Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Din Kültürü Gezegen Yayıncılık

12. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 53 Cevapları Gezegen Yayıncılık

12. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Gezegen Yayıncılık Sayfa 53 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 53 Cevapları Gezegen Yayıncılık

Saray entrikalarından habersiz olan Şafiî kendisini bir olayın içinde buldu ve birkaç kişiyle birlikte isyancı suçlamasıyla Bağdat’ta Harun Reşit’in karşısına çıkarıldı. Şafiî güçlükle kendisini idamdan kurtarabildi. Bir müddet Bağdat’ta bulunan, Ebu Hanife’nin yakın talebelerinden Muhammed eş-Şeybanî’den ders aldı. Böylece Maliki usulünden sonra Hanefi usulünü de öğrenmiş oldu. Bir süre sonra tekrar Mekke’ye dönen imam Şafiî, birkaç sene sonra Mısır’a gitti ve 820 tarihindeki vefatına kadar burada kaldı. imam Şafiî güler yüzlü, dindar bir insan olarak tanınmaktadır. Gereksiz yere ağırlık yaptığı için fazla yemekten kaçındığı, Kur’an okumayı çok sevdiği, bir ay içinde birkaç kez Kur’an’ı baştan sona okuduğu nakledilir. ilimlerin yararına dair şu sözü meşhur olmuştur: “Kur’an öğrenenin saygınlığı artar, fıkıhla meşgul olanın değeri yükselir, hadis yazanın delilleri güçlenir, dil çalışanın tabiatı incelir, matematiğe yoğunlaşanın muhakemesi güçlenir, kendini korumayana (bilmeyene) ise hiçbir ilim fayda vermez.”

imam Şafiî, Malik ve Ebu Hanife’den daha farklı bir metot geliştirmiş ve metodunu Risale adlı kitabında anlatmıştır. Şafiî’nin metodunda sünnet (hadis) merkezi bir yere sahiptir. Dil ve muhakeme alanındaki yetkinliği sayesinde hükümleri mantıksal tutarlılık içinde açıklayabilmesi, onun öne çıkan meziyetlerinden biridir. Kanıt olma özelliği taşıyan bir hadis olduğunda karşılaştırma (kıyas) yapmaktan uzak duran imam Şafiî, sünneti İslam’ın tahrifi önünde duran bir kalkan gibi görmüştür. imam Şafiî’nin bizzat yazdığı eserleri olduğu gibi, talebelerinin tuttuğu notlardan oluşan eserleri de bulunmaktadır. En meşhur eseri Risale, hukuk metodolojisinin ilk kitabı olarak tanınır.

 Eş’arî (ö. 936)

Asıl Adı Ebu’l-Hasen Ali b. İsmail olan Eş’arî, genel görüşe göre 873 yılında Basra’da doğmuştur. Küçük yaştayken babasını kaybetmiş olan Eş’arî, babasının vasiyeti üzerine ilim öğrenmeye başlamış, hocası Ebu Ali el-Cübbai’nin etkisiyle akılcı bir mezhep olan Mutezile mezhebini benimsemiş, bununla birlikte ehlisünnet âlimlerinden de dersler almıştır. Elli yaşlarına doğru, Mutezile’den tamamen ayrılıp ehlisünnet itikadına sahip olduğunu Basra Camii’nde toplanan cemaate ilan etmiş, hayatının geri kalan kısmını Sünnilik mezhebine hizmet ederek geçirmiştir. 936 yılında Bağdat’ta vefat eden Eş’arî, şehrin güney bölgesinde bulunan bir mescidin yanına defnedilmiş fakat bazı fanatik grupların saldırısından çekinildiği için mezarın üzerine yapılan türbe yıkılarak yeri gizlenmiştir.

Basra’da dedesinden kalan bir arazinin geliriyle geçinen Eş’arî, oldukça dindar bir hayat yaşamış, ilmi birçok münazaraya katılmış, kıvrak zekâsı nedeniyle genellikle üstün gelmiştir. Eş’arî’nin amelde Malikî veya Şafiî mezhebine bağlı olduğu nakledilir. Hadis, tefsir, fıkıh, fıkıh usulü, cedel ilimleri üzerine yoğunlaşmış fakat asıl ününü kelam alanında kazanmıştır. Hayatının ilk döneminde Mutezile mezhebinin kelam anlayışına uygun eserler yazan Eş’arî, daha sonraki dönemlerinde bu mezhebi aşırı akılcı bularak, onun Kur’an’ın ayetleriyle ters düşen düşüncelere sahip olduğu kanaatine varmış ve bu mezhebi terk ederek Ahmed b. Hanbel’in mezhebine mensup olmuş ancak kısa zaman sonra itikadi esasları aklın ilkeleriyle destekleyen yeni bir yol benimsemiştir. Bu yeni mezhep Maturidîliğin yöntemine paralel olup ikisi birlikte Sünni kelamı ortaya çıkarmıştır. Yüzden fazla eserin yazarı olan Eş’arî’nin bunlar arasında en tanınmış olanları Makalat ve el-ibane’dir. Her ikisi de kelam alanında yazılmış olan bu eserlerin ikincisini ehlisünnet itikadına geçtiği dönemde yazmıştır.

  • Cevap: Bu sayfada herhangi bir soru bulunmamaktadır.  

12. Sınıf Gezegen Yayınları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 53 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!