Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Gezegen Yayıncılık

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 145 Cevapları Gezegen Yayıncılık

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gezegen Yayıncılık Sayfa 145 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 145 Cevapları Gezegen Yayıncılık

GİRİŞ
Yabancı dil olarak Türkçenin öğretiminde materyal seçimi önemlidir. Bugün en çok tartışılan meselelerden biri de doğru materyal seçimidir. Zira dilin iletişim dışında kültür aktarma görevi de bulunmaktadır. Her dil, kelimeler bazında kültürel kodlarını cümleler içinde saklar. Bu kodlar, öğrenilen dil seviyesine göre algılanıp yorumlanır.
Dil ve kültür birlikteliği, dil öğretenlerin akıllarından çıkarmaması gereken odak noktalardan biridir. Dil öğretiminde kültürü esas almak, öğrenen ve öğreten için vazgeçilmez bir hedef olmalıdır. Kültürü yok sayan bir dil öğretimi mümkün değildir. Kültürel değerleri yansıtmayan dil ürünleri yerine, bu değerleri önceleyen ürünlere, metinlere başvurmak daha isabetli olacaktır. Bu bağlamda çalışmamızda yer vereceğimiz ürünlerden biri Nasreddin Hoca’nın “Tokat” fıkrası, diğeri ise Âşık Veysel’e ait olan “Uzun İnce Bir Yoldayım” türküsüdür.

1. FIKRA: “TOKAT”
“Bir gün, adamın biri Nasreddin Hoca’ya haksız yere bir tokat vurur. Hoca, adamı kadıya şikâyet eder. Adam, kadıya önceden rüşvet verir. Bu yüzden mahkeme günü geldiğinde kadı:
-Tokatın cezası bir akçedir. Adam gidip getirip versin, diye adamı mahkemeden uzaklaştırır.
Hoca hileyi anlar. Bir süre bekledikten sonra yerinden kalkıp kadıya bir tokat atar. Ardından da şöyle der:
-Ben daha fazla bekleyemem. Adam gelince o bir akçeyi sen alıver. ”

1.1 TEMEL DİL BECERİLERİ VE METİN:
Örnek fıkra metni, dil öğretiminde hedeflenen dört temel beceri için rahatlıkla kullanılabilecek bir üründür. Anlama ve anlatma becerisi için öğrencilerin dil seviyelerine göre sınıf ortamında kullanılabilir.

1.1.1 DİNLEME
Dinleme becerisi, işitsel öğrenmenin klasik metotlarından biridir. Dil yeteneği, elbette kişiden kişiye değişir. Fakat kelime öğrenme, ses, telaffuz, kulak dolgunluğu gibi konularda Nasreddin Hoca fıkraları kolaylıkla anlaşılabilir özellikte olduklarından tercih sebebi olmalıdır. Kelime tekrarları, basit söyleyiş, akılda kalıcılık yönleriyle bu fıkralar dil öğrenen yabancı öğrenciler için temel oluşturacak dil birimleri olarak değerlendirilebilir.

1.1.2 OKUMA
Sesleri, kelime ve söz öbeklerini algılama edinimi olan okuma, dil becerisini geliştirme noktasında temel bir kazanım olarak karşımıza çıkar. Yabancı dil öğretiminde seçilen her metne dikkat etmek gerekir. Metnin uzunluk ve kısalığı, seviyeye uygunluğu, yeni kelime sayısı, kültürel öğe içeriği, telaffuz kolaylığı gibi yönleri önceden hesaplamak gerekir. Metin, öğrenciyi detayda boğmamalıdır. Dikkat çekici, yalın, kısa ve net olmalıdır. Örnek fıkramız, kısa, açık ve esprilidir. Bu yönüyle okuma ve dinleme becerisi için tercih edilecek metinlerden biridir.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

11. Sınıf Gezegen Yayıncılık Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 145 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
3
unlike
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!