Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Biyoloji SDR Dikey Yayınları

12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları SDR Dikey Yayınları Sayfa 83

“12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 83 SDR Dikey Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları SDR Dikey Yayınları Sayfa 83

Fotosentez ile ilgili bilgilerimizin artmasında, etkin spektrum önemli bir rol oynamıştır. Etkin spektrum, bir dalga boyunun fonksiyonu olarak bir biyolojik sistemin ışığa verdiği tepkinin büyüklüğünü gösterir. Örneğin fotosentezin etkin spektrumu, farklı dalga boylarında oksijen çıkışının ölçülmesi ile belirlenebilir.

İlk etkin spektrumlardan bazıları, 1800’lü yılların sonunda Theodor Wilhelm Engelmann tarafından ölçülmüştür.

Engelmann, bir prizma kullanarak güneş ışığını, gökkuşağı renklerine ayırmak suretiyle bir ipliksi algin üzerine düşürmüştür. Engelmann’ın bir algi tercih etmesinin sebebi, alg hücrelerinin yan yana dizilerek ipliksi yapı göstermesidir. Engelmann, alglerin fotosentez hızını ölçmek için ise sisteme 02 seven bir bakteri (aerob) popülasyonu eklemiştir. Bakteriler ipliksi algin Spirojira) en çok 02 oluşturulan bölgelerinde toplanmıştır. Bu noktalar, klorofil tarafından kuvvetle soğurulan mor, mavi ve kırmızı ışığın düştüğü bölgeler olmuştur. Bakterilerin toplanması, fotosentezin bu bölgelerde daha hızlı olmasından ve alglerin daha fazla 02 üretmesinden kaynaklanır. Yeşil ışık ise bakterilerin en az bulunduğu yerdir. Bu da yeşil ışığın fotosentezde en az soğurulduğunun göstergesidir (Görsel 2.14).

Klorofilin Işık Tarafından Etkinleştirilmesi

Klorofil pigmenti ile oluşturulan çözeltiye ışık gönderilirse çözelti kırmızı-turuncu renk alır. Gözlenen bu durum, yörüngesinden ayrılan elektronların yörüngelerine tekrar dönerken çevrelerine yaydıkları ısı ve ışık enerjisinden kaynaklanan bir olaydır.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf SDR Dikey Yayıncılık Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 83 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!