Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Biyoloji SDR Dikey Yayınları

12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları SDR Dikey Yayınları Sayfa 172

“12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 172 SDR Dikey Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları SDR Dikey Yayınları Sayfa 172

II. Termonasti

Sıcaklık etkisiyle gerçekleşen nasti hareketine termonasti denir. Örneğin lalelerin taç yapraklarının 5-10 °C’ta kapalı (Görsel 3.68a), 15-20 °C’ta açık olması termonastidir (Görsel 3.68b).

III. Sismonasti (Tigmonasti)

Sismonasti bitkilerde, sarsıntı ve dokunma olaylarına bağlı olarak gerçekleşen harekettir. Küstüm otu bitkisinin dokununca yapraklarını kapatması (Görsel 3.69a), böcekçil bitkilerin böcek konduğunda yapraklarının kapanması sismonastiye örnek olarak verilebilir (Görsel 3.69b).

Farklı uyaranların oluşturduğu nasti hareketleri bir günlük yani gece gündüz süresince tekrarlanıyorsa buna periyodik hareketler denir. Periyodik hareketlerde bitki sürekli ışıkta ya da sürekli karanlıkta tutulsa bile bir günlük periyot devam eder.

C. Fotoperiyodizm

Gün uzunluğu yapay olarak değiştirildiği zaman bazı bitkiler ilginç tepkiler gösterir. Bitkilerin gün ve gece uzunluğuna verdikleri biyolojik yanıta fotoperiyodizm adı verilir. Bitkilerin gelişim gösterdikleri evreye ise fotoperiyot denir (Görsel 3.70).

Fotoperiyodizmin çiçeklenmeye olan etkileri, yeryüzünde bitki türlerinin dağılımını da etkilemektedir. Bitkiler normal gelişimlerini gerçekleştirmek için günde belirli bir süre ışığa ihtiyaç duyar. Bitkilerde büyüme, gelişme, yaprakların dökülmesi gibi fizyolojik olaylarda fotoperiyodizm önemli rol oynar. Örneğin ıspanağın çi- çeklenmesinin başlaması için 14 saat gün ışığına ihtiyacı vardır.

Işık alma süresine göre bitkiler uzun gün bitkileri, kısa gün bitkileri ve nötr gün bitkileri olmak üzere üç ana grupta incelenir.

I. Uzun Gün (Kısa Gece) Bitkileri

Gündüzün geceye oranla daha uzun olduğu yani gün uzunluğunun kritik bir süreden daha uzun olduğu günlerde çiçeklenen

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

12. Sınıf SDR Dikey Yayıncılık Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 172 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!