Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Fen Lisesi Kimya

12. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 15

“12. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 15 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 15

1.1.1. İndirgenme-Yükseltgenme Tepkimeleri

Tepkimeye giren maddelerin birbiriyle elektron alış verişi yaptığı kimyasal tepkimelere indirgenme-yükseltgenme veya redoks tepkimeleri denir.

Redoks tepkimeleri, sanayide ve günlük hayatta sıklıkla karşılaşılan tepkime türleridir. Metal filizlerinden metal üretimi redoks tepkimesidir. Örneğin Fe2O3 (hematit), bir demir filizidir ve karbon (C) ile yüksek sıcaklıklara kadar ısıtıldığında metalik demir (Fe) elde edilir (Görsel 1.2). Bu tepkimede karbon yüksek sıcaklıklarda ısıtıldığında önce CO bileşiğine dönüşür, daha sonra Fe2O3 bileşiği ile tepkimeye girer. Bu tepkimenin denklemi şu şekildedir:

Fe2(k) + 3CO(g) . 2Fe(k) + 3CO2(g)

Her türlü yanma tepkimesi, asitlerin metallerle verdiği tepkimeler, saç beyazlaması, fotosentez ve solunum gibi olaylar da birer redoks tepkimesidir.

1.1.2. Redoks Tepkimelerinin Tanınması

Redoks tepkimelerinin tanınması için yükseltgenme basamakları kullanılır. Bir bileşikteki herhangi bir atomun yük değeri, yükseltgenme basamağı (değerliği) olarak tanımlanır. Bir tepkimenin redoks tepkimesi olup olmadığının anlaşılabilmesi için tepkimedeki her bir elementin yükseltgenme basamağına bakılır. Elementlerin yükseltgenme basamakları değişiyorsa tepkime redoks tepkimesidir.

Yükseltgenme basamaklarını belirlemek için şu özellikler dikkate alınır:

1. Serbest hâlde bulunan element atomlarının (Fe, Cu, Zn…) ve element moleküllerinin (H2, N2, O2…) yükseltgenme basamağı sıfırdır.
2. Bileşiklerde metaller pozitif yükseltgenme basamağına sahiptir. 1A grubu metalleri her zaman +1 (Na+, K+…), 2A grubu metalleri her zaman +2 (Mg2+, Ca2+…) yükseltgenme basamağındadır.
3. Bileşiklerde oksijenin yükseltgenme basamağı genellikle -2’dir. Peroksit bileşiklerinde -1 (H2O2, Na2O2, CaO2 …), OF2 bileşiğinde ise +2’dir.
4. Hidrojenin yükseltgenme basamağı genellikle +1dir. Hidrojen sadece metallerle yaptığı hidrür bileşiklerinde -1 yükseltgenme basamağına sahiptir (CaH2, LiH, AlH3 …).

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 15 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!