Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Biyoloji SDR Dikey Yayınları

12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları SDR Dikey Yayınları Sayfa 108

“12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 108 SDR Dikey Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları SDR Dikey Yayınları Sayfa 108

B. Oksijen Kullanılmadan ATP Üretilmesi

Bazı hücrelerin oksijen kullanılmaksızın organik besinleri oksitleyerek ATP üretmelerini mümkün kılan iki genel mekanizma vardır. Bunlar fermantasyon ve oksijensiz solunumdur.

Fermantasyon: Hiç şüphe yok ki insanlar çok eski zamanlardan beri fermantasyonun genel anlamını biliyorlardı. Geçmiş dönemlerde insanlar, bazı şartlar altında sütün peynire dönüştüğünü öğrenmişlerdir. Sütte görülen değişikliğin bir kısmı, belirli bakterilerin yaptığı fermantasyondan ileri gelmektedir. Yüzlerce yıldan beri insanlar, meyve sularını mayalarla fermantasyona uğratarak çeşitli içecekler elde etmektedir.

Fermantasyon, oksijen ya da bir başka elektron taşıma sistemi kullanmaksızın kimyasal enerjinin sadece glikoliz yolu ile elde edilmesidir. Fermantasyon ile moleküllerinden koparılan elektronlar NAD+ molekülüne aktarılarak NADH+H+ üretilir.

Fermantasyon ile enerji elde edilmesi, bakterilerin büyük bir bölümünde, maya mantarlarında, omurgalıların çizgili kaslarında ve bazı tohumlarda gerçekleşir. Örneğin bazı bakteri veya mayalarla fermantasyon yardımı ile;

• Sütten yoğurt veya peynir yapılması (Görsel 2.29 a),
• Çeşitli sebze ve meyvelerden turşu yapılması (Görsel 2.29 b),
• Üzümden sirke (Görsel 2.29 c) yapılması gibi olaylar gerçekleştirilir.
• Bağırsak solucanları gibi oksijensiz ortamda yaşayan bazı canlılar örnek verilebilir.

Gıda endüstrisinde fermantasyon olaylarının yapılma nedeni genellikle yoğurt, sirke gibi ürünleri elde etmektir.

Fermantasyon, glikoliz ve son ürün evrelerinden oluşur. Glikoliz reaksiyonlarıyla glikoz, pirüvik aside kadar parçalandıktan sonra, son ürün evresinde pirüvik asit, ürüne dönüştürülür. Son ürün evresi, glikoliz reaksiyonlarının bir uzantısıdır. Fermantasyon glikolizdeki substrat düzeyindeki fosforilasyonun sürekli gerçekleşmesine imkân sağlar. Çünkü glikolizde oluşan NADH+H+ ler yeniden NAD+ molekülüne dönüşmezse glikoliz devam edemez. Oluşan NADH+H* ler son ürün evresinde tekrar yükseltge- nerek bir sonraki glikoliz olayında kullanılır. Farklı canlılarda, farklı enzimlerle gerçekleştiği için bu evrede, farklı son ürünler oluşur.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf SDR Dikey Yayıncılık Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 108 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!