Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Din Kültürü Gezegen Yayıncılık

12. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 125 Cevapları Gezegen Yayıncılık

12. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Gezegen Yayıncılık Sayfa 125 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 125 Cevapları Gezegen Yayıncılık

4. SAĞLIK VE TIPLA İLGİLİ BAZI MESELELER

Tıp alanında yapılan araştırmalar sağlıktaki büyük gelişmelerle birlikte dinî, felsefi, etik ve ahlaki birçok meselenin ortaya çıkmasına da neden olmaktadır. Bu problemler tıp etiği ve biyoetik başlıkları altında bilimsel çevrelerde yoğun biçimde tartışılmaktadır. Tartışılan meselelerden bazıları şunlardır:

Otopsi

Otopsi sözcüğüyle insan cesedinin tıbbi veya adli amaçlarla incelenmesi kastedilmektedir. Üniversitelerin eğitim hastanelerinde tıp eğitiminin bir gereği olarak kadavralar üzerinde çalışmalar yapılmaktadır. Bu yolla vücudu oluşturan sistemler, organlar ve çeşitli tıbbi bilgiler gözlem ve deneye dayalı olarak öğretilmektedir. Bazı durumlarda adli deliller elde etmek için de otopsiye ihtiyaç duyulabilmektedir. Zehirleme, suikast, boğma vb. suçlarda ceset üzerinde yapılan otopsi, vaka hakkında aydınlatıcı bilgiler verebilmektedir. ibn Sina gibi Müslüman tıp bilginlerinin ceset üzerinde incelemeler yaptıkları bilinmekle birlikte, önceki yüzyıllarda âlimlerin bazıları, ceset üzerinde inceleme yapmayı insan saygınlığını zedeleyici bir davranış olarak görmüş ve buna cevaz vermemişlerdir. Ancak günümüzde bu anlayış değişmiş, öğrenilmesi farz-ı kifaye olan tıbbın gelişmesi ve adli vakalarda olayın iç yüzünün aydınlatılması gibi zaruretler nedeniyle, otopsiye bazı şartlar doğrultusunda izin verilmiştir. Bu şartlar otopsiyi gerektiren önemli bir neden olması, otopsi yapılan vücudun tam olarak ölmüş olması, yakınlarının izninin alınmış olması gibi hassasiyetlerdir.

Ötenazi

Ötenazi, iyileşme umudu olmayan ve dayanılmaz acılar içinde kıvranan bir hastanın kendi isteği veya yakınlarından birinin talebiyle hayatına son verilmesi anlamına gelmektedir. Ötenazi, öldürücü bir kimyasal maddeyle yapılabildiği gibi duruma göre, bağlı bulunulan tıbbi cihazın kapatılmasıyla da yapılabilmektedir., Kanser ve kas hastalıkları gibi hastalıklar ileri aşamalarda hastaya yoğun acılar yaşatabilmektedir. Bu insanların her saniye acı çekerek umutsuz bekleyişleri ötenazi uygulamasının meşru hâle getirilmesi yönünde baskıların artmasına neden olmaktadır. İslam dini insan hayatını kutsal sayar. Bu nedenle İslam âlimleri çoğunlukla ötenaziyi bir intihar veya kendini katletme gibi değerlendirerek onu meşru saymamışlardır. İslam dini zorluklar karşısında direnmeyi ve Allah’tan ümit kesmemeyi öğütler. Kur’an-ı Kerim’de: “…Sabır ve namaz ile Allah’tan yardım isteyiniz…” buyrulmaktadır. Hayat nice mucizelere gebedir. Yaşamaz denilen birçok hastanın eski sağlığına kavuşarak yıllarca yaşadığına şahit olunmuştur. Kur’an’da anlatılan Hz. Eyüp kıssası da bu konuda güzel bir örnektir. Tıbbi cihaza bağlı vaziyette, bilinci yerinde olmaksızın uzun süre yatan kimselerde ise, bazı âlimler, hekimin tavsiyesi doğrultusunda yakınlarının cihazın kapatılmasına izin vermesinde bir sakınca olmadığı görüşündedir.

Beyin Fırtınası

Ötenaziye belirli şartlarda izin verilip verilemeyeceği konusunu tartışınız.

  • Cevap: Ötanazi, bir kişinin veya bir hayvanın yaşamını, yaşamlarının dayanılamayacak durumda olarak algılanması sebebiyle, acısız veya çok az acıtan bir ölümcül enjeksiyon yaparak, yüksek dozda ilaç vererek veya kişiyi yaşam destek ünitesinden ayırarak sonlandırmak. İslam’a göre, insan Allah tarafından yaratılmıştır ve hayat ona Allah tarafından bahşedilmiştir. Bu sebeple insanın kendi canı üzerine karar verebilme hakkı yoktur, bu hak ancak Allah’ındır. Buradan hareketle İslam dininde hem intihar hem de ötanazi benzeri uygulamalar yasaktır, katil olarak görülür. Ayrıca, hayatın uzamasını sağlayacak her türlü uygulamanın uygulanması da gereklidir ve bu tip uygulamaların, durum müsaitken uygulanmaması yani bireyin ölüme terk edilmesi de yasaktır. Bu kurallar toplumsal yararlılığını kaybetmiş topluluklar için de geçerlidir ve toplumsal yararlılığını yitirmiş veya buna hiç sahip olamamış insanların öldürülmesi veya bakımsızlıktan ölüme terk edilmesi katl ile eşdeğerdir. İnsanın Allah’tan ölümü dilemesi de İslam’da hoş karşılanmayan bir davranıştır.

12. Sınıf Gezegen Yayınları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 125 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!