Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 122

12. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 122 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 122

Erwin Schrödinger, Feza Gürsey, Asım Orhan Bulut ve Behram N. Kuşçuoğlu modern atom teorisi üzerine çalışmalar yapmış bilim insanlarıdır. Bu bilim insanlarının modern atom teorisine katkı sağlayan çalışmalarına yönelik bir araştırma yapınız ve edindiğiniz bilgileri yazınız.

  • Cevap:

Yaptığınız araştırmada ulaştığınız sonuçları göz önünde bulundurarak, aşağıda verilen soruları cevaplayınız.

  • Cevap:

Erwin Schrödinger: Elektronun bulunma ihtimalinin olduğu yerlerin hesaplanmasına yarayan bir kuram geliştirdi. Schrödinger’in modeli üç kuantum sayısı içeren üç boyutlu bir modeldir. Heisen- berg belirsizliklerini destekleyen Schrödinger, elektronların hareketini dalga paketleri hâlinde kendi adıyla anılan Schrödinger dalga denklemleri ile ifade etti. Bohr Atom Teorisinde yer alan açısal mo- mentumu, yarıçapı ve enerji seviyelerini doğruladı. Elektromanyetik dalgaların yanında madde (olasılık) dalgaları diye bir dalga türü ortaya çıkardı.

Feza Gürsey: İlk yayınlanan çalışması °Tek Boyutlu Bir İstatistiksel Mekanik Sistem” başlıklı makalesidir. Haziran 1950de “Kuater- niyonların Alan Denklemlerine Uygulanması” adlı tezini yazdı. “İki Bileşenli Dalga Denklemleri Üzerine” adlı makalesi Physical Review dergisinde yayınladı. Genel relativite, konform grup ve ku- aterniyonlarla ilgili çalışmalar yaptı. 1960’lı yıllarda Kiral Bakışım Kuralını ortaya koyarak uzay-zaman bakışımı çalışmalarının genişletilmesini sağladı. Kuantum renk dinamiği kuramı çerçevesinde, çalışmalarına imza attı.

Asım Orhan Barut: Grup gösterimlerini dinamik sistemlere uyguladı. Böylece dinamiğin altında geniş bir geometrik yapının yer aldığı düşüncesi kuvvet kazandı. Temel parçacıkların sınıflandırılması konusunda çalıştı. Mezon ve baryonların sekizli simetri diyagramlarını yayımladı. Temel parçacıkların yapı taşları ve bunların arasındaki temel kuvvetler konusunda kuark modeline karşı bir seçenek olarak magnetik modeli geliştirdi.

Behram N. Kurşunoğlu: Albert Einstein ile birlikte simetri olmayan yer çekimi kuramları üzerine çalışmalar yaptı. Temel çalışma alanları arasında; Birleşik Alan Kuramı, Çekirdek Enerjisi ve Genelleştirilmiş İzafiyet Teorisi vardır.

1. Schrödinger dalga denklemi ve denklemde yer alan kuantum sayıları nelerdir? Açıklayınız.

  • Cevap:

Schrödinger dalga denklemi, bir elektronun belli bir anda nerede olacağını değil orada olma ihtimalinin ne olduğu hakkında bilgi veren bir dalga denklemidir. Başka bir deyişle atom içinde hareket eden elektronların doğru konumundan söz edilememektedir. Fakat bulunma ihtimalinin yüksek olduğu yerler tespit edilebilir. Bu bağıntıyı matematiksel olarak ifade eden dalga fonksiyonu Schrödinger dalga denklemidir.

Baş Kuantum Sayısı (n): Elektron bulutunun çekirdeğe olan uzaklığı ile ilgili olup sıfırdan farklı olan tam sayılardır. Bu tam sayılar; n = 1, 2, 3,… şeklinde ifade edilir. Bunlar atomun enerji seviyelerini gösterir. Bu enerji seviyelerine kabuk ya da elektron kabuğu denir.

Orbital Kuantum Sayısı (Açısal Momemtum Kuantum Sayısı): Elektron bulutları, atomda elektrik alanlar oluşturur. Bu elektrik alanlar, enerji seviyelerinde ayrılmalara neden olur. Bu ayrılmalar, alt enerji düzeyleri oluştururlar. Bu ayrılmaların nasıl olacağını ve açısal momentumun büyüklüğünü orbital kuantum sayısı belirler. Orbital kuantum sayısı baş kuantum sayısına bağlıdır. Orbital kuantum sayısı; l = 0, 1, 2, 3,… (n -1) değerlerini alabilir.

Manyetik Kuantum Sayısı (ml): Manyetik alan etkisinde kalan orbitallerin uzaydaki yönelimini gösterir. Bu orbitaller, dış manyetik alanla etkileşerek çeşitli enerji seviyelerine ayrılır. Bir alt kabuk için m’nin alacağı değerler, açısal momentum kuantum sayısının alacağı değerlere bağlıdır.

Spin Manyetik Kuantum Sayısı (m): Elektron çekirdek çevresinde dönerken kendi ekseni etrafında da döner. Elektronun kendi ekseni etrafındaki dönme hareketine spin hareketi denir. Spin hareketi, elektrona bir açısal momentum kazandırır. Bu durumda dış manyetik alan ile etkileşim açısal momentumun bu dış manyetik alan doğrultusunda iki yönde bileşeni olacak şekildedir. Bunlar alanla aynı yönlü ve alanla zıt yönlüdür. Bu durum elektronun iki zıt yöndeki spin hareketi yapmasında kaynaklanır. Böylece spin manyetik kuantum sayısı (ms) ” değerlerini alabilir. Spin manyetik kuantum sayısından sadece iki değer alması bir orbitalde en fazla iki elektronun bulunabileceğini gösterir.

2. Türk bilim insanlarının Modern atom Teorisi’ne katkıları hakkında ne düşünüyorsunuz?

  • Cevap:

Öğrencilerin verdiği cevaplara göre farklılık görülebilir. Muhtemel cevap şöyledir: Türk bilim insanlarının Modern Atom Teorisine katkıları azımsanamayacak kadar fazladır. Bu çalışmalar neticesinde ismi geçen Türk bilim insanlarından bazıları uluslararası ödüller almıştır. Bundan dolayı her bilim dalında olduğu gibi fizik biliminde de Türk bilim insanlarının başarılı oldukları söylenebilir.

3. Modern Atom Teorisi’nin günümüz teknolojisine katkıları nelerdir?

  • Cevap:

Öğrencilerin verdiği cevaplara göre farklılık görülebilir. Muhtemel cevap şöyledir: Nanoteknoloji, süper iletkenlik, elektron mikroskopları, kristal yapılar, nükleer fizik, elektronik devre elemanları vb.

Not: Konu ile ilgili bilgiler için bk. MEB Ortaöğretim Fizik 12 Ders Kitabı, Sayfa: 160-162.

12. Sınıf Meb Yayınları Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 122 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!