Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Cevapları

12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 15

“12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 15 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 15

FARK SADECE BİR GENDE Mİ?

Parkta küçücük bir teriyer, sağa sola koşturup önüne gelene havlarken kocaman bir mastif de küçük akrabasının yaptığı gürültüyü bütün ağırbaşlılığıyla görmezden geliyor. Bu iki köpek ırkı büyüklük bakımından tamamen farklıdır. ABD Ulusal Genom Araştırma Enstitüsünde genetikçi olan Nate Sutter (Neyt Sadır) da işte bu farkın nedenini merak etmiş: “İrlanda kurt tazısı gibi büyük köpekler, nasıl oluyor da türdeşlerinden 50 kat büyüklüğe ulaşabiliyor?” Portekiz su köpeği olarak adlandırılan ırkın büyük ve küçük üyelerini (Görsel 1.1) inceleyen araştırmacı ve ekibi, bu ırka ait 500 köpekten aldıkları röntgen filmleri üzerinde ölçümler yaparak köpekleri önce büyük ve küçük olarak sınıflandırmış, sonra da DNA’larındaki farklar bakımından karşılaştırmışlardır. Bulgular ışığında, az sayıdaki farklılıktan birinin de “Igf-1” (insüline benzer büyüme faktörü-1) adı verilen gen bölgesinde yer aldığını bulmuşlardır.

Farelerde etkisiz hâle getirilen bu genin “mini farelere” yol açtığı bilinmektedir. Aynı etkinin köpekler için de geçerli olup olmadığını merak eden ekip, ırkın bütün küçük üyelerinde genin aynı farklılığı içerdiğini, büyük üyelerin hiçbirinde bu farklılığın görülmediğini saptamıştır. Genin görevinin köpeklerin ne kadar “büyüme faktörü” üreteceğini belirlemek olduğu sonucuna varmışlardır. Bir gün sokakta yürürken karşınıza dev bir chihuahua (çivava) köpeği çıkarsa Sutter ve onun ekibinin hangi genden başlayarak işe koyulmuş olabileceklerini artık biliyorsunuz!

• Metne göre aynı tür köpeklerdeki büyüklük farkının belirlenmesinde DNA’dan yararlanılmıştır. Bunun nedenlerini tartışınız.

  • Cevap: Metinde belirtilen çalışma, köpeklerdeki büyüklük farklarının belirlenmesinde DNA’nın kullanıldığını açıklamaktadır. Bu çalışmanın amacı, köpeklerin büyüklük farklılıklarına neden olan genetik faktörleri anlamaktır. Köpeklerdeki büyüklük farkının DNA’dan kaynaklandığı birçok çalışma ve gözlemle desteklenmektedir. Köpeklerin fiziksel özellikleri, genetik materyallerindeki farklılıklardan kaynaklanır. Bir köpeğin büyüklüğü, genetik yapısındaki spesifik genlerin ifadesiyle belirlenir. Bu genler, büyüme faktörlerinin üretimini etkileyebilir ve sonuç olarak köpeğin büyüklüğünü kontrol edebilir.

Bir Fikrin Var Mı?

• Görseldeki insanların sahip oldukları fiziksel özellikleri söyleyiniz. Farklı fiziksel özelliklere sahip olmalarının nedenleri neler olabilir? Açıklayınız.

  • Cevap: Görseldeki insanların ten renkleri, saç renkleri farklı. İnsanların farklı fiziksel özelliklere sahip olmalarının nedenleri genetik çeşitlilik, coğrafi ve iklimsel faktörler, genetik mutasyonlar ve evrimsel adaptasyonlardır. Genetik çeşitlilik, her bireyin farklı genetik kombinasyonlara sahip olmasına yol açar, bu da saç rengi, cilt tonu, göz rengi gibi özelliklerdeki farklılıkları açıklar. Coğrafi ve iklimsel faktörler, bireylerin yaşadığı bölgelere göre adaptasyonları etkiler; bu nedenle esmer tenli insanlar sıcak iklimlerde, sarışınlar ise soğuk iklimlerde daha fazla görülür. Genetik mutasyonlar ise yeni özelliklerin oluşmasına katkıda bulunabilir. Sonuç olarak, fiziksel özelliklerin karmaşık bir kombinasyonu genetik, çevresel ve evrimsel faktörlere bağlı olarak şekillenir.

• Tek yumurta ikizlerinin birbirlerine çok benzemelerinin nedenini nasıl açıklarsınız?

  • Cevap: Tek yumurta ikizleri (monozygotik ikizler), aynı anne rahminde aynı yumurtadan gelişirler ve genetik olarak birbirlerine çok benzeyen kardeşlerdir. Bu benzerlik, aynı yumurta hücresinin döllenip bölünmesi sonucu oluşmalarından kaynaklanır. Genetik materyalleri neredeyse aynıdır çünkü aynı yumurtadan türetilmişlerdir. Bu nedenle, genetik faktörler benzerliklerinin temelini oluşturur ve fiziksel özellikleri, kan gruplarını ve genetik hastalıkları paylaşma olasılıkları çok yüksektir. Ancak çevresel etmenler ve rastgele mutasyonlar sonucu bazı küçük farklılıklar olabilir.

12. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 15 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!