Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Din Kültürü Gezegen Yayıncılık

12. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 76 Cevapları Gezegen Yayıncılık

12. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Gezegen Yayıncılık Sayfa 76 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 76 Cevapları Gezegen Yayıncılık

b) Tasavvuf Dönemi

Sufi ve tasavvuf kavramlarının kullanılmaya ve ilk sufi adlarının duyulmaya başlandığı hicri ikinci asrın sonundan, tarikatların ortaya çıktığı devre kadar olan üç buçuk asırlık dönemdir. Tasavvuf bu dönemde kurumlaşmış ve Cüneyd-i Bağdâdî (ö. 909), Bayezid Bestamî (ö. 848), Gazzâlî (ö. 1111) gibi büyük sufi ve mutasavvıflar bu dönemde yetişmiştir. Allah’a ulaşan yolda (seyr-u süluk) nefsin hâlleri ve sıfatları bu dönemde detaylı biçimde açıklanmış; hâller, makamlar belirginleşmiş; bunlarla ilgili çok sayıda kavram üretilmiştir. Dokuzuncu yüzyılda Bağdat ve Nişabur ekolleri olmak üzere tasavvufta başlıca iki ekol bulunmaktaydı. Bağdat ekolünü Hâris el-Muhâsibî, Serî es-Sakatî, Cüneyd-i Bağdâdî gibi sufiler temsil etmekteydi.

Bu ekol tevhit ve marifet kavramlarını öne çıkarmaktaydı. Bağdat ekolü birtakım kurallar geliştirerek bunlara bağlılığa, âdâb, erkân, hırka gibi dış görünüşe ve semâa önem veriyor, bu özellikleriyle toplumda ayrı bir zümre teşkil ediyordu. Bu ekolün tarzı, özellikle semâ ve devranı cehri (sesli) zikir uygulayan tarikatlarca günümüze kadar getirilmiştir. Nişabur ekolünü ise Bâyezîd-i Bestâmî, Hamdûn el-Kassâr gibi melâmetîler temsil etmekteydi. Tasavvufi kimliklerini gizleyip halktan biri olarak göründükleri için Nişabur ekolüne mensup olanlara melâmetî (veya melâmî) denilmekteydi. Bu ekol melâmet (sufi yönlerini gizlemek) ve fütüvvet (ilk dönemlerdeki anlamı: Cömertlik, delikanlılık) kavramlarını öne çıkarmaktaydı. Melâmetîler, kendilerini diğer insanlardan farklı gösteren davranışlara, hırka ve semâ gibi kimliklerini belli eden sembollere karşı çıkıyorlardı. Nişabur ekolünün tarzı, başta Nakşibendîlik olmak üzere birçok tarikatta yaşamaya devam etmiştir.

  • Cevap: Bu sayfada herhangi bir soru bulunmamaktadır. 

12. Sınıf Gezegen Yayınları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 76 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!