Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Biyoloji SDR Dikey Yayınları

12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları SDR Dikey Yayınları Sayfa 141

“12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 141 SDR Dikey Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları SDR Dikey Yayınları Sayfa 141

Sklerenkima dokusunu oluşturan hücreler başlıca sklerenki- ma lifleri ve taş hücreleri (sklereitler) olarak iki grup altında İncelenmektedir.

Sklerenkima lifleri: Hücreleri ölü olduğundan metabolik anlamda etkin değildir. Sklerenkima liflerinin çeperleri odunlaşarak kalınlaşır, böylece geçitler kapanır ve madde alışverişi sona erer. Bu nedenle hücreler ölür.

Sklerenkima lifleri bitkilerin gövdesinde, yapraklarında, meyve kabuğunda veya tohumlarında bulunabilir. Günlük hayatta kullandığımız bazı kumaşlar, keten (Unum linum usitasimum) ve kenevir (Cannabis kanabis indika) bitkilerinin gövdelerindeki kabukların liflerinden elde edilir.

Taş hücreleri: Bu hücrelerin görünümleri çokgen, küremsi, silindirik veya gelişigüzel girintili çıkıntılı olabilir (Görsel 3.14). Hücre çeperleri kalın ve odunlaşmıştır.

Taş hücreleri, bitki bünyesinde tek tek veya gruplar hâlinde bulunabilir. Bitkinin gövde, yaprak, meyve ve meyve sapları gibi yapılarının epidermis ve parankimasında bulunur. Armut, ayva gibi meyvelerde yer alan sert yapılar taş hücreleridir. Taş hücreleri; ceviz ve fındıkta bol miktarda bulunur.

III. İletim Doku Sistemi

Gelişmiş bitkiler çok sayıda hücreden oluşmuştur ve bunlar bitkinin her yanına yayılan iletim dokusuna sahiptir. İletim doku, bitkide madde iletimini sağlar.

İletim doku, ksilem (odun boruları) ve floem (soymuk boruları) olmak üzere iki kısımdan oluşur. Ksilem, köklerden alınan suyu ve mineralleri yaprak ve diğer organlara taşırken floem ise fotosentez ile yaprak ve genç gövdelerde oluşturulan organik maddeieri bitkinin fotosentez yapmayan kök gibi organlarına taşır (Görsel 3.15). Ayrıca floem, kökte üretilen amino asitleri de gövde ve yapraklara doğru taşıyarak çift yönlü görev yapar.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

12. Sınıf SDR Dikey Yayıncılık Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 141 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!