışların, dişlilerin gevşemesi ve kayıkçıların dolmuş iskelesinde “Dolmuşa!” diye bağırmalarıdır. Kent o saatlerde daha kalabalık olmasına karşın daha düşseldir. Dolmuş kayıkları bütün gün taşıdıkları insanların düşüne yatacak, on sekiz saat kayık olarak yaşadıkları günün öbür altı saatini ozan olarak yaşayacaklardır.
(…)
Dolmuş iskelesine eli çantalı ve zembilli adamların (fabrika işçilerinin, kadınların, Mahmutpaşa esnafının) akşam beşten başlayarak akın ettiği görülür. Kayıkçı bu müşteri yoğunluğuna karşın “Dolmuşa! Dolmuşa!” diye bağırır durmadan. Kayık beş kişiyi aldı mı tamamdır. Dolmuş kayığı iplerini alır ve kalkar.
Sabahattin Kudret Aksal, Gazoz Ağacı
Kelime Dağarcığı:
armonik: Armonika, küçük ağı çalgısı, mızıka. avurt: Yanağın ağız boşluğu hizasına gelen bölümü. bön: Budala, saf. gedikli: Müdavim. mavna: Gemilere ve yakın kıyılara yük taşıyan, güvertesiz büyük tekne. mozayık: Türlü renklerde, küçük küp biçiminde mermer, taş veya pişmiş toprak parçalarının yan yana getirilmesiyle yapılan resim ve bezeme işi, mozaik. triko: Örülerek dokunan bir cins yün kumaş. zahire: Gerektiğinde kullanılmak için saklanan tahıl, aşlık. zembil: Hasırdan örülmüş saplı torba.

1. O zaman Hüseyin Efendi yutkunur ve düşünürdü. Dilinin ucuna sözcükler yığılır, söze beceriksiz başlar, bitiremez, yalan da olsa öbürlerine Stefana rastladığını söylemek gereksinimini duyar, bir yerle zaman arardı olayı oturtacak, bulurdu da. Bu cümlelerde anlatılanları okuduğunuz hikâyede kullanılan anlatıcı ve bakış açısı ile ilişkilendiriniz.

  • Cevap: Hikâyede kullanılan 3. tekil anlatıcı/hâkim bakış açısına uygun olarak bu cümlelerde kahramanın duygu ve düşüncelerine yer verilmiştir.

2. a) Okuduğunuz bu hikâyeden yazarın iyi bir gözlemci olduğu çıkarabilir mi? Açıklayınız.

  • Cevap: Verilen cevaplar öğrencilerin bilgi birikimine göre değişiklik gösterebilir. Olası cevap: Hikâyede anlatılan konunun gerçekçi bir şekilde işlenmesi yazarın iyi bir gözlemci olduğunu düşündürmektedir.

b) Sizce okuduğunuz hikâye gözlem yapmadan da yazılabilir miydi? Açıklayınız.

  • Cevap: Verilen cevaplar öğrencilerin bilgi birikimine göre değişiklik gösterebilir.

Olası cevaplar:
1) Hikâye gözlem yapılmadan da yazılabilirdi fakat bu durumda ortaya bu kadar başarılı bir eser çıkmayabilirdi.
2) Yazılamazdı çünkü hikâyede anlatılanların gerçekçi olabilmesi gözlem yapılmasına bağlıdır.

3. Okuduğunuz hikâyedeki kahramanlar neredeyse her akşam aynı kayıkta toplanmaktadırlar. Bu rastlantısal durumu, kayıkçı Hasan’ın gözünden kahraman bakış açısıyla kurgulayınız.

  • Cevap: Verilen cevaplar öğrencilerin tercihlerine göre değişiklik gösterebilir. Olası cevap: Hemen hemen her akşam aynı saatlerde bu kişiler biniyor kayığıma. Sanki önceden sözleşmiş gibiler. Birbirleriyle hiçbir benzerliği olmayan bu beş kişiye ben de alıştım artık. Diğer yolcular gibi konuşkan değiller. Bir gün içlerinden birisi gelmeyecek olsa ister istemez herkeste bir burukluk oluyor.

4. Dolmuş kayıkları bütün gün taşıdıkları insanların düşüne yatacak, on sekiz saat kayık olarak yaşadıkları günün öbür altı saatini ozan olarak yaşayacaklardır.
Anlatıcı, kayığı neden bir insan gibi düşündürmüş olabilir? Sizce bu anlatımın okuduğunuz hikâyede adı geçen yolcuların kayığa yüklediği anlamla bir ilişkisi var mıdır? Açıklayınız.

  • Cevap: Verilen cevaplar öğrencilerin tercihlerine göre değişiklik gösterebilir. Olası cevap: Dolmuş kayıkları gün boyu her kesimden yolcu taşımaktadır. Farklı işlerde çalışan hikâyedeki kişileri de ortak bir noktada buluşturan tek unsur bu dolmuş kayığıdır. Bu kayık, önceden planlanmadan doğal olarak ortaya çıkan bu birlikteliğin bir parçası olmuştur. Bu nedenle anlatıcı, kayığı bir insan gibi düşündürmüştür.

11. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 96 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!