Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kavram Öğretimi Kitabı

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 80

“11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 80” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 80

ANADOLU’NUN ANAHTARI

Yönerge: Aşağıdaki metni okuyunuz. Metinden hareketle soruları cevaplayınız.

KİLİT

Sarı Hoca, yavrusuna kol kanat geren bir kartala benzediğini hissetti. Yamçısı kocaman gökyüzünün iki yanından açılmış kocaman birer kanat gibi, bütün kötülüklerden ve uğursuzluklardan korumak istercesine Alparslan’ı örtüyordu. Her şeyden; geceden, ayazdan, kasım sonunun ayaza bulanmış alacalı ay ışığından, kurttan ve kuştan, hem görünenden hem de görünmeyenden korumak istiyordu.
(…)
Gözlerinin önünde düz yeşil, düz mavi, düz sarı kocaman yuvarlaklar dönüyordu; kulağında uzun bir kurt uluması yankılanıyordu ve omuz başlarında, göğün her iki yanına açılan kartal kanatları hafiften kıpırdanıyordu.
(…)
Teravih namazından az sonra da Tuğrul ve Çağrı Beylerin, bütün ordu beylerini, savaş görmüş ihtiyarlan ve Sarı Hoca’yı meşveret üzere çağırdığını herkes duydu. Artık her kafadan bir ses çıkıyordu: “Meşverete filan çağrılmış, falan çağrılmamış.” lafları köşede bucakta sık söyleniyordu. Tuğrul ve Çağrı Beylerin meşveret kurduğu evin dört bir yanı bir sıra nöbetçi ve gözcü ile korunduğu, evin yüz adım uzağından bile kimse geçirilmediği için her söylenti ayrı bir önem kazanıyordu. Fakat kimse kötü düşünemiyordu, korku değil merak vardı. Tuğrul ve Çağrı Beyler, meşveret için gerçekten bütün ordu beyleri ile yaşlı savaşçıları, ordunun öteki ileri gelenlerini çağırmışlardı.
Alparslan, şahnişinin pervazına çakılı bir çivide asılı duran kilidi alıp geldi. Beylere gösterdi: “Bu kilit.” dedi;
“Meselesini konuşmak istediğim kilit bu kilit. Sav Tekin’in Sarı Hoca’ya emaneti, onun da bana mirasıdır. Bu kilidi Sarı Hoca, Şahmelik’in baskın yaptığı gün vermişti.” Son cümlesinde Alpaslan Gümüş Tekin’e baktı. Gözlerini ayırmadan: “Beylerim!” dedi. “O baskını bir daha yaşamamamız gerek. O bozgunu Selçuklu bir daha görmemeli. Onun için de kilidin açılması gerek. Sarı Hocam, bu kilit sağından solundan dövülmeli, iyice dövüldüğüne kanaat getirilince de besmeleyi çekip anahtarı kilidin içinde çevirmeli demişti. Bizim de öyle yapmamız gerektir.” Gümüş Tekin gözlerini yere eğdi. Alparslan, beyleri teker teker bir daha süzdü. “Bu kilidi Bizans sayın siz. Bizans’ı da, bu kilit gibi yıllar yılı toprak altında kalmış, paslanmış bilin. Doğrudan anahtarı vurup kilidi açamayacağı- mıza göre her biriniz bir yanından gevşetmeğe bakmalısınız. Sarı Hocamızın kilit meseli buralarda bir yerde açılacaktır. Tanrı’nın yazısı burayı yazmış alnımıza, farkındayız.”

Mustafa Necati Sepetçioğlu, Kilit (Metin, aslına sadık kalınarak alınmıştır.)

Kelime Dağarcığı:

mesel: Ders alınacak hikâye. meşveret: Bir konu hakkında birinin düşüncesini sorma, danışma. pervaz: Kapı, pencere vb. yerlerin kenarlarına geçirilen ensiz parça. şahnişin: Eski Türk mimarisinde odanın karşı ön cephesinde yer alan üç yanı pencereli çıkma. yamçı: Bir yüzü uzun tüylü, kalın yünden dokunarak yapılmış yağmurluk.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Meb Yayınları Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 80 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!