Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Biyoloji SDR Dikey Yayınları

12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları SDR Dikey Yayınları Sayfa 140

“12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 140 SDR Dikey Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları SDR Dikey Yayınları Sayfa 140

Kollenkima hücrelerinin çeper kalınlığı parankima hücrelerindeki çeper kalınlığından daha fazladır. Hücre çeperlerinin kalınlaşması selüloz ve pektin birikimi ile oluşur fakat bu hücrelerin çeperlerinin kalınlaşması düzgün değildir.

Kollenkima dokusunda hücre çeperi, hücrede kalınlaşmanın görüldüğü yere göre köşe ve levha kollenkiması olarak ikiye ayrılır.

Köşe kollenkiması: Çeper kalınlaşması kollenkima hücrelerinin köşelerinde oluşmuşsa buna köşe kollenkiması adı verilir (Görsel 3.12.a). Üstten bakıldığında kalınlaşmayı meydana getiren maddeler, hücre köşelerinde ve daha çok yaprak sapının çevresinde görülür.

Levha (Plak) kollenkiması: Bazen kollenkima hücrelerinde çeper kalınlaşması karşılıklı olup bir yüzey boyunca görülür (Görsel 3.12.b). Levha kollenkiması denilen bu oluşum, genellikle bitkilerin gövde kısmında bulunur.

c. Sklerenkima (Sert doku)

Sklerenkima dokusu (Görsel 3.13) büyümesini tamamlamış, olgunlaşmış organlarda daha çok bulunur.

İlk oluştuklarında canlı olan sklerenkima hücrelerinin kollenkima hücrelerinden temel farkı, selüloz ve lignin maddelerinin hücre çeperinde birikmesi sonucu sertleşerek ölmesidir.

Olgunlaştıktan sonra çoğu ölü olan sklerenkima hücreleri; esneme, eğilme, kıvrılma, ağırlık ve basınca karşı koyabilme özelliklerine sahiptir. Bu özellikleri sayesinde söz konusu hücreler, ince çeperli canlı hücrelerin zarar görmesini engelleyerek destek olur.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

12. Sınıf SDR Dikey Yayıncılık Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 140 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!