Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Biyoloji SDR Dikey Yayınları

12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları SDR Dikey Yayınları Sayfa 142

“12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 142 SDR Dikey Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları SDR Dikey Yayınları Sayfa 142

ARAŞTIRALIM

a. Odun Boruları (Ksilem)

Kelime anlamı “odun” olan ksilem, meristem hücrelerinin çekirdek ve sitoplazmalarını kaybetmesiyle oluşur. Daha sonra lignin birikimi ile çeperler kalınlaşır. Ksilemde taşıma oldukça hızlıdır. Ksilemin en karakteristik elemanları su iletiminden sorumlu olan trake ve trakeitlerdir.

Trakeler birçok hücrenin üst üste gelmesi ve bunlar arasındaki çeperlerin erimesiyle oluşan geniş ve açık borulardır (Görsel 3.16). Trakelerin çeperleri geçitli ve kalın olup ligninleşmiştir. Trakeitlerin çeperleri ince olup geçitler içerir ve bir ucu kapalıdır. Bu geçitler ile suyu iletir. Trakeitler bitkiye destek görevi de üstlenir.

Ksilem dokusunun cansız elemanları olan trake ve trakeit yapılar, gelişimlerini tamamladıktan sonra bitkinin her bölümüne geniş bir şekilde yayılır. Bu borular ölü hücrelerden oluştuğu için madde taşıma hızı flome göre daha hızlıdır.

Topraktan emici tüylerle alınan suyun iletimi, köklerdeki ksilemden başlayarak bitkinin tepe noktasına kadar uzanmaktadır. Ayrıca bitkilerde bulunan ksilem sklerenkiması trakeitlerden gelişir ve basit geçitleri ile trakeitlerden ayırt edilir. Bu yapılar daha çok bitkiye destek işlevi görür. Ksilem parankiması ise besin maddesi depolar. Bazen salgı yapar, bazen de kısa mesafelerde iletimi gerçekleştirir. Ksilem parankiması, gelişmiş bitkilerde yaygın olarak bulunur. Görüldüğü gibi ksilemin iki önemli görevi vardır: Birincisi suyu ve suda çözünmüş mineralleri gövdeye ve yapraklara taşımak, İkincisi ise bitkiye mekanik destek sağlamaktır (Görsel 3.17).

  • Cevap:

12. Sınıf SDR Dikey Yayıncılık Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 142 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!