Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 51

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 51 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 51

Aşağıda gen tedavisiyle ilgili bir metin verilmiştir. Soruları metinden faydalanarak cevaplandırınız.

Temel genetik materyal olan çekirdek DNA’sından bağımsız olarak canlı genomunda bir de mitokondri- yal DNA (mtDNA) bulunur. İnsan hücrelerinde bulunan mitokondriler çoğunlukla maternal kökenlidir; diğer deyişle anneden gelir. mtDNA mutasyona uğradığında hasarlı hâle gelen mitokondri genomu anneden çocuklara geçer ve tedavisi mümkün olmayan çok ciddi mitokondriyal genetik hastalıkların ortaya çıkmasına neden olur. Sağırlık, diyabet tip I, kalp hastalıkları, nörolojik bozukluklar ve bazı kanser türleri hasarlı mitokondriyal DNA nedeniyle oluşur.
Mitokondri değişim yönteminde üç farklı genetik malzeme kullanılmaktadır: Annenin yumurta hücresinin çekirdek DNA’sı, babanın sperm hücresinin genomu ve verici kadının diğer adıyla donörün sağlıklı mitokondri DNA’sı. Donör kadının yumurta hücresindeki çekirdek DNA’sı uzaklaştırılır. Böylece donörün yumurta hücresinde sadece sağlıklı mitokondri DNA’sı bırakılır. mtDNA’sı hasarlı olan annenin yumurtasındaki çekirdek, donörün yumurta hücresine nakledilir. Daha sonra babanın sperm hücresi ile yeni baştan tasarlanmış sağlıklı yumurta hücresi laboratuvar ortamında döllenir. Döllenen yumurtadan elde edilen embriyo annenin rahmine yerleştirilir.

Mitokondriyal değişim, mitokondri kalıtımı sonucu geçen hastalıklar nedeniyle sağlıklı çocuk edinemeyen aileler için hayli önemli bir konudur. Ancak geliştirilen yöntemin güvenilir bir şekilde uygulanabilmesi için birtakım düzenlemelerin yapılması ve ayrıntılı kanun maddelerinin yazılması gerekmektedir. Doğacak çocukların ebeveynlerinin dışında az da olsa üçüncü bir şahsın DNA’sım taşıyacak olması, durumun etik boyutunu da gündeme getirmektedir. Bilim insanları, mitokondri değişim yöntemi kullanılarak genetiği iyileştirilecek nesillerin genomlarının yaklaşık %99,9’unun ebeveynlerinden (çekirdek DNA), %0, Tinin de donörden (mtDNA) geleceğinin altını özellikle çizmektedir.

  • Cevap: Bu sayfada herhangi bir soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 51 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!