Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Din Kültürü Gezegen Yayıncılık

12. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 120 Cevapları Gezegen Yayıncılık

12. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Gezegen Yayıncılık Sayfa 120 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 120 Cevapları Gezegen Yayıncılık

Hz. Peygamber insan emeğinin sömürülmesini asla hoş görmez, hak sahiplerine haklarının eksiksiz ve geciktirilmeden verilmesini emrederdi. Bir hadisinde “Çalışana ücretini alnının teri kurumadan veriniz.” buyurmuştur. Bir başka hadisinde de şöyle buyurmaktadır: “Yüce Allah buyurur ki, kıyamet günü şu üç kimsenin karşısına hasım olarak dikileceğim: Benim adıma yemin ederek söz verip sözünde durmayan kimsenin; hür bir insanı köle diye satıp parasını yiyenin ve bir işçiyi çalıştırıp işini yaptırdığı halde ücretini vermeyen kimsenin.”

b) Kanaatkâr olmak: İslam ahlakı, kanaati en büyük zenginlik olarak görür. Aşırı hırs ve tamah, insanı haksızlık yapmaya ve haram yoldan kazanç elde etmeye sürükleyebileceği için hoş görülmemiştir. Hz. Peygamber şöyle buyurur: “Zenginlik mal çokluğu değil, gönül tokluğudur.”

c) İsraf etmemek: İslam dini israfı hoş görmez. “…Yiyin, için, fakat israf etmeyin; çünkü Allah israf edenleri sevmez.” hükmü, israfın İslam dinince kötü karşılandığını açıkça ortaya koymaktadır. Gerek üretim gerekse tüketim aşamalarında hammadde, enerji, işgücü ve zaman gibi değerli kaynakları verimsiz bir şekilde hoyratça kullanmamak gerekir. israf konusunda titiz olmak, her insanın sahip olması gereken büyük bir erdemdir. Üretim ve tüketimdeki savurganlığın çevreye verdiği zarar, israfı ciddi yaptırımlarla önlemeyi gerekli kılmaktadır.

d) İhsanda bulunmak: İslam, kazancın yoksullarla paylaşılmasını emreder. Böylece insanı mal hırsından korumayı ve muhtaçları gözetmeyi hedefler. İslam’ın beş şartından biri olan zekât, yardımlaşmayla birlikte mala bir şekilde karışmış olan hakları temizlemeyi de sağlar. Hz. Peygamber şöyle buyurur: “Allah zekâtı mallarınızın kalan kısmını temizlemek için farz kıldı.”

e) İşin gerektirdiği güvenlik önlemlerini almak: iş sağlığı ve güvenliği İslam’ın can ve mal emniyetine verdiği önem çerçevesinde değerlendirilir. işveren, çalışanlarına sağlıklı iş ortamı ve güvenliği sağlamakla yükümlüdür. Çalışan kişi de güvenlik önlemlerine dikkat etmeli, kendisinin ve çalışma arkadaşlarının hayatlarını riske atacak davranışlardan uzak durmalıdır. ihmal nedeniyle bir kimsenin yaralanmasına veya ölümüne neden olmak, yasalar önünde olduğu gibi dini ve vicdani açıdan da büyük sorumluluk getirir.

  • Cevap: Bu sayfada herhangi bir soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Gezegen Yayınları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 120 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!