Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 168

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 168 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 168

b) Mayoz bölünmenin gerçekleştiği yapıların numaraları nelerdir?

  • Cevap: Mayoz bölünmenin gerçekleştiği yapı erkek organda 6 numaralı, dişi organda da 10 numaralı yapıdır.

c) Fotosentezin gerçekleştiği yapının numarası nedir?

  • Cevap: Fotosentezin gerçekleştiği yapı yeşil yapraklı çanak yapraktır. Çanak yaprak 1 numaralı yapıdır.

2. Yukarıda verilen şekilde aynı tür iki farklı bitki üzerinde yer alan dişi çiçek ve erkek çiçek arasındaki tozlaşma gösterilmiştir. Buna göre:

a) Bu iki çiçek arasındaki tozlaşma şekli nedir?

  • Cevap: Bu iki çiçek arasındaki tozlaşma çapraz tozlaşmadır.

b) Dişi çiçekte kaç tane embriyo kesesi ve kaç tane yumurta hücresi oluşur?

  • Cevap: Dişi çiçekte 8 tane embriyo kesesi ve 8 tane yumurta hücresi oluşur.

c) Polenlerin dişi çiçekteki yumurtaları döllemesi sonucunda 92 kromozomdu zigotlar meydana geldiğine göre erkek çiçeğin başçık kısmındaki mikrospor ana hücresi ile dişi çiçeğin tohum taslağında yer alan megaspor ana hücresi kaç kromozomludur?

  • Cevap: Zigot 2n kromozomludur. Mikrospor ana hücresi ve megaspor ana hücresi de 2n kromozomludur. Bu hücreler de tıpkı zigot gibi 92 kromozomludur.

ç) Generatif çekirdek, vejetatif çekirdek, polar çekirdek, sinerjit çekirdek ve antipot çekirdekleri kaç kromozomludur?

  • Cevap: Mikrospor ana hücresi mayozla mikrosporları, mikrosporlar da mitoz bölünme ile generatif çekirdek ve vejetatif çekirdeği oluşturur. Mikrospor, vejetatif çekirdek ve generatif çekirdeğin kromozom sayıları birbirine eşittir ve 46’dır.
    Megaspor ana hücresi mayoz geçirince megaspor oluşur. Me- gaspor art arda 3 mitoz geçirerek polar çekirdek, antipot çekirdek, sinerjit çekirdek ve yumurtayı oluşturur. Bu yapılar mitoz bölünme ile oluştuğu için kromozom sayıları eşittir ve 46’dır.

3. Tozlaşma türleri ile ilgili kurulan iki hipotez aşağıda verilmiştir. Bu hipotezlere katılır mısınız? Cevabınızı gerekçesiyle açıklayınız.

Hipotez : Kendi kendine tozlaşma akraba evliliğine benzer.
Hipotez: Tam çiçekler arasında çapraz tozlaşma gerçekleşmez.

  • Cevap:

Akraba evliliklerinde çekinik alellerin bir araya gelme olasılıkları yüksektir. Hastalıkların çoğu çekinik aleller ile taşındığı için akraba evliliklerinde hastalıklı bireyler dünyaya gelebilir. Kendi kendine tozlaşma olayında da aleller aynı bitkiden geldiği için çekinik özelliklerin ortaya çıkma olasılığı akraba evliliklerinde olduğu gibi çok yüksektir. Bitkideki çekinik özelliklerin sayısının artması, bitkinin değişen çevre koşullarına uyum yeteneğini azaltır. İki durum arasındaki benzerlikten dolayı “Kendi kendine tozlaşma akraba evliliğine benzer.” hipotezi doğrudur.
“Tam çiçekler arasında çapraz tozlaşma görülmez.” hipotezi yanlıştır. Çapraz tozlaşma sadece eksik çiçekler arasında değil tam çiçeklerde de görülür. Tüm bitkiler çevre koşullarına uyum sağlayabilmek için genetik çeşitliliklerini arttırmak isterler. Tam çiçeklerde polen ve yumurta oluşma zamanları çoğunlukla farklıdır. Bu adaptasyon tam çiçeklerin çapraz tozlaşma ile çoğalmasına neden olur.

4. Bitkiler neden kendi kendine tozlaşmadan kaçınırlar? Bitkiler bunu gerçekleştirebilmek için nasıl adaptasyonlar geliştirmiş olabilir?

  • Cevap: Kendi kendine tozlaşma genetik çeşitliliği azaltır. Bu durum bitkilerin çevre koşullarına uyum yeteneğini azaltır. Çevre koşullarına uyum sağlayamayan bitki türleri nesilleri devam ettirmekte güçlük çeker. Bu nedenle bitkilerde çoğunlukla çapraz tozlaşma görülür. Bitkilerde kendi kendine tozlaşmayı önleyen adaptasyonlar aşağıda sıralanmıştır.

1. Tam çiçekteki dişi ve erkek organların farklı zamanlarda olgunlaşması,
2. Tam çiçekteki dişi organın boyunun uzun olması, erkek organların boylarının kısa olması.

5. Rüzgâr veya hayvanla tozlaşma türlerinin hangisinde tozlaşma oranı daha düşüktür? Hayvanla tozlaşan ve rüzgârla tozlaşan bitkiler arasında yapısal olarak ne gibi farklılıklar görülür?

  • Cevap: Hava koşulları polenlerin gideceği yönü belirlediği için rüzgârla tozlaşma şansa bağlı gerçekleşir. Bu nedenle tozlaşma oranı çok düşüktür. Hayvanla tozlaşmada ise renkli taç yapraklar böcekleri kendine çektikleri için tozlaşma oranı daha yüksektir.
    Hayvanla tozlaşan ve rüzgârla tozlaşan bitkiler arasındaki yapısal farklılıklar aşağıda tabloda gösterilmiştir.

6. Çevresel faktörlerden ışığın tozlaşmaya etkisi ile ilgili bir hipotez kurunuz ve hipotezinizi test edebileceğiniz kontrollü bir deney tasarlayınız.

  • Cevap:

Hipotez: Hayvanlar yardımıyla tozlaşma yapan bitkilerde ışık tozlaşmayı kolaylaştırır.
Tahmin: Böcekler yönlerini bulabilmek için ışığa yönelirler. Işık kaynağının bulunduğu yerde çiçeklerin olması tozlaşma olasılığını artırır. Kontrol Grubu: Tozlaşacak çiçeklerin bulunduğu alanda ışık kaynağı bulunmaz.
Deney Grubu: Tozlaşacak çiçeklerin bulunduğu alanda ışık kaynağı bulunur.
Deneyin Yapılışı: Çiçeklerin bulunduğu alana ışık kaynağı konulur ve tozlaşma için alana gelen böcek sayısı kontrol grubu ile karşılaştırılır. Deneyin Sonucu: Işık kaynağı bulunan alana gelen böcek sayısı fazla ise hipotez kabul edilir, değil ise hipotez reddedilir ve yeni bir hipotez kurulur.

12. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 168 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!