Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Biyoloji SDR Dikey Yayınları

12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları SDR Dikey Yayınları Sayfa 109

“12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 109 SDR Dikey Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları SDR Dikey Yayınları Sayfa 109

Fermantasyonda açığa çıkan enerji, oksijenli solunuma göre daha azdır. Bunun nedeni şudur: Fermantasyon tepkimelerinde besinler, alkol ve laktik asit gibi organik bileşiklere kadar dönüştüğü için enerjinin büyük bir bölümü bu ürünlerin yapısında kalır.
Fermantasyon sonucu oluşan son ürünlerin, genellikle canlı türüne bağlı olarak farklı olmasının sebebi tepkimelerde görev yapan enzim çeşitlerinin bu canlılarda farklı olmasıdır.

Fermantasyonda en yaygın olarak bilinen iki son ürün etil alkol ve laktik asittir.

1. Etil Alkol Fermantasyonu

Bazı bakteriler, mayalar ve bazı bitki tohumları, glikozu enzimler yardımıyla glikoliz reaksiyonlarıyla parçalayarak pirüvattan etil alkol (ethanol) oluşturur. Enerjinin açığa çıktığı bu tür tepkimelere etil alkol fermantasyonu denir. Örneğin bira mayası hücreleri, fermantasyon ile glikozu parçalayarak etil alkol, karbondioksit ve 4 ATP sentezler.

Etil alkol fermantasyonunda pirüvik asitten C02 açığa çıkması ile önce asetaldehit oluşur. Asetaldehit ise NADH+H+ molekülünden hidrojenleri alarak etil alkole dönüşür. Bu arada NAD+ serbest kalarak tekrar glikolizde kullanılabilir. Etil alkol fermantasyonunun denklemini şöyle gösterebiliriz:

Etil alkol fermantasyonunda 2 molekül pirüvik asitten 2 molekül etil alkol oluşur. Bununla birlikte 2 C02,2 NAD+ açığa çıkar. Pirüvik asitten etil alkol oluşumu sırasında (son ürün evresinde) ATP sentezi ve tüketimi gerçekleşmez.

Etil alkol fermantasyonu ile sirke elde edilir. Pastacılıkta kullanılan mayaların gerçekleştirdiği alkolik fermantasyon…

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf SDR Dikey Yayıncılık Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 109 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!