Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 144

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 144 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 144

2. Bitkiler su ve mineralleri kök içerisine almak için enerji harcar mı? Gerekçesiyle açıklayınız.

  • Cevap: Köklerdeki emici tüyler, topraktan suda çözünmüş olan tuz ve mineralleri aktif taşıma ile emici tüylerin içine alır. Minerallerin emici tüylerde birikmesiyle tüylerin osmotik basıncı artar. Tüylerin osmotik basıncı topraktan daha fazla olur. Bu olaydan sonra emici tüylere osmoz ile su geçişi olur. Mineraller emici tüylere taşıyıcı proteinlerle kolaylaştırılmış difüzyon ve aktif taşımayla alınırlar.

3. Mineral ve iyonların kök içerisine alınmasında elektriksel yük farklılıklarının etkisi var mıdır? Gerekçesiyle açıklayınız.

  • Cevap: Minerallerin alınımında elektriksel yük farklılıkları etkilidir. Bitki hücrelerinin iç kısmı negatif yüklüdür. Bu elektriksel yük farklılığından dolayı pozitif yüklü bir iyonun hücreye doğru çekilirken negatif yüklü iyonların hücreye doğru yaklaşması engellenir. İyonların hücre içine alınmasında taşıyıcı proteinler etkili olur. Bitkilerde proton pompaları ATP kullanarak protonları az oldukları yerden çok oldukları bölgeye doğru taşırlar. Örnek: Bir taşıyıcı proteinle H+ içeri taşınırken yanında Cl- taşırlar (simport = aynı yönlü taşıma). Taşıyıcı protein kullanılarak protonlar hücre içine alınırken aynı taşıyıcı proteinle bazı protonların hücre dışına çıktığı görülür (zıt yönlü taşıma = antiport). Sonuçta bitki için gerekli olan iyonların pasif ya da aktif taşımayla hücre içerisine alınması sağlanır.

4. Yetişmesinde fazlaca azota ihtiyaç duyan baklagiller normal topraklarda yetiştirildiğinde azot eksikliğine bağlı bir gelişim bozukluğu genellikle görülmez. Azot yetersizliğinin görülmeme sebebi ne olabilir? Gerekçesiyle açıklayınız.

  • Cevap: Azot ihtiyacı fazla olan baklagiller toprakta yaşayan havanın serbest azotunu bağlı azota çeviren Rhizobium bakterileriyle köklerinde ortak yaşam oluştururlar. Bu birliktelik sonucunda köklerde nodül adını verdiğimiz yapılar oluşur. Bakteriler havanın serbest azotunu amonyuma dönüştürerek bitkilerin azotu kullanmasını sağlarlar. Bu bitkiler fazla azot ihtiyacını bu şekilde giderirler.

5. Bir bitkinin büyüyüp gelişebilmesi için gerekli olan makro elementlerin hepsi belirlenmiştir. Bu elementlerden bir tanesi hariç diğerleri yeterli miktarda gübre şeklinde toprağa verilmiştir. Diğer bir tanesi ise istenilen miktarın yarısı kadarıyla toprağa verilebilmiştir. Bu durum diğer minerallerin alimim ve bitki gelişimini nasıl etkiler? Açıklayınız.

  • Cevap: Bitkiler minerallerden toprakta miktarı en az olan mineralin oranında yararlanabilirler (minimum yasası). Bitkilerin gelişimlerini tamamlayabilmesi için topraktaki minerallerin ihtiyacı kadar bulunması gerekir. Yeterince mineral alınmaması durumunda gelişim bozuklukları görülür. Bu durumda bitki minerallerden yarısı oranında yararlanmıştır. Dolayısıyla gelişim bozuklukları görülecektir.

12. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 144 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!