Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Fen Lisesi Fizik

12. Sınıf Fen Lisesi Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 63

“12. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 63 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Fen Lisesi Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 63

DENEYİN ADI: Açısal Momentum

DENEYİN AMACI: Açısal momentumun korunumunun gözlenmesi

DENEYDE KULLANILAN ARAÇ GEREÇ: Döner sandalye ve ağırlıklar

DENEYİN YAPILMASI

Bir arkadaşınızı şekildeki gibi döner sandalyeye oturtunuz. Arkadaşınızdan kollannı açmasını ve her iki eline ağırlıkları almasını isteyiniz. Daha sonra sandalyeyi dengeli ve güvenli bir şekilde hızlıca döndürünüz. Sandalye dönmeye başladıktan sonra arkadaşınıza kollarını ve bacaklarını şekildeki gibi kapatmasını söyleyiniz. Kolların ve bacakların açık ve kapalı olduğu hâllerde yaptığınız gözlemleri tartışınız.

  • Cevap:

DENEYİN AÇIKLAMASI:

Bu deney açısal momentumun korunumunu göstermek için yapılan bir deneydir. Açısal momentum, bir cismin dönme hareketinin niceliğini ifade eder ve cismin kütle, boyut ve dönme hızı ile ilgilidir. Açısal momentum, kapalı bir sistemde korunur, yani bir cismin açısal momentumu başka bir cisme aktarıldığında, sistemin toplam açısal momentumu değişmez.

Bu deneyde, arkadaşınızın elindeki ağırlıkların etkisiyle oluşan açısal momentumun korunumu gözlemlenir. Sandalye döndürüldüğünde, arkadaşınızın açık kolları ve bacakları açısal momentumu dağıtır ve sandalyenin dönüş hızını azaltır. Ancak kolları ve bacakları kapattığında, açısal momentum korunur ve sandalye daha hızlı dönmeye devam eder.

DENEYİN SONUÇLARI:

Deney sonucunda, arkadaşınızın kolları ve bacakları kapalıyken sandalyenin daha hızlı döndüğü gözlemlenir. Bu, açısal momentumun korunumunun bir sonucudur. Açık kollar ve bacaklar, açısal momentumu dağıtır ve sandalyenin dönme hızını azaltırken, kapalı kollar ve bacaklar, açısal momentumun korunmasına izin verir ve sandalyenin dönme hızını arttırır.

Bu deney ayrıca, kapalı bir sistemdeki enerjinin korunumu ilkesine de bir örnek teşkil eder. Sandalye, sistemin enerjisi olarak kabul edilir ve sandalyenin hareket enerjisi açısal momentumu ile ilgilidir. Açık kollar ve bacaklar, sisteme etki eden dış kuvvetlerden dolayı enerji kaybına neden olurken, kapalı kollar ve bacaklar enerjinin korunmasına izin verir.

12. Sınıf Fen Lisesi Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 63 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!