Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Gezegen Yayıncılık

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 199 Cevapları Gezegen Yayıncılık

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gezegen Yayıncılık Sayfa 199 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 199 Cevapları Gezegen Yayıncılık

“Turgut’un ileride ne kadar mütehayyiz bir şahsiyeti olacağını anlamaktan âciz bulunan Lâle- gül Sokağı sâkinleri, küçük yaşta sokağa düşen -tâbirimi mazur görün- Birinci Dragut’a hüsn-ü kabul göstermediler.”
“Allahtan Hüsnü Bey’le ilgili bir kelime oyunu yapmadın burada.”
“Beni minimize ediyorsunuz. Sus yahu! Biyografinin canına okudun. Nerede kalmıştık?”
“Bir daha okursam öleyim!”
“Evet! Turgut, tercüme-i hâlini yazan büyük müverrih Selim Işık’ın aksine, ilk tahsilini sokakta yapmıştı. Henüz üç yaşının baharındaydı. Güneşli bir günün sabahında, minimini Turgut, ilk defa sokağa çıkıyordu. Nasıl, minimini Newton, gene böyle güneşli bir günde, bahçesinde dolaşırken, başına düşen bir elma sâyesinde yer çekimi kanununu bulmuşsa, Turgut da o gün, sokak, dolayısıyla hayat mücadelesi kanununu keşfetmişti.
(…)
(Turgut Özben, eşine Ankara’daki bir işini takip etmek için oraya gitmesi gerektiğini söyleyerek evden ayrılır. Bir trene binip izini kaybettirir.) OğUZ Atay
Tutunamayanlar

Metin ve Türle İlgili Açıklamalar

Okuduğunuz metin postmodern roman tarzının bir örneği olan “Tutunamayanlar”dan alınmıştır. Sosyolojik bağlamda postmodernizm, modernitenin eleştirisi amacıyla yirminci yüzyılın ikinci yarısında bir söylem alanı niteliğinde oluştu. Postmodernizm öncelikle modernizmin akılcı temelini ve bu temel üzerine kurulmuş toplumsal kültürü eleştirme etkinliğidir. Postmodernist sanat ise modernist sanatın özgünlük, seçkincilik gibi temel değerlerini reddeder. Postmoderniz- min edebiyattaki yansımaları özellikle roman türünde yoğunlaşmıştır. Postmodernist romanda görülen ana unsurları şöyle sıralamak mümkündür:

• Üstkurmaca
• Metinlerarasılık
• Fantastik öge
• Tarihe yönelme

Üstkurmaca: Metinde anlatılanların gerçek değil, kurmaca gerçeklik olduğunu metnin anlatımı esnasında okuyucuya açıklamak, sezdirmektir. Bu anlamda üstkurmaca roman kurgusu içinde yazma eylemi üzerine açıklamalara yer verme sürecidir. Bu da yazarın metni nasıl yazdığı ile ilgili olarak okura metin içinde bilgiler vermesi anlamına gelir. Aşağıda Orhan Pamuk’un “Kar” adlı romanında başvurduğu bir üstkurmaca örneği verilmiştir:
“Uyumasından yararlanıp onun hakkında sessizce biraz bilgi verelim. (…) Özel hayatlarında hareketsiz ve başarısız olan Çehov kahramanları gibi kederliydi hep. (…) Kendisine adının ilk harfleriyle Ka denmesini tercih ettiğini, bu kitapta da öyle yapacağımı hemen söyleyeyim…”
Metinlerarasılık: Üstkurmacanın bir alt kategorisi olarak değerlendirilir. Metinlerarasılık, pas- tiş ve parodi olarak iki biçimde gerçekleştirilir.

Fantastik Öge: Fantastik gerçekte var olmayan hayalî anlamına gelir. Gerçekliğin zaman, mekân ve karakter anlayışını bildik dünyamızın ötesinde alternatif bir dünyaya taşımaya fantastik öge/anlatım adı verilir. Fantastik, düşlerden beslenir.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

11. Sınıf Gezegen Yayıncılık Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 199 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
clap
1
confused
1
sad
1
unlike
0
happy
0
love
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!